Laatste Michel Vaillant met korte verhalen en andere albums in 2024

15 november 2023 Vooruitblikken

Op 14 februari 2024 publiceert Graton met American Circus een derde en meteen ook laatste album met korte verhalen van Michel Vaillant. Op de 64 pagina's voeren Daytona, Indianapolis, Ford, Chevrolet, Chaparral, NASCAR, Dragster, Can-Am en andere autosportthema's de boventoon. Ze spelen zich alle in de jaren 1970 af. Sommige korte verhalen zijn opnieuw ingekleurd en een verhaal van twee pagina's verschijnt voor het eerst in het Nederlands nadat het eind jaren 1970 exclusief voor een Duits tijdschrift was getekend. Denis Lapière levert bij de gebundelde verhalen een kritische achtergrondschets. Alle verhalen zijn het werk van Jean Graton, de bedenker van de reeks.

Ook van zijn opvolgers zijn in 2024 diverse stripverhalen te verwachten. In april verschijnt deel 2 van de spin-off Henri Vaillant door tekenaar Stassi Claudio en scenarist Marc Bourgne. Deze trilogie, die in april 2023 van start ging in het Frans, is helaas niet opgepikt voor een vertaling. Het verhaal voert Michels vader Henri op die in zijn jongere jaren zelf autopiloot werd voor Bugatti en uiteindelijk zijn eigen merk uit de grond stampte. Lees er hier meer over.

In mei wordt deel 13 van seizoen 2 verwacht. Scenarist Lapière maakte van dit huidige seizoen een geslaagde comeback van de reeks met meer drama en emotie. De reeks wordt inmiddels weer getekend door Marc Bourgne. In november publiceert Graton daar in het Frans ook weer een collector's edition van.

Een derde album van Michel Vaillant Legendes mag je verwachten in september. In vertaling wellicht wat later. In deze spin-off zien we Michel Vaillant terug in roemrijke F1-races uit de geschiedenis. Vincent Dutreuil en Lapière zijn hier de auteurs van. Elk verhaal is een compleet avontuur.

Ook nog in september geeft Graton in samenwerking met Champaka een prestigealbum uit van Michel Vaillant. Dat zou dan een uitgave moeten zijn van een oud avontuur met reproducties van Jean Gratons originelen op waar formaat zoals de albums die we in deze recente aankondiging nog eens op een rijtje hebben gezet. Ook enkel in het Frans dus.