Leather Stocking Kronieken 1: Hertendoder (SC)

Tekenaar(s)
Georges Ramaïoli
Scenarist(en)
Georges Ramaïoli
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Aangename kennismaking

James Fenimore Cooper (1789-1851) was een bekende Amerikaanse romanschrijver met als bekendst werk De Laatste der Mohikanen. Deze uitdrukking wordt tegenwoordig gebruikt als aanduiding dat iemand als laatste is overgebleven. In de litaratuur verwijst het echter naar het tweede verhaal in de Leather Stocking Tales met in de hoofdrol onder andere de blanke woudloper Nathaniel Bumppo. Fenimore Cooper schreef zijn magnum opus in de periode 1823-1841 en het verhaal speelt zich af in het Noord-Oosten van de Verenigde Staten en verhaalt over de belevenissen van blanke pioniers ten tijde van de Amerikaanse Revolutie. De oude Europese grootmachten Engeland en Frankrijk willen beide een hoofdrol opeisen in dit hoofdstuk van de moderne geschiedenis.

De gevallen uitgeverij Talent had ooit het voornemen om de Leather Stocking-albums te vertalen in het Nederlands, maar het is er nooit van gekomen. Vele jaren later pikt Dark Draogon Books de reeks op uit het Frans en de eerste drie delen van de uit vijf albums bestaande reeks zijn inmiddels in softcover- en hardcoveruitvoering verschenen. Daardoor kunnen we ons onderdompelen in de bewerkingen van Georges Ramaïoli. Grote kans dat deze naam je minder bekend in de oren klinkt dan diens alter ego Simon Rocca. Onder deze artiestennaam staat hij bekend als schrijver van onder andere de driedelige straffe piratenreeks Goudvreter, het bekende Vae Victis! (tekeningen van Jean-Yves Mitton), de western Wanted, De Khan en Zoeloeland.

Dark Dragon Books lijkt ons bij uitstek een uitgever waar de afgeronde reeks Zoeloeland goed bij zou passen (hint) net als de laatste reeks van Mitton, getiteld Messala. Normaal verschijnt het werk van Mitton bij Saga Uitgaven, maar zij vonden dat Messala wel erg veel bloot bevat. Dark Dragon Books heeft al meerdere albums uit deze categorie uitgegeven en ook Messala zou hier zeker niet mistaan (nog een hint).

Het eerste album van Leather Stocking Kronieken heeft als titel Hertendoder en gaat over de jeugdige Nathaniel Bumppo die samen met zijn indiaanse vriend Chingachgook de blanke oud-piraat Tom Hutter en diens twee dochters te hulp schiet. Bumppo is opgegroeid bij de Delaware-indianen en kent de gebruiken van de andere indianenstammen. Hutter is in conflict geraakt met een andere stam en Ramaïoli voegt zich naar het werk zoals Cooper dat heeft bedacht. Het verhaal is voor het eerst in 1995 verschenen en voor de heruitgave tekende hij een nieuwe cover. Het valt ook op dat de tekeningen toch ruim vijfentwintig jaar oud zijn, maar verder is het eerste album van Leather Stocking Kronieken een aangename kennismaking met deze klassieker uit de Amerikaanse literatuur.

DAI HEINEN

Reeks
Leather Stocking Kronieken
Deel
1
Collectie
de roman van James Fennimore Cooper
Pagina's
64
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
western
Extra
deel 1 van vijfdelige reeks
Prijs
€ 10,95