Terug naar overzicht

Nero: Het Rattenkasteel - De Ultieme Editie

Tekenaar(s)
Marc Sleen
Scenarist(en)
Marc Sleen
Uitgeverij
Davidsfonds
Verschijningsdatum
mei 2022

"In 2022 zal het honderd jaar geleden zijn dat Marc Sleen geboren werd, de geestelijke vader van Nero en tientallen andere legendarisch geworden personages. Dat wordt vanzelfsprekend gevierd met evenementen en tentoonstellingen, én met een hommagealbum. Davidsfonds Uitgeverij en de Stichting Marc Sleen, die de nalatenschap van de tekenaar beheert, slaan bovendien de handen in elkaar voor een hele reeks publicaties die het werk van Sleen in de schijnwerpers plaatsen."

Een van die publicaties is een reeks ultieme edities van Sleens krantenverhalen. "Het werk van Marc Sleen werd in tientallen verschillende uitgaven en edities op de markt gebracht. Daarbij werd niet altijd van de originele tekeningen vertrokken. Soms werd van kwalitatief minderwaardig materiaal uitgegaan, op andere ogenblikken werd bijzonder slecht papier gebruikt, wat de afdrukkwaliteit niet ten goede kwam. Vaak gingen de originele tekeningen verloren. Naar aanleiding van Sleens eeuwfeest liet de Stichting Marc Sleen verschillende klassiek geworden verhalen volledig restaureren. In de loop van het feestjaar worden ze uitgebracht in een verzorgde gekartonneerde versie, die de strips hun initiële frisheid teruggeeft. Het lijkt of de tekeningen net van de tekentafel komen. Ze worden met twee stroken per pagina afgedrukt, zoals ze ook werden geconcipieerd: om als feuilleton in de krant te verschijnen. Noël Slangen en Yves Kerremans begeleiden de door de Kiekeboes-inkter Jos Vanspauwen uitgevoerde restauratie, en voorzien deze nieuwe edities van een belangrijk stuk Vlaams striperfgoed van achtergrondinformatie en commentaar."

"Het Rattenkasteel is het vierde Nero-avontuur. Het liep in het najaar van 1948 als feuilleton in de krant De Nieuwe Gids, toen nog onder de titel De Avonturen van Detective Van Zwam. Later zou een ingekleurde versie verschijnen in het weekblad ’t Kapoentje. Nadat het in 1953 ook als album werd uitgebracht, groeide het uit tot een van de populairste Nero-verhalen. Marc Sleen zelf vond Het Rattenkasteel de beste strip uit de reeks. Het is in ieder geval een van de donkerste, want Nero en detective Van Zwam moeten het opnemen tegen gigantische ratten én tegen de sadistische gek Ratsjenko."

Reeks
Nero
Pagina's
96
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
humor
Extra
compleet verhaal met dossier
Prijs
€ 24,99
Terug naar overzicht