Terug naar overzicht

Une Vie en Dessins over Tome & Janry

6 maart 2022 Vooruitblik

De Franstalige collectie Une Vie en Dessins, een reeks artboeken van Champaka en Dupuis over Franco-Belgische striptekenaars, breidt na uitgaven over Yves Chaland, François Walthéry, Frank Pé, Victor Hubinon, Batem en het met Dargaud uitgegeven boek over Marcel Gotlib, in juni uit met een volgend album. Voor de gelegenheid verandert de titel in 2 Vies en Dessins, want de tandem Tome & Janry komt in beeld. Het is dit jaar veertig jaar geleden dat hun eerste lange Robbedoes en Kwabbernoot-verhaal Virus in het weekblad Robbedoes. Tome is intussen overleden, Janry zet nu in zijn eentje de gagreeks De Kleine Robbe voort.

De formule van Une Vie en Dessins is bekend bij de fans: in honderden pagina's komt een biografie aan bod, maar vooral de talloze reproducties van originele illustraties en pagina's vormen het klapstuk van de uitgaven. In het geval van Tome & Janry gaat het om een tweehonderd reproducties voor een boek van 256 pagina's. De officiële verkoopprijs is onveranderd 55 euro. De gelimiteerde luxe-editie met een andere cover (zie onderaan dit artikel) kost 69 euro.

Tome & Janry leerden elkaar kennen op een cursus tekenen in 1974. Daarna volgden ze lessen striptekenen op de kunstacademie van Sint-Lambrechts-Woluwe. Daar ontmoetten ze Stéphane De Becker, die hun strips later zou inkleuren en onder het pseudoniem Stuf de gagreeks Oh, Lieve Hemel op scenario van Janry zou tekenen. Hij overleed in 2015, wat een diepe indruk naliet op Tome waardoor hij almaar meer en langere pauzes in zijn schrijfwerk inlaste. Janry tekende aanvankelijk alleen als decortekenaar en assistent voor Dupa (Dommel, Chlorophyl, Niky) en Turk (Robin Hoed). Omwille van hun gelijkaardige tekenstijl uit die periode liet hij zich weleens vervangen door Tome. Dupa gaf de twee vervolgens werk door van Greg om onder meer decors van Olivier Blunder te tekenen.

In de jaren 1980 greep het duo zijn kans om zich aan te bieden als tekenaar van Robbedoes en Kwabbernoot. Vooral André Franquin was fan van hun tekenstijl, maar waarschuwde hen ook voor de loodzware erfenis die zo'n langlopende reeks met zich inhield. In het blad liep toen al hun spelletjespagina Jeureka. Hun eerste Robbedoes en Kwabbernoot-verhaal verscheen in een woelige periode, waarbij drie teams de reeks na Jean-Claude Fournier voortzetten: hun versie verscheen naast die van Yves Chaland en Nic Broca en Raoul Cauvin. Uiteindelijk haalde de versie van Tome & Janry het en ze waren tussen 1982 en 1998 verantwoordelijk voor de reeks.

Die avonturen stopte met hun op alle fronten vooruitstrevende aanpak voor Als in een Droom... waarin de stijl plots semi-realistisch werd en het verhaal donkerder dan de komische avonturenverhalen van tevoren. Ze waren al begonnen aan het volgende avontuur, Robbedoes in Cuba, opnieuw een verhaal met Zwendel, maar hun werk voor de zeer succesvolle De Kleine Robbe nam alweer meer tijd in beslag zodat ze zich op die reeks concentreerden. Tome was ook nog de scenarist van onder meer Soda, Hard tegen Hard, Vuur (met Marc Hardy, waarvan het afgewerkte deel 2 nooit werd uitgegeven), het Vrije Vlucht-one-shot De Weg naar Selma en De Mazdabende.

Er valt in ieder geval veel te vertellen over hun gemeenschappelijke carrière als vrienden en collega's in het stripmilieu.

Terug naar overzicht