Terug naar overzicht

Ravian door Virginie Augustin en Pierre Christin

21 juni 2022 Vooruitblik

Op 23 januari 2022 overleed Jean-Claude Mézières. Hij was dan al gestopt met het tekenen van nieuwe Ravian-verhalen, maar daarmee was de reeks niet opgehouden. Met mondjesmaat verschenen de voorbije jaren one-shots door andere auteurs. Shingouzlooz Inc. was een vruchtbare samenwerking tussen Mathieu Lauffray en Wilfrid Lupano, terwijl Manu Larcenet het voor Het Pantser van de Jakolass over een komische boeg gooide. Dit jaar komt er een derde album bij, getekend door Virginie Augustin (Alim de Leerlooier, 40 Olifanten, Had Meneer Nog Iets Gewenst?) op scenario van niemand minder dan Pierre Christin, de scenarist van de hoofdreeks Ravian. De Franse versie van het 56 pagina's tellende album verschijnt alvast in september bij Dargaud.

In dat nieuwe album introduceert het auteursduo wezens die het talent hebben om verhalen te vertellen. Ze schrijven sitcoms die hits worden op alle kanalen van Point Central. Jammer genoeg is de substantie die hun creativiteit voedt zeldzaam. Ze roepen de hulp in van Galaxity zodat een andere vindplaats kan ontgonnen worden. Die bron bevindt zich op aarde in de twintigste eeuw. De aardse tijd-ruimtedienst legt er zich op toe, maar hun beste agenten zijn terug kinderen geworden. Het valt niet mee om aan de slag te gaan.

In een interview verklaarde de intussen ook al 83-jarige Christin dat hij al lang een Ravian met een tekenares wou maken. Hij heeft het er ook over gehad met Mézières. Augustin kwam uit de bus als kandidaat omwille van haar vaardigheid. En verder vertelde Christin er in augustus 2021 het volgende over:

"Jean-Claude heeft zijn penselen neergelegd voor Ravian en wou er niet meer verder gaan. Ik had daarentegen nostalgie naar Ravian en Laureline. Dat ze niet meer tot mijn leven behoorden, maakte me triestig. Virginie Augustin doet het goed en meer vertel ik niet. (lacht) Het verschijnt in 2022. Momenteel zijn er geen andere voorzien. Degene die nog het meest heeft gewerkt aan een vervolg op Ravian is Luc Besson, die twee filmscenario's heeft geschreven. Maar het is een geldkwestie, dus zit het nog in de lade."

Over die bedoelde sequel op de film Valerian and the City of a Thousand Planets (2017) schreven we eerder al dat die er niet komt. Hoewel de film 180 miljoen dollar aan productie kostte en wereldwijd 225 miljoen dollar opbracht, was er minstens een recette van 400 miljoen dollar nodig om breakeven te draaien met het vooruitzicht op een sequel. Toch hield Besson vol dat er een nieuwe film mogelijk was dankzij een positief gestemde fanbasis.

In 2018 raakte Besson echter in diskrediet door een aanklacht van verkrachting. Vijf andere vrouwen beschuldigden hem voor gelijkaardige zaken. Door een gebrek aan bewijs werden alle zaken geseponeerd. Banken, die hem geld zouden moeten lenen, beschouwden Besson als vergif zodat hij geen nieuwe producties meer gefinancierd kreeg. Zijn productiefirma EuropaCorp werd verkocht. In 2019 draaide hij nog wel de thriller Anna en een volgend project is DogMan, met Caleb Landry Jones, over een door het leven getekend kind dat redding vindt dankzij zijn liefde voor honden.

Bron: ligneclaire.info, Variety

Terug naar overzicht