Politieverhoor na lekken van cover Asterix 40

9 september 2023 Vooruitblikken

Gisteren deelden we op onze Facebookpagina een foto van het Franstalige album van Asterix deel 40. Die werd door een Franse stripwebsite gespot op het verkoopkanaal Vinted. Dat het album zelf ook al te koop was, ruim anderhalve maand voor de werkelijke release op 26 oktober, deed uitgeverij Hachette in actie komen. Enkele uren nadat dit bekend raakte, werden de daders opgepakt en verhoord door de politie.

Alle informatie rond de nieuwe Asterix is voor de marketingafdeling van de uitgeverij staatsgeheim. Met voortijdige lekken lachen ze niet. Hachette kon daarom niet anders dan een nette afbeelding van de cover te delen, en wel in alle landen waarin Asterix wordt vertaald. Hierbij vind je dus ook de Nederlandstalige cover van De Witte Iris.

Teasergags

De afgelopen weken deelden we telkens op maandag op deze website teasergags die niet in het album zullen voorkomen. Stripspeciaalzaak.be was daar de exclusieve partner voor in Vlaanderen. Hieronder vind je ze alle zes bij elkaar.

Hieronder staat een ook al eerder gedeelde teaserpagina voor deel 40 die niet in het album zal worden opgenomen. Inhoudelijk vertelt het nog helemaal niets. Na het reisverhaal Asterix en de Griffioen (deel 39) vereist de traditie wel dat Asterix en Obelix in hun volgende avontuur in en rond hun dorp blijven, "maar niet helemaal" aldus bijkomende informatie. Ook zouden stamhoofd Heroïx en zijn vrouw Bellefleur een grotere bijrol vertolken.

Invalscenarist FabCaro

Na vijf avonturen door tekenaar Didier Conrad en scenarist Jean-Yves Ferri staat deze laatste zijn plaats even af voor een nieuwe scenarist. Fabrice Caro alias FabCaro schreef namelijk deel 40 zodat Ferri een pauze kan nemen en zich wijden aan een tweede album van zijn niet-vertaalde, satirische vertellingen over de Franse oud-president Charles de Gaulle. In 2007 publiceerde Dargaud met De Gaulle à la Plage een eerste album, dat een groot succes kende in Frankrijk. FabCaro springt enkel in voor deel 40. Daarna is het de bedoeling dat Ferri weer deel 41 schrijft.

De persdienst van Hachette gaf ons de volgende biografie van de interimscenarist: "Fabrice Caro, alias FabCaro, is stripauteur en romanschrijver. Uit zijn omvangrijke œuvre sinds 1996, noemen we Le Steak Haché de Damoclès (2005), La Bredoute (2007), On n’est pas là pour Réussir (2012). Het succes kwam in 2015, met het album Zaï Zaï Zaï Zaï, dat de Franse Prix Landerneau prijs Coup de Cœur kreeg. In hetzelfde jaar kreeg het de Prix Ouest France Quai des Bulles en later nog talloze andere prijzen. Zaï Zaï Zaï Zaï werd in 2020 door François Desagnat bewerkt voor de film. In 2016 schrijft FabCaro het scenario voor de nieuwe avonturen van Gai-Luron (Lobbes), getekend door Pixel Vengeur (Fluide Glacial). In 2018 verschijnt een ander veelgeprezen werk, waarin absurdistische humor wordt gemengd met sociale satire: Moins qu’Hier (plus que Demain). Zijn roman Le Discours (2018) werd in 2020 voor film bewerkt door Laurent Tirard. In 2021 publiceert Fabrice Guacamole Vaudou, een humoristische fotoroman over de geflipte comedian Eric Judor."

We vullen hierbij nog aan dat FabCaro ook de scenarist is van de drie albums van Olivier Blunder's Nieuwe Avonturen, die tussen 2018 en 2021 vertaald raakten bij Arboris en zijn getekend door Serge Carrère. Voorts schrijft hij ook de komische, door Julien/CDM getekende encyclopedie Zeropedia waarvan deel 1 onlangs is vertaald door Menlu. In het Frans verschenen daar al twee albums van bij Dargaud. Voor uitgeverij Dupuis schrijft hij de komische western Walter Appleduck voor tekenaar Fabrice Erre.

Asterix is en blijft big business. Sinds zijn eerste verschijning in 1959 in het Franse weekblad Pilote en een eerste Franstalige album in 1961 zijn er al avonturen verschenen in 117 talen en dialecten. De teller staat inmiddels ook op 393 miljoen verkochte albums wereldwijd.

Op de foto's hieronder: FabCaro en Didier Conrad.

© afbeeldingen: Les Éditions Albert René / Goscinny / Uderzo

© portretfoto's: Christophe Guibbaud