Terug naar overzicht

Verdere boek- en stripverbrandingen in Canada opgeschort

13 september 2021 Algemeen

Op onze Facebookpagina deelden we vorige week het nieuws dat een organisatie van dertig Canadese katholieke scholen in Providence (in de provincie Ontario) zo'n vijfduizend boeken uit hun bibliotheken wilden verbranden, vernietigen, recycleren of weggooien. De gewraakte titels zouden een racistisch geacht beeld schetsen van de inheemse-, indiaanse - of Inuïtbevolking. Behalve romans, kinderboeken en encyclopedieën gaat het ook om exemplaren van Kuifje in Amerika, Asterix: De Grote Oversteek en drie titels van Lucky Luke.

De as van “racisme, discriminatie en stereotypering” van de verbrande boeken diende tijdens een ritueel in 2019 als meststof voor de aanplanting van nieuwe bomen in de hoop dat “we allen kunnen opgroeien in een inclusief land waar iedereen voorspoedig en veilig kan leven". Daarbij werden dertig boeken verbrand. Er waren nog meer boekverbrandingen op scholen gepland om de rest van de voorraad van vijfduizend exemplaren te vernietigen, maar de coronapandemie stak daar een stokje voor. Het is verkiezingstijd in Canada en de boekverbranding uit 2019 kwam opnieuw aan het licht. Het zette wereldwijd kwaad bloed

Politica Suzy Kies, die als vicevoorzitter zetelde in een commissie van de liberale partij voor autochtonen, was de adviseur voor deze maatregelen. Daags na de berichtgeving over de boekverbranding bleek echter dat Suzy Kies al jarenlang liegt over haar zelfverklaarde autochtone afkomst. Geen enkele databank vond tot in de achttiende eeuw een autochtone afkomst waardoor ze geen aanspraak kan maken op een vermeende indiaanse afkomst. Zij besliste echter wel mee over de gecontesteerde boekvernietigingen en -verbrandingen. Volgens interne bronnen verdedigde ze het idee voor de boekverbrandingen met het argument "zuiveren door verbranding". Canadees premier Justin Trudeau reageerde op de démarche van zijn liberale partijgenoot: "Het is niet aan mij, het is niet aan niet-autochtonen om te zeggen hoe autochtonen zich moeten voelen of zouden moeten handelen in het verzoeningsproces." Hij stond ook niet achter de recente boekverbranding. Suzy Kies heeft vorige week haar ontslag genomen uit de commissie, maar ze blijft bij de beweringen over haar Abenaki- en Montagnais-Naskape-afkomst langs moeders kant.

Door de massale reacties heeft de katholieke schoolraad aangekondigd om het verbranden van nefast geachte literatuur voor de jeugd op te schorten. Er stonden daarbovenop nog zo'n tweehonderd te evalueren titels op de lijst, waaronder de Kuifje-albums Het Gebroken Oor en Kuifje en de Picaro's, acht andere titels van Lucky Luke en bijvoorbeeld ook de roman van de film Avatar (je weet wel, die film over blauwhuidige aliens). De onthullingen over Kies' leugens hebben deze beslissing bespoedigd. De schoolraad uitte haar spijt over de gebeurtenis uit 2019 en kondigde aan het proces te herzien om voor de autochtone bevolking schadelijk geachte boeken te verwijderen uit hun schoolbibliotheken.

Bron: www.cbc.ca / Radio-Canada

Terug naar overzicht