Saga Uitgaven in mei en juni 2024

23 april 2024 Vooruitblikken

Eind deze week verschijnen de maandelijkse nieuwe albums van Saga Uitgaven. Voordat de uitgeverij aan haar zomerpauze begint in juli en augustus publiceert het in mei en juni wel nog onderstaande albums. Ze komen ook voor in Te verschijnen met previewpagina's erbij. Daar kan je ook de enkel als online pdf'en verspreide maandbrochures downloaden. In die van mei staat een uitgebreid dossier over de historische achtergrond van San Francisco 1906 deel 1 en in die van juni staat een interviewtje met Jim, van wie het tweeluik Zoé Carrington start.

Download hier de maandfolder van mei.

Download hier de maandfolder van juni.

Iruene (mei)

Nieuwe samenwerking tussen Vlaming Griffo en Rodolphe (Centaurus, Comanche, Kenya, Trent) na hun Dickens & Dickens en Het Orakel van de Maan. Intussen hebben beide heren een nieuwe, nog niet vertaalde sf-trilogie in het Frans lopen: Utopie.

"Alex is een jonge Parijse reclameman. Hij is een regelmatige gast op trendy feestjes en heel erg mee met zijn tijd. Maar al maanden loopt zijn leven uit de hand. Als hij in slaap valt, heeft hij vreselijke nachtmerries waarin hij een jonge krijger van het Guanche-volk is ten tijde van de invasie van de Spaanse conquistadores. Zijn volk rekent op hem, maar kan hij het verleden veranderen? In zijn dromen wordt hij achtervolgd door een demon over een landschap van zee en bergen. Hij raakt steeds meer geïsoleerd, kan niet meer werken of aan iets anders denken dan deze pijnlijke visioenen. Hij staat op de rand van de waanzin en geen enkele dokter lijkt hem te kunnen helpen. Door zijn dromen te analyseren, slaagt hij erin de geografische locatie van zijn nachtmerries te achterhalen: La Palma, een vulkanisch eiland op de Canarische Eilanden."

Lucht 1 (mei)

Door de auteurs van het eveneens bij Saga Uitgaven verschenen Oorlogswijn. François Porcel is ook de tekenaar van Folies Bergère, De Mentors, De Nar en Ridder Brayard, alle geschreven door Zidrou. Philippe Pelaez is een opkomende scenarist die almaar meer publiceert. Hij schreef onder meer De Bultenaar van Montfaucon, Furioso, Herfst in de Baai van de Somme, Oliver & Peter, Parallel, Six, De Sluis, Wraak in de Hel,...

"Sinds meteorieten zijn neergestort in de permafrost, waarbij bacteriën vrijkwamen die de lucht verstikkend maakten, heeft de bevolking zich om te overleven moeten uitrusten met maskers. De regering, die de luchtdistributie beheert, is begonnen met de bouw van luchtvaartuigen die de schadelijke deeltjes opzuigen en de atmosfeer weer inadembaar maken. Maar een mysterieuze terroristische groepering saboteert de schepen systematisch. Troy Denen, een lid van het Centraal Comité, krijgt de opdracht te infiltreren in het rebellennetwerk om uit te vissen wie achter het complot zit."

Max Fridman integraal 1 (mei)

Saga Uitgaven gaf de voorbije jaren diverse integrales uit met het werk van Vittorio Giardino: Fatale Vakanties (met korte verhalen uit onder meer het stripmaandblad Wordt Vervolgd), Jonas Fink (compleet in twee integrales) en Erotica (met alle korte verhalen van Little Ego en het nooit eerder vertaalde Eva Miranda), allemaal met rijkelijk geïllustreerde dossiers. Nu en in de komende jaren volgt Giardino's spionagethriller Max Fridman. De eerste integrale bundelt de delen 1 en 2, de tweede integrale zal de delen 3, 4 en 5 (de Spaanse cyclus) bundelen en de derde integrale wordt de vertaling van het extra dikke, compleet nieuwe verhaal waar Giardino momenteel de inkleuring van verzorgt.

Deze eerste integrale telt 216 pagina's met maar liefst 59 dossierpagina's. De meeste daarvan zijn schetsen, ontwerptekeningen, illustraties, reproducties van de originelen van verschillende covers. 

"Hongaarse Rapsodie en De Poort van de Oriënt vertellen het verhaal van Max Fridman, een voormalig agent van de Franse inlichtingendienst. In 1938 raakt Max verstrikt in een web van ongeloof en leugens. Door zijn verleden als spion wordt hij reddeloos meegesleurd in een duistere zaak, waarvan hij niets weet en die hem niet aangaat.

Maximilien David Fridman is een personage waarmee zijn schepper, Vittorio Giardino, zijn lezers meevoert naar steden als Boedapest of Istanboel om ze te boeien met verhalen die zich afspelen in een Europa op de rand van de Tweede Wereldoorlog."

Max Fridman integraal 1 luxe (mei)

De integrale van Max Fridman verschijnt ook als een luxe met linnen rug, een gesigneerde ex libris en een andere cover. De ex libris is een andere illustratie dan die van de cover.

San Francisco 1906 1 (mei)

Deel 1 van een tweeluik door de auteurs van Na de Hel. Tekenaar Fabrice Meddour gaat al een tijdje mee en kennen we nog van rechtstreeks geschilderde reeksen als Hispañola, bijdrages aan De Orde van de Drakenridders en recenter het one-shot Het Meisje op de Kade. Damien Marie schreef onder meer De Keuken van de Duivel.

"17 april 1906, de avond valt in San Francisco. En zoals elke avond komt het kamermeisje naar haar werk in het majestueuze Palace Hotel. Ze heeft de opdracht gekregen om te zorgen voor de ster van de dag: Enrico Caruso, de beroemde Italiaanse tenor die op dat moment optreedt op het podium van het Grand Theatre Central... Terwijl ze controleert of de kamer in orde is, ontdekt ze een pakketje dat ze niet had mogen zien en dat haar in handen doet belanden van de ergste criminele clans van de stad, die er alles voor overhebben om het terug te krijgen... Net wanneer de uitkomst steeds hopelozer lijkt voor het jonge meisje, begint de aarde te beven..."

Bloed & Stilte integraal 2 (juni)

Vervolg en slot van de eerste maffiacyclus. Met een uitgebreid dossier en een nooit eerder vertaald kort verhaal van Marc Malès, de oorspronkelijke tekenaar van de reeks. Jean-Yves Mitton is verantwoordelijk voor de tekeningen van alle andere in deze integrale gebundelde verhalen. De derde integrale bundelt de complete tweede cyclus en verschijnt in het najaar. Emanuele Barison is daar de tekenaar van.

"Ciro Villanova is getuige geweest van en heeft vaak een rol gespeeld in de geschiedenis van de maffia, van 1910 op Sicilië tot het Amerika van nu. Ook hij heeft geleden onder de omerta en de wet van Talion, de principes van stilte en het bloed die de georganiseerde misdaad regeren. Toch kijkt hij soms met heimwee terug op zijn verleden, in gesprek met de journalisten Kluver en Tonetti.

In deze tweede integrale vertelt Ciro over de voortzetting van zijn oude rivaliteit met Johnny Puparo, de wurggreep van de maffia op de Hollywoodstudio’s, de opmerkelijke samenwerking van de Italiaanse kingpins met de Amerikaanse geheime dienst tijdens de geallieerde landingen op Sicilië en zijn dramatische confrontatie in Detroit met de truckersvakbond. Deze integrale brengt ook een verrassende conclusie voor de twee journalisten, die niet zo onpartijdig zijn als hun gebruikelijke beroepsethiek doet vermoeden, en voor de verbazingwekkende man die ervoor kiest om de zwijgplicht te breken."

Messalina 3 (juni)

De complete zesdelige reeks Messalina wordt dit jaar gepubliceerd. Het binnenwerk is zwart-wit en de oplage is beperkt. Erotiek en de geschiedenis komt wel vaker als combo voor in het werk van Jean-Yves Mitton, maar nergens zo expliciet als hier.

"Een verslagen Caligula is teruggekeerd uit Germanië. Hij wordt steeds krankzinniger en laat zijn zus Drusilla executeren voor de ontzette ogen van de senaat onder het voorwendsel dat ze hem geen zoon kon schenken. De woede van de senaat en het volk neemt toe. De met Caligula’s vervanger Claudius gehuwde Messalina ziet de keizerlijke glorie uit haar handen glippen en verleidt Cassius Chereas, de generaal die het bevel voert over de Pretoriaanse Garde, om Caligula te vermoorden tijdens een orgie..."

Sneeuw integraal 3 (juni)

De laatste integrale, compleet met de niet eerder vertaalde slotdelen 14 en 15 en een uitgebreid dossier met veel uniek beeldmateriaal. De spin-offtrilogieën Sneeuw - Het Begin en Sneeuw - De Oorsprong zijn niet gepland als bijkomende integrales. Deze verschenen compleet bij Glénat.

"Het kind met de dode herinnering is een man geworden. In hem schuilt de remedie tegen de Ziekte van Orion. Dit is het ultieme avontuur van Sneeuw!"

Zoé Carrington 1 (juni)

Een extra dikke start (96 pagina's) van een nieuw verhaal in twee delen door Jim. Na Een Nacht in Rome en Helena is Zoé Carrington zo'n beetje te beschouwen als zijn nieuwste verhaal over ex-vriendinnen.

Opgepast: deze strip verschijnt enkel in hardcover, niet in softcover. 

"Je bent de gedenkwaardige dronken avonden vergeten, de tijd waarin het ontmoeten van meisjes je prioriteit was. Je bent het plezier vergeten van het praten met vreemden en oude vrienden, en het samen delen van grote dromen en kleine geheimen. Je bent de collegezaal vergeten, de lessen en examens, de nachten in pubs en die vrienden die je hele leven waren. Hoe heetten ze ook alweer? Rotthenberg? JP? En al die anderen? Je bent alles vergeten. Alles. Behalve Zoé Carrington.

Na het succes van Een Nacht in Rome is Zoé Carrington het nieuwe paradepaardje van Jim. Een ambitieus album, waarin ogenschijnlijke lichtheid zich mengt met diepe kracht."

Zoé Carrington 1 luxe (juni)

Er komt ook een luxeversie met linnen rug, gesigneerde ex libris en een andere cover. De ex libris is nog een andere tekening dan de cover.