Robbedoes en Kwabbernoot door André Franquin in zwart-wit bij Black & White

28 januari 2024 Vooruitblikken

Héél binnenkort al lanceert de Franse uitgeverij Black & White een nieuwe collectie van Robbedoes en Kwabbernoot met de verhalen van André Franquin in puur zwart-wit. Deze versies zijn naar het voorbeeld van de inmiddels tien albums van Lucky Luke door Morris die dezelfde uitgeverij al publiceert. Ook van De Sliert, Ragebol en Bernard Prince publiceerde het al gelijkaardige uitgaven als integrales in zwart-wit. Ook van Guus Slim door Maurice Tillieux zouden nog zo'n albums verschijnen.

Het gaat dus niet om reproducties van de originelen met potloodrestanten, maar de strips in gewoon zwart-wit. De albums verschijnen op groter formaat dan de oorspronkelijke albums, met linnen rug, in een gelimiteerde oplage en met een extra dossier in kleur dat is samengesteld door specialisten Christelle en Bertrand Pissavy-Yvernault. Er wordt begonnen met Er Is een Tovenaar in Rommelgem en De Piraten van de Stilte (aangevuld met het kortere verhaal De Super Quick). Een verkoopprijs is nog niet bekend. De Lucky Lukes kosten 39 euro, maar die zijn allemaal uitverkocht.

Black & White geeft ook al alle Robbedoes-verhalen van Jean-Claude Fournier en Tome & Janry uit in grote luxealbums waarvoor net wel de originelen zijn gereproduceerd als facsimilés. Daarnaast publiceert het ook luxes van nieuwere Robbedoes-verhalen uit de nevencollectie Robbedoes door... of van de hoofdreeks. Het eerste album van Olivier Schwartz verschijnt binnenkort ook in zo'n luxe-uitvoering.

Geen van dit alles verschijnt in het Nederlands, ook niet de Franquin-albums in zwart-wit. Een deel van onze lezers volgt dit ook in de Franse uitvoeringen.