Saga Uitgaven in mei en juni 2023

27 maart 2023 Vooruitblikken

In Te verschijnen kan je het aanbod van Saga Uitgaven voor de eerstvolgende maanden bekijken, compleet met previewpagina's. In mei was eerder nog de eerste integrale van Biebel gepland, maar die is voorlopig afgelast. Indians!, een voortzetting van Go West Young Man, met korte westernverhalen door een plejade van tekenaars uit het genre, was ook gepland voor mei of juni, maar die schuift door naar het najaar omdat de verhalen weer worden voorgepubliceerd in het stripblad Eppo. In het najaar verschijnen ook Bakelandt integraal 12, Sammy integraal 6 en Chick Bill integraal 0 (waarmee de reeks wordt afgrond). Maar nu eerst de te verwachten albums van mei en juni.

Eeuwig Schaak (mei)

Van tekenaar Gérard Goffaux is bittere weinig vertaald. Je kent hem misschien van de gitzwarte detectivereeks Max Faccioni, het album Losers in de Buldog-collectie of zijn bijdrage als scenarist aan het Andreas-album Reizigers. Hij was ook bevriend met scenarist Tome (Soda, De Kleine Robbe) die voor de tekenaar zijn allerlaatste scenario schreef: een aangrijpend one-shot dat in 2020 in het Frans bij Kennes verscheen, een jaar na het overlijden van Tome. De vertaling verschijnt nu bij Saga Uitgaven, met een gloednieuwe cover speciaal voor de Nederlandstalige markt.

"U.S.A., East Harlem, New York. November 2005. Malcolm ‘Malek’ Brown is zwart, arm en moslim. Hij komt net uit de gevangenis en probeert te overleven in een land dat vroeger zwarten al vijandig gezind was en nu ook moslims. Alexander Birke heeft de Shoah meegemaakt. Schaken is zijn passie. De twee mannen, die in niets op elkaar lijken, maken kennis in een kerk in Harlem. Malcolm maakt er schoon, Alexander komt er naar gospel luisteren."

De Minimensjes integraal 12 (mei)

Deze allerlaatste integrale van Pierre Serons langst lopende reeks De Minimensjes is een bijzonder geval. Ten eerste bundelt het drie nooit eerder in het Nederlands verschenen albums omdat de reeks indertijd in vertaling werd stopgezet door Dupuis. Het allerlaatste verhaal in het Frans wou de uitgeverij zelf niet meer uitgeven waardoor Seron bij de kleine uitgeverij Clair de Lune onderdak vond voor dat ultieme avontuur dat in 2010 verscheen. Daarna koesterde hij nog plannen voor andere manieren waarop hij zijn figuurtjes kon terugbrengen, zoals gags of hoofdstukken die terugblikken op vorige avonturen met nieuwe verhaalelementen. Vertaalde voorbeelden daarvan vind je in het lijvige dossier. Door een beroerte kon hij deze en andere projecten (waarvan er ook een aantal voorbeelden zijn afgedrukt) niet verder uitwerken. Seron overleed uiteindelijk in 2017. De start van de integrale reeks kon hij nog meemaken, het einde niet. Saga Uitgaven gaf op eigen initiatief intussen ook zijn reeksen De Minivrouwtjes en Aurora en Ulysses, Centauren uit in een integrale editie. Deze vonden en vinden intussen hun weg naar buitenlandse lezers in het Frans, Duits en Spaans.

"Gedurende de drieënveertig jaar waarin Pierre Seron zijn personages tekende, leverde hij zijn lezers vierenveertig albums vol inventiviteit, humor en waanzin, die samen het 'formele laboratorium' belichaamden dat het weekblad Robbedoes vormde. Tegelijk was hij een belangrijke speler in wat sommigen nu 'het humoristische avontuur' noemen, een heel bijzondere manier om realistische verhalen te vertellen die er zo niet uitzien. De Minimensjes is een reeks voor een auteur die groots dacht! Deze integrale bundelt in chronologische volgorde de avonturen Operatie IQ, In Naam van de Broer, Kasteel Monsterd, Ellendam 3 en diverse gags." Ook een uit Spirou vertaald kort verhaal maakt deze integrale compleet.

Herfst in de Baai van de Somme (juni)

Detectivethriller in het kunstmilieu. Prachtig geschilderd met art nouveau-elementen. Tekenaar Alexis Chabbert heeft onder meer Bourbon Street, Dokter Monge, Taxi Molloy en Rogon de Witte Wolf getekend. Scenarist Philippe Pelaez kennen we van onder meer De Bultenaar van Montfaucon, Oliver & Peter, Oorlogswijn, Parallel en Een Stukje Spinazietaart. Herfst in de Baai van de Somme is een one-shot met een compleet verhaal.

"1896. Het lichaam van een rijke industrieel wordt ontdekt aan boord van een schoener die gestrand is in de baai van de Somme. Voor een zaak van dit belang wordt de beste politieman van Parijs, Amaury Broyan, gestuurd. Al snel verdenkt de inspecteur de weduwe, de erfgename van het immense imperium. Uit het onderzoek blijkt vervolgens dat de industrieel ook een minnares had, Axelle Valencourt, een model dat poseerde voor vele kunstenaars, waaronder Alfons Mucha. Van de rijke wijken van Parijs tot de cabarets van de Montmartre wordt de inspecteur ondergedompeld in een complexe en gevaarlijke zaak, waarin elke betrokkene, inclusief de inspecteur, zijn duistere kant zal onthullen."

Nooit 2 (juni)

Bruno Duhamel voert een tweede keer zijn blinde oudje Madeleine op. Ze woont nog steeds in een huisje aan de Normandische kust dat gevaarlijk aan de rand van een met instorten dreigende klif staat. het nieuwe album leest als een thriller. Achterin het album staat een dossier met een making-of.

"Troumesnil, Albastkust, Normandië. Madeleines huis staat op instorten. De burgemeester ook. Sinds hij probeerde het oudje te verdrijven, is zijn carrière naar de hel gegaan. De media hebben het verhaal overgenomen, Madeleine is een icoon geworden, de klif een bedevaartsoord. Toeristen trekken massaal naar de klif in weerwil van de veiligheidsvoorschriften. De oppositie is vastbesloten hiervan te profiteren. Wanneer een tragedie een eerste slachtoffer maakt, verandert de toekomst van Troumesnil. Maar een overblijfsel van het verleden blijft... Madeleine is 91 dit jaar."

Dag en Heidi 31 (juni)

Gloednieuw verhaal dat zich afspeelt in het Limburgse Achel.