Silvester bereidt integrales voor van De Wind in de Wilgen en De Wind in de Woestijn

30 november 2023 Vooruitblikken

Van de in 2017 overleden Franse stripmaker Michel Plessix gaf Standaard Uitgeverij de complete vierdelige reeks De Wind in de Wilgen uit in 2005. Voor deze stripreeks bewerkte Plessix elf van de twaalf hoofdstukken uit het kinderboek van Kenneth Grahame (1859-1932) dat de Britse schrijver in 1908 publiceerde. Het hoofdstuk waarin de avontuurlijke Rat een andere rat ontmoet die over de zeeën zeilt, bewerkte Plessix tot een tweede cyclus van vijf delen onder de titel De Wind in de Woestijn. Ook dat raakte vertaald bij Standaard Uitgeverij, maar niet compleet. De stripreeks liep nog tot 2013 in het Frans. Enkel de eerste drie albums werden vertaald.

Silvester pikt begin 2024 de draad op en geeft om te beginnen De Wind in de Wilgen uit als een integrale editie van 128 pagina's met een nieuwe vertaling en lettering. Ook De Wind in de Woestijn krijgt een integraal jasje aangemeten van 160 pagina's en zal voor het eerst compleet te lezen zijn in het Nederlands.

Over De Wind in de Wilgen: "'Reizen, afwisseling, opwinding en sensatie!' Met deze woorden haalt Pad zijn vrienden Mol en Rat over om samen de wereld in te trekken met zijn splinternieuwe, kanariegele woonwagen. Het avontuur lonkt. Maar als ze een ongeluk krijgen, zijn ze al snel weer thuis. Dan raakt Pad in de ban van een nieuwe passie: snelle auto's! Mol, Rat en ook Otter en Das hebben er hun handen aan vol Pad tegen zichzelf te beschermen. En dan is er ook nog het Wilde Woud, waar je beter niet kunt komen... Een klassieker uit de Britse literatuur over vriendschap door dik en dun."

Over De Wind in de Woestijn: "De herfst nadert met rasse schreden, de blaadjes worden geel en het landschap krijgt beetje bij beetje gouden tinten. Zwaluwen, eenden en andere vogels trekken naar het zuiden. Rat droomt helemaal weg bij zijn herinneringen maar wordt opgeschrikt door een avontuurlijke zeerat. Die komt naast Rat zitten en vertelt hem over zijn laatste zeereis en zijn belevenissen. Rat wordt helemaal meegevoerd door de verhalen en hij droomt van verre avonturen. Rat weet met zichzelf geen blijf meer, hij vraagt zich af of zijn leven ergens anders niet veel spannender en beter zou zijn. Hij wil op reis, hij wil ontdekken. Tijdens een etentje met zijn vrienden Mol, Das en Pad vraagt hij hen om raad. Maar was het wel zo verstandig om over zo'n avonturen te praten met Pad?"