Terug naar overzicht

Olivier Schwartz + Sophie Guerrive en Benjamin Abitan nieuwe auteurs van Robbedoes en Kwabbernoot

5 juli 2021 Vooruitblik

De sinds 1938 lopende stripreeks Robbedoes en Kwabbernoot gaat andermaal in andere handen over. Na vijf albums door Yoann en Fabien Vehlmann zal de reeks voortgezet worden door Olivier Schwartz en Sophie Guerrive. Benjamin Abitan wordt co-scenarist. Hun eerste album is gepland in het eerste semester van 2022.

Tekenaar Schwartz ken je al door zijn drie zeer goed onthaalde, naar Yves Chaland knipogende retroalbums van Robbedoes in de nevenreeks Robbedoes door..., telkens op scenario van Yann. Uit die samenwerking vloeide ook de detectivereeks Atom Agency voort, waarvan inmiddels twee delen zijn verschenen. Deze overname heeft wel als gevolg dat Atom Agency on hold wordt gezet. Yann heeft daar nochtans al het derde verhaal van geschreven, maar Robbedoes gaat nu voor.

De 38-jarige Franse stripmaakster Sophie Guerrive is een extra voorstelling waard. Ze is de tekenares en schrijfster van onvertaalde jeugdreeksen als Chef Magik (bij uitgeverij Warum) en diverse one-shots die zich in de sprookjessfeer situeren. Vanaf 2017 raakte ze regelmatig geselecteerd op het Franse stripfestival van Angoulême voor haar werk, zoals Tulipe en Le Club des Amis. Op basis van de minimalistisch getekende, avontuurlijke jeugdreeks Le Club des Amis vroeg uitgeverij Dupuis haar om de volgende albums van Robbedoes en Kwabbernoot te schrijven.

Fransman Benjamin Abitan is in het dagelijks leven een acteur en theatermaker. Voor radiozender France Culture creëert hij komische hoorspelen. Enkele van zijn radioproducties waren bewerkingen van de Kuifje-avonturen De Blauwe Lotus, De 7 Kristallen Bollen, De Sigaren van de Farao, De Zonnetempel en De Juwelen van Castafiore. alle in samenwerking met Moulinsart. Hij is helemaal mee met zijn tijd en waagt zich net zo goed aan komische fictie die is opgenomen met een smartphone. Zowel Abitan als Guerrive komen uit Marseille.

Een frisse wind, een compleet nieuwe kijk, een totaal ander standpunt. Het kan de reeks weer uit het slop halen. De reeks staat namelijk al enkele jaren on hold. Eigenlijk omdat Dupuis ook niet meer wist wat het moest doen om de reeks aan een afkalvend publiek te verkopen. Intussen maakten Yoann en Fabien Vehlmann de nieuwe reeks Supergroom, met een vette knipoog naar superheldencomics, waarvan deel 2 in oktober gepland staat. Er moet ook nog een derde deel volgen.

Volgens Franse verkoopcijfers blijft de algemene stripverkoop wel stijgen, maar die stijging is voornamelijk te danken aan vertalingen van Amerikaanse comics en zoals steeds manga's. De hoek waar de klappen vallen, is de klassieke Franco-Belgische school. Het is volgens Franse analyses een sector die voornamelijk stand houdt dankzij ouder wordende generaties zonder al te veel verdere opvolging.

Bron: Télérama

Terug naar overzicht