Nieuwe start voor de Kiekeboes op 17 april - Focus op Fanny

29 januari 2024 Vooruitblikken

Standaard Uitgeverij verspreidde via een persbericht meer info over de doorstart van de Kiekeboes door het compleet nieuwe team Charel Cambré (tekeningen), Nix (scenario) en Shirow Di Rosso (inkleuring). Zoals je weet stopte Merho er vorig jaar mee en gaat hij met pensioen. De nieuwe verhalen starten onder de vernieuwde reeksnaam De Nieuwe Avonturen van de Kiekeboes en starten ook vanaf het nummer 1. De titel van het eerste deel luidt Uranium-235 en het verschijnt op 17 april. Deel 2 volgt al snel op 19 juni.

De albums tellen voortaan 40 pagina's en alle personages zijn drie jaar ouder. Fanny is nu 21 in plaats van 18 jaar. Zij wordt de hoofdrolspeler met grotere rollen voor haar vriendinnen Alanis en Tomboy en ook Moemoe. De nieuwe auteurs geven duiding: "Met De Nieuwe Avonturen van de Kiekeboes zetten we het verhaal van Merho, de geestelijke vader van de Kiekeboes verder. We blijven trouw aan de vertelstijl van Merho, maar we geven er onze eigen twist aan.” In Het Nieuwsblad gaf Nix nog wat extra info prijs: "Fanny woont alleen, heeft journalistiek gestudeerd en houdt een vlog bij om fake news van feiten te onderscheiden, wat een aanleiding is om maatschappelijke thema's op te zoeken. Haar twee vriendinnen, Alanis en Tomboy, heb ik elk aan een andere kant van het spectrum geprofileerd. Alanis knoopt de eindjes aan elkaar met flexi-jobs, is heel milieubewust en activistisch. Tomboy werkt voor de televisie, woont in een mooie loft en is weinig begaan met de grote thema's. Dat levert interessante scenario's op."

Over de veranderde rol van de overige hoofdrolspelers uit Merho's de Kiekeboes geeft hij ook inzage. Komen ze nog aan bod in de vernieuwde stripreeks? "Sporadisch. Maar actief deelnemen aan de avonturen doen ze niet meer, nee. Een belangrijke rol is nog weggelegd voor Moemoe, die na een tijdje in hetzelfde gebouw als Fanny komt wonen. Zo kweek je een interessant conflict tussen twee generaties. Want welke jonge vrouw wil nu dat haar grootmoeder op haar vingers komt kijken?"

Reset

"Al bijna vijftig jaar is de Kiekeboes de meest populaire stripreeks in Vlaanderen en nu is het aan Nix en Charel Cambré om de trouwe lezers te verwennen en een nieuw publiek aan te spreken. Merho zelf is er alvast van overtuigd dat dat zal lukken: “Het eerste album leest als een trein en staat niet zo heel ver af van de bestaande reeks. Het draait nog altijd om spannende avonturen doorspekt met humor.”

En dat is precies wat Merho, die met het album Seizoensfinale afscheid nam van zijn Kiekeboes wou. “Het mocht geen imitatie worden van wat ik heb gedaan”, aldus de geestelijke vader van de Kiekeboes. “Het succes van de Kiekeboes dreef altijd op humor. En humor is zo persoonsgebonden en dus moeilijk te imiteren. Dus voor de ‘nieuwe’ Kiekeboes geen flauw afkooksel van het origineel. Wat ik voor ogen had, was een reset.”

Voor die ‘reset’ heeft Merho zijn dreamteam gevonden. “De Kiekeboes zijn in handen van een topteam waarin ik alle vertrouwen heb.”

  • “Nix heeft in het verleden al bewezen dat hij veel humor heeft en weet hoe hij een plot kan opbouwen.”
  • “Charel Cambré is een van de allerbeste Vlaamse striptekenaars van zijn generatie.”
  • “Shirow Di Rosso stelt nooit teleur met zijn knappe inkleuringen.”

Focus op Fanny

"Wie het eerste album in de nieuwe stijl openslaat, zal even verrast opkijken. “Omdat onze Kiekeboes constant vergeleken zouden worden met de bestaande reeks, hebben we bewust voor een koerswijziging gekozen”, vertellen Nix en Charel Cambré.” We blijven trouw aan de vertelstijl van Merho, maar we geven er een eigen twist aan.”

De focus in de nieuwe avonturen ligt op Fanny. Het personage is echter niet te vergelijken met de moordgriet die Toni Coppers en Jean-Marc Krings van haar maakten in de trilogie Fanny K. (2017). “Onze Fanny is behoorlijk feministisch en strijdt samen met haar vriendinnen Alanis en Tomboy tegen onrecht. Ze is verhuisd naar een flatgebouw waar Moemoe ook komt wonen. Ook de andere Kiekeboes komen in beeld.”

Tot slot hebben we nog de korte inhoud van De Nieuwe Avonturen van de Kiekeboes 1: Uranium-235: "Fanny raakt door haar vlog Fanny’s Factcheck onbedoeld betrokken bij een nucleair handeltje en moet zich uit de nesten zien te werken. Ondertussen moet ze Moemoe in de gaten houden en luisteren naar de relationele problemen van haar vriendinnen."