Stripmuur Aimée de Jongh in Brussel

24 november 2022 Algemeen

Gisteren werd een nieuwe stripmuur ingehuldigd in Brussel aan de kruising van de Léon XIII-straat en het Sint Nikolaasplein in Neder-Over-Heembeek. Aimée de Jongh mocht die ontwerpen. Het is een tafereel uit haar internationale succes Dagen van Zand geworden. De uitvoering gebeurde door Urbana Project, die er drie maanden aan heeft gewerkt.

Heisa rond stripmuren

De stripmuur is een van de tientallen beschilderde gevels in Brussel met tekeningen van Belgische en buitenlandse tekenaars sinds de allereerste van Frank Pés Ragebol in 1991. De jongste tijd ligt een aantal daarvan onder vuur omwille van "seksistische en racistische" redenen. De Franstalige actiegroep Noms Peut-Être, die bestaat uit slechts een handvol leden, neemt daarbij het voortouw en neemt geen genoegen met een QR-code die bij alle stripmuren wordt aangebracht om meer context te geven over de afbeeldingen. Deze ingreep kostte de stad 30.000 euro en is al bij vijftig van het zeventigtal stripmuren aanwezig. De actiegroep ziet dertien stripmuren in hun geheel liever verdwijnen. Daarop staan volgens hen vrouwen in een geseksualiseerde vorm (onder meer juffrouw Cijfer uit De Kleine Robbe, Fanny uit de Kiekeboes, Josephine Baker uit Govert Suurbier en een naakte, zonnebadende vrouw op een gevel van Oh! Lieve Hemel).

Uit een eigen onderzoek legde het collectief in 2020 al de vinger op de overgrote aanwezigheid van mannelijke figuren (85%) op de gevels door overwegend veel mannelijke tekenaars (93%). Daar had het stadsbestuur al wel oor naar. Sinds 2018 was sowieso al een inhaalbeweging aan de gang met almaar meer muren met en/of door vrouwen. Voor de muur van Aimée de Jongh geloven we nog altijd dat het omwille van de kwaliteiten van haar werk gaat, ook met het mannelijke personage uit Dagen van Zand op de muur.

© foto: Ville de Bruxelles - Stad Brussel