Terug naar overzicht

Riad Sattouf wint Grote Prijs van Angoulême

26 januari 2023 Awards en prijzen

Uit de eerste stemronde voor de Grote Prijs van Angoulême raakten de Amerikaanse Alison Bechdel, de française Catherine Meurisse en Fransman Riad Sattouf in de eindronde. Na de tweede stemronde haalde Sattouf het uiteindelijk van zijn collega's.

Sattoufs belangrijkste wapenfeit is De Arabier van de Toekomst dat veelvuldig is vertaald. Het laatste deel daarvan is vorig jaar verschenen en wacht nog op een vertaling bij De Geus. Hij is ook de man achter de komische reeks Pascal Brutal (Glad IJs, twee van de vier delen vertaald). Zijn overige strips, met veel autobiografisch getinte vertellingen, zijn niet vertaald. Dat zijn onder meer de trilogie Petit Verglas (2000-2002), Les Pauvres Aventures de Jérémie (drie delen in 2003-2005 en een integrale in 2013), Manuel du Puceau (2003), Ma Circonsion (2004), No Sex in New York (2004), Retour au Collège (2005), Pipit Farlouse (twee delen, 2005-2006), La Vie Secrète des Jeunes (drie delen in 2007-2012), Les Cahiers d'Esther (zeven delen sinds 2016) en Le Jeune Acteur (één deel in 2021).

"Riad Sattouf, geboren in 1978, is stripauteur en filmregisseur. Zijn jeugd bracht hij door in Libië, Syrië en Bretagne. Hij studeerde toegepaste kunst in Nantes en vervolgens animatie in Parijs, aan de Gobelins-school.

Hij publiceerde Les Pauvres Aventures de Jérémie, Manuel du Puceau, No Sex in New York, Pipit Farlouse, Retour au Collège, Pascal Brutal, La Vie Secrète des Jeunes, Le Jeune Acteur, evenals De Arabier van de Toekomst, dat het verhaal vertelt van de jeugd van de auteur in Libië en vervolgens in Syrië, en Les Cahiers d'Esther, dat het dagelijks leven vertelt van een jong meisje vanaf de leeftijd van 9 jaar. Hij is ook de regisseur van twee speelfilms: Les Beaux Gosses (2009), César voor beste eerste film, en Jacky au Royaume des Filles (2014).

Riad Sattouf won talrijke internationale prijzen (Los Angeles Times Graphic Novel Prize, Prize for Excellence op het Japan Media Arts Festival, Max und Moritz Prize) en werd vertaald in drieëntwintig talen. Hij is een van de weinige auteurs die tweemaal de Fauve d'Or voor het beste album won op het internationale stripfestival van Angoulême, in 2010 en 2015. Deel 6 van De Arabier van de Toekomst (Allary) zit in de officiële selectie 2023." 

© foto: Marie Rouge - Allary Editions

Terug naar overzicht