Terug naar overzicht

Valse Sporen

Tekenaar(s)
Bruno Duhamel
Scenarist(en)
Bruno Duhamel
Uitgeverij
Saga Uitgaven
Verschijningsdatum

Cowboygedoe

Jake “Wild Faith” Johnson is dé ultieme westernheld. Hij was dé marshall die het vuurgevecht in de Dead Horse Corral heeft gewonnen. Het recht heeft gezegevierd. Al vijftien jaar lang kruipt Frank Paterson Jr. in zijn personage en speelt het duel der duellen dagelijks nauwgezet na voor honderden toeristen in een westerndorpje. De man weet alles over Wild Faith Johnson. Meer nog, Frank is gewoon Wild Faith geworden. Tot vandaag. Na een mislukte show wordt hij ontslagen. Hij is te oud, te hardleers, te rechtlijnig, te veel Wild Faith. De mentale landing is hard. Uiteindelijk raapt Frank zijn moed bij elkaar en stapt op een busreis die Amerikanen het echte Wilde Westen laat zien. Op de bus zit een allegaartje van de hedendaagse samenleving, of zoals een medereiziger, een gefrustreerde oorlogsveteraan, het omschrijft: "We zitten hier op de bus gevangen met een bende lafaards, arrogante klootzakken, obese veelvraten, hippies en flikkers!" Ook Frank aka Jake Johnson voelt er zich niet thuis. Op een nacht verlaat hij de groep en gaat dwalen door de woestijn. Hij ontmoet er een oude indiaanse sjamaan die hem een soort papje laat drinken. Frank begint te hallucineren en ontmoet de echte Wild Faith.

Valse Sporen is een echte Bruno Duhamel (Nooit, De Terugkeer, #nieuwcontact_). Ook hier is niets wat het lijkt. Alles wordt omgedraaid en anders bekeken. Je voelt dat de Fransman ongelofelijk veel zin heeft om zich te gooien op een echte western. Anderzijds gelooft hij helemaal niet in die overgeromantiseerde kutzooi. Door alle westerntoestanden te extrapoleren naar een actuele toeristenval, ondergraaft hij met het nodige cynisme alle axioma’s terwijl hij ze wel leuk kan tekenen. Het fijne ervan is dat de hoofdplot weer een actuele western is. Dit is verdomd knap gedaan van Duhamel, die stilaan een van onze meest geliefde nieuwe auteurs wordt. Toch is dit nog niet 's mans ultieme album. De hele droomscène verpest het wat voor ons. Ze is absoluut nuttig en knap verteld, maar leidt af van het echte verhaal. Door die als één fors blok ertussen te lassen, valt het album wat uit elkaar in verschillende delen. Jammer.

Valse Sporen is een must voor iedereen die graag westerns leest, maar tegelijkertijd beseft dat dit cowboygedoe maar opgeklopte kutzooi is. Een strip die stevig met cowboyschoenen in de realiteit staat.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Valse Sporen
Collectie
Collectie Bamboe
Pagina's
88
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
humor
western
Extra
compleet verhaal met dossier
Prijs
€ 24,95
Terug naar overzicht