293 of 1773
Lauwert Uitgeverij in november en december 2024
Lauwert Uitgeverij sluit in november en december een productief en veelzijdig jaar af met acht opnieuw erg gevarieerde titels. We stellen ze hieronder aan je voor.
Binnenkort zal ook nummer 6 van De Lauwert Gazet gratis in stripspeciaalzaken te verkrijgen zijn, met daarin voorstellingen van alle te verschijnen albums, en daarbovenop een interview met tekenaar Régis Parenteau-Denoël (Herr Doktor) en Maran Hrachyan (Een Nacht met Jou) en een artikel over de strip Altamont, over het rampzalig afgelopen concert in Altamont waar doden vielen tijdens een optreden van The Rolling Stones. Die strip, getekend door Charlie Adlard (Walking Dead) op scenario van Herik Hanna (Detectives) is intussen al verschenen.
Een pdf van De Lauwert Gazet kan je ook downloaden via de rubriek Te verschijnen.
Het Geheime Leven van Schrijvers (november)
De detectivethriller Het Geheime Leven van Schrijvers, de oorspronkelijke roman van de Franse schrijver Guillaume Musso, is in 2021 ook in het Nederlands verschenen. Onder meer 24 Dagen, Bericht uit Parijs, Central Park, Een Appartement in Parijs, Het Grote Gemis en enkele "Het Meisje"-romans (Het Meisje en de Nacht, Het Meisje uit Brooklyn en Het Meisje uit de Seine zijn ook vertaald geraakt. Het is niet de eerste romanbewerking van Miles Hyman. Dat deed hij al eerder met Bloednacht, De Zwarte Dahlia en De Loterij. Hij is ook de tekenaar van Een Engelse Romance en De Praagse Coup. In deze laatste gaat het ook over een schrijver.
"Na drie veelgeprezen romans te hebben gepubliceerd, kondigt de gevierde auteur Nathan Fawles aan dat hij stopt met schrijven. Hij trekt zich terug op Beaumont, een ongerept en prachtig eiland voor de kust van de Middellandse Zee. Twintig jaar later, terwijl zijn romans de lezers blijven boeien, komt Mathilde Monney, een jonge journalist, op het eiland aan, vastbesloten om zijn geheim te ontdekken. Er begint een gevaarlijke confrontatie tussen hen, waarbij waarheden en leugens botsen, waarbij liefde en angst elkaar raken..."
Halifax, Mijn Droefenis (november)
Pascal Regnauld ken je misschien beter als de voormalige tekenaar van Canardo. Hij begon namelijk als assistent van Benoît Sokal. Ook deze Halifax is een gitzwarte detectivestrip, geschreven door Didier Quella-Guyot. Van zijn hand zijn onder meer Pyramides, Papeete, Liefdesmonument, De Post- en Liefdebezorger, Het Eiland van de Wroeging en een paar Agatha Christie-verstrippingen vertaald.
"Herfst 1917, Halifax wordt opgeschrikt door een reeks moorden... Een geheimzinnige dader heeft het gemunt op de expeditieleden van de Mackay-Bennett, het schip waarmee vijf jaar eerder de lichamen van de passagiers van de Titanic werden geborgen: de dominee, de arts, de balsemer, de ijsleverancier... Het team werd toen in allerijl bijeengebracht door Roy Collins, een lokale begrafenisondernemer. Maar zijn indiaanse roots spelen niet in zijn voordeel. Voor een Mi'kmaq-indiaan is het niet eenvoudig om een eigen zaak te runnen, noch om uit de gerechtelijke problemen te blijven."
Storyville: De School van het Genot (november)
Slechts het tweede album van de Franse tekenaar Loïc Verdier na het in 2018 uitgegeven La Farce des Hommes-Foudre. Voor scenarist Lauriane Chapeau is het al helemaal haar stripdebuut, een klucht met enig drama.
"New Orleans, 1917. Santa Maria Del Sol, een pittig meisje van 17, woont samen met haar moeder en twee broers. De broers zijn onbeduidende dranksmokkelaars en komen vaak in Storyville, de rosse buurt, en in het bijzonder in een van de juweeltjes: het bordeel van de imposante Madam Lala, de “Make love to me baby”! Bij het horen van die naam huivert Santa van jaloezie. Ze is nog maagd, maar verkent haar zintuigen volop. Geïntrigeerd door deze wereld die ze zich kleurrijk voorstelt, begint ze van prostituees te dromen zoals anderen van prinsessen dromen. Wat gebeurt er boven, hoe doen de meisjes het? Een tragedie brengt haar ertoe om het bordeel te betreden. Er staat haar een ontgoochelende ervaring te wachten... Want wat ze zich voorstelde als een oord van genot, heeft heel weinig gemeen met de vrouwen die dat verschaffen. Om de situatie te verhelpen, heeft Santa besloten om de eerste school op te richten waar je kan leren hoe je moet genieten! Heeft ze zonder het te beseffen zojuist een revolutie ontketend en de weg vrijgemaakt voor vrouwelijke emancipatie? En in welke mate reageren de mannen om haar heen?"
Het Pad van Koninginnen (december)
Door de auteur van De Vrouw met de Ster, een uitverkochte western die eerder dit jaar bij Lauwert Uitgeverij verscheen. Het Pad van Koninginnen krijgt begin volgend jaar een vervolg en slot in het album De Duivelsvallei.
"Savoie, 1920. Blanca en Pauline zagen hun mannen op miraculeuze wijze ongedeerd terugkeren uit de oorlog, maar hun geluk was op en ze stierven kort daarna. De twee vrouwen besluiten hun lot in eigen handen te nemen en hun dorp te verlaten. Het grote avontuur begint: een onvermijdelijke overgangsreis, bezaaid met obstakels, op weg naar sociale en menselijke bevrijding."
Medea 4: Vlees en Bloed (december)
Het laatste deel en dan nog eens extra dik ook met dramatische ontwikkelingen. Bij dit album hoort een 16 pagina's tellende, unieke A4-bijlage met een ABC van de reeks Medea. Daarin zijn allerlei artikelen verzameld die meer prijsgeven over de productie van de stripreeks en allerlei andere onderwerpen die voor de strips van belang waren. Bovendien met prachtige illustraties.
"Wie was Medea echt? Een liefhebbende moeder en een minnares die haar verlangens omarmde, alleen om op een dwaalspoor gebracht te worden door haar passie? Een vrije vrouw die de tirannie van mannen weigerde? Een barbaar die de beschaafde wereld van de Grieken kwam verwoesten? Een angstaanjagende heks, meester van occulte krachten? Of gewoon een monster?
Om dit mysterie te ontrafelen, hebben romanschrijfster Blandine Le Callet en tekenares Nancy Peña ervoor gekozen ons Medea zelf te laten horen: voorbij de laster en verdraaiingen door de tijd vertelt Medea ons haar ware verhaal, van de weelderige tuinen van haar jeugd in Kolchis tot het mysterieuze eiland waar ze haar laatste bekentenis aflegt en zich voor altijd zuivert van de onmenselijke en onvergeeflijke daad waarbij ze haar twee zonen heeft gedood."
Mannenhuid (december)
Scenarist Hubert Boulard (Beeldschoon, Had Meneer Nog Iets Gewenst?, In de Schaduwen) overleed in 2020, maar liet nog wat scenario's na die na zijn dood getekend en gepubliceerd raakten. Mannenhuid dateert in het Frans van zijn overlijdensjaar. Het is tevens het eerste vertaalde werk van tekenaar Zanzim.
"In het Italië van de renaissance is Bianca, een jonge vrouw uit een goede familie, oud genoeg om te trouwen. Haar ouders vinden een verloofde naar hun smaak: Giovanni, een rijke koopman, jong en aangenaam. Het huwelijk lijkt goed te verlopen, hoewel Bianca haar teleurstelling niet kan verbergen over het feit dat ze moet trouwen met een man die ze niet kent. Maar dat was zonder het geheim te kennen dat de vrouwen van haar familie al generaties lang bewaren: een mannenhuid! Door het aan te trekken, wordt Bianca Lorenzo, met alle attributen van een jonge man van verbazingwekkende schoonheid. Ze kan nu incognito de mannenwereld bezoeken en haar verloofde leren kennen in zijn natuurlijke omgeving. Maar in de huid van haar man bevrijdt Bianca zich van de beperkingen die aan vrouwen worden opgelegd en ontdekt ze liefde en seksualiteit."
Een Vrolijk Man 2: De Monsterlijke Stad 2 (december)
"Hoe loopt het af na de grote twist in deel 1? Slot van het tweeluik in een grimmig New York van de jaren 1930.
Sasja Stasevitsj Bujak zet zijn werk voort op de wolkenkrabbers van New York. Als slecht betaalde arbeider onder moeilijke werkomstandigheden heeft hij na jaren van hongersnood in zijn geboorteland Oekraïne toch de Amerikaanse droom benaderd. Als belezen en gecultiveerde immigrant was het bouwen van staalconstructies de enige baan die hij kon vinden. De veertiger wil maar één ding: uit zijn situatie klauteren en dichter bij Lena komen, een van de tweelingzussen die prostituee zijn. Nadat hij in de ban is geraakt van deze zachtaardige, gereserveerde vrouw, moet hij opboksen tegen de sterke persoonlijkheid van Magda, die het van haar zus overneemt. Als hij de jonge vrouw uit de prostitutie wil redden, moet hij de confrontatie aangaan met haar pooier, die nauwe banden heeft met de maffia en die tijdens de drooglegging leeft van de handel in alcohol en prostitutie. Die pooier is echter een andere werkgever van Sasja."
Een Nacht met Jou (december)
Dit is pas de tweede strip van de Frans-Armeense Maran Hrachyan na het door Laurent-Frédéric Bollée geschreven biografisch portret van de Franse acteur Patrick Dewaere die in 1982 zelfmoord pleegde na een relatiedrama. Ook in Een Nacht met Jou vallen er doden...
"Brune, een jonge Parijse vrouw, wordt vaak aangestaard door mannen die zich omdraaien als ze langsloopt. Op een avond, bij het verlaten van een feestje, biedt een kennis haar een lift aan in zijn auto. Ze accepteert. Maar wat moet ze doen wanneer de man zich opdringt? Brune heeft geen tijd om na te denken terwijl ze in het nauw gedreven wordt. Ze zit in de val en weet niet hoe ze eruit moet raken... Het is het begin van een lange nacht van angst, van een nachtelijke race die haar in een macabere spiraal zal storten...
Een donker misdaadverhaal dat overgaat in een beklemmende thriller. Een Nacht met Jou stelt krachtig en accuraat een actueel thema aan de orde: het recht van vrouwen om vrije controle te hebben over hun eigen lichaam, maar ook het in twijfel trekken van het woord van slachtoffers. Maran Hrachyans heldere, assertieve stijl geeft ons een kijkje in de verraderlijke mechanismen van schuld en verdrongen geweld."
293 of 1773