Terug naar overzicht

Vergeet-Mij-Niet

Tekenaar(s)
Alix Garin
Scenarist(en)
Alix Garin
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Breekbare roadtrip

Marie-Louise, de oma van Clémence staat op een kruispunt. Enerzijds laat de ziekte van Alzheimer haar denken dat ze een onbezorgde twintigjarige is die nog bij haar ouders woont. Hierdoor is ze al enkele malen weggelopen van het woonzorgcentrum waar ze is opgenomen. Anderzijds voelt ze zich enorm triest als ze plots in een flard weer beseft dat ze een oud vrouwtje is. Op hetzelfde kruispunt staat haar dochter, die op aanraden van de verpleegsters haar moeder kalmerende medicatie wil laten geven die haar handelbaarder maakt. En dan is er nog Clémence. Zij kan het niet verdragen dat haar omaatje aan het wegglijden is, dat ze geen normaal leven meer kan leven, dat ze haar dromen moet opbergen en dat ze zo zelf geconfronteerd wordt met haar eigen volwassen worden. Ja, het is druk aan het kruispunt van de levenslopen. En dan besluit Clémence haar oma te ontvoeren! Samen rijden ze als een jonge en overjaarse Thelma en Louise de vrijheid tegemoet. Hun einddoel is het huis waar oma opgroeide. Helemaal van Luik naar de Bretoense kust. De reis is even fantastisch als confronterend.

Vergeet-Mij-Niet is de debuutstrip van de drieëntwintigjarige Luikse Alix Garin. In een open, lichtvoetige stijl, ondersteund door zachte, dromerig pastelkleuren, pakt ze de lezer onmiddellijk in. Het bijna overal ontbreken van niet-noodzakelijke decors zorgt voor een soort leegheid die perfect past bij het verhaal. Beide hoofdpersonages worden zo tot hun pure essentie herleid. In die naakte ruimte winnen de dialogen hierdoor extra aan belang. Gelukkig zijn die fantastisch geschreven, lekker balancerend tussen breekbaarheid, naïviteit en een fijn gevoel voor humor. Enkel op het einde van de 224 pagina's tellende debuutroman gaat Garin wat uit de bocht met te veel symboliek. Maar dit doet nauwelijks afbreuk aan de kracht van haar strip.

Vergeet-Mij-Niet is zo'n strip die je niet snel vergeet. Een vlucht, een zoektocht, een dwaling, een kans om elkaar echt te ontmoeten,... Vergeet-Mij-Niet heeft het allemaal. Een debuutstrip om te koesteren.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Vergeet-Mij-Niet
Pagina's
224
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 29,95
Terug naar overzicht