Nahomi integraal

1. De Tovernoten - 2. Het Poeder der Vergetelheid - 3. Het Lied van Galadrielle

Tekenaar(s)
Crisse
Scenarist(en)
Crisse
Bom
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Betoverend compleet

Zorya, Loretta (als ze haar toverkunst gebruikt tenminste), Perdita, Atalante, Ishanti,... Crisse (het pseudoniem van de in Brussel geboren Didier Chrispeels) heeft al een aardige collectie mooie vrouwen op papier gezet. In zijn allereerste strip Ocean's Kings, voor het weekblad Robbedoes in 1979, deelde een Californische blondine, een dolfijnentemster, ook al de hoofdrol. Een jaartje later loodste hij via de middeleeuwse fantasyserie Nahomi nog meer meiden in de Belgische weekbladen binnen. Dan denken we niet specifiek (of toch niet lang) aan de schaars geklede Galadrielle, maar wel aan het Japanse prinsesje naar wie de reeks is vernoemd.

Nahomi is de dochter van Morodor die heerst over het eiland Tang. Hij is een gerespecteerde en wijze man die het beste voor zijn dochter wil. Ondanks zijn goede zorgen verveelt ze zich. Gelukkig wordt ze omringd door vrienden met wie ze buitengewone avonturen beleeft. Samoerai Tengu volgt en beschermt het meisje in opdracht van haar vader. Nahomi's grote wens is om met Tengu te trouwen wanneer ze oud genoeg is. Dankzij magische noten kan ze een gevleugelde eenhoorn oproepen waarmee ze wonderlijke werelden kan bezoeken die alleen zij kent. Daardoor leert ze het magische koninkrijk van koning Panda kennen en maakt ze kennis met een zwart zeepaardje, sirenes, een jongetje van haar leeftijd (de zoon van een Vikingchef) op wie ze verliefd wordt en andere (sprookjes)figuren.

Heel veel fantasie, Oosterse, zelfs Scandinavische en Griekse elementen en een dan al heel herkenbare tekenstijl voeren de toon in de korte verhalen die grotendeels (dus niet allemaal) in drie goedkope albums werden gebundeld. Van 1981 tot 1983 was Nahomi in het weekblad Kuifje ook het gezicht van de rubriek Nahomi stelt voor waarin typisch Japanse gebruiken, tradities, dieren, enzovoort worden voorgesteld: bonzaiboompjes, het Kabukitheater, geisha's, de theeceremonie, kalligrafie, bloemschikken,... Crisse tekende illustraties voor alle artikels en het personage kwam ook voor op posters.

Nahomi werd aanvankelijk geschreven door Crisse. Na enkele jaren hielp Michel de Bom (Ragebol) hem bij de scenario's In 1987 hield Crisse ermee op en stortte zich op het grootsere fantasy-epos Het Kristallen Zwaard. In die periode was het fantasygenre na grote successen als Op Zoek naar de Tijdvogel en Het Land van Langvergeten een ongeziene hype. Ook Het Kristallen Zwaard profiteerde mee. Er raakten per album meer dan honderdduizend exemplaren verkocht en Crisses carrière kwam in een stroomversnelling.

Le Lombard gaf in 2009 een Franse integrale uit van Nahomi met alle verhalen, gedeeltelijk opnieuw ingekleurd, aangevuld met zeven niet eerder in album uitgegeven korte verhalen, de in Kuifje gepubliceerde tekeningen en coverillustraties, onuitgegeven tekeningen en meer. Het dossier is aangenaam vormgegeven en dit is echt wel een betoverend compleet, mooi uitgegeven album, ook in vertaling door Dark Dragon Books. Als toemaatje krijgen we nog twee strippagina's en in tekstvorm het vervolg van het verhaal dat had moeten volgen op De Zeven Zwarte Parels. Zo voltooit deze integrale ook nog eens de reeks Nahomi. Crisse had het dus toen al moeilijk om projecten af te werken.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Nahomi
Pagina's
192
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
fantasy
Extra
complete verhalen met dossier
Prijs
€ 34,95