Laatste deel De Ogerleeuw

29 maart 2024 Vooruitblikken

Van de door Dark Dragon Books vertaalde en door Bruno Bessadi geschreven en getekende dierenstripreeks De Ogerleeuw verschijnt in september het laatste deel in het Frans. De vertaling is voorzichtig gepland voor het eerste kwartaal van 2025, maar het kan ook het daaropvolgende kwartaal worden.

De Ogerleeuw is een van de betere fantasyreeksen van het moment. Net zoals in De 5 Rijken (bij uitgeverij Daedalus) draait het allemaal om dieren die in een machtsstrijd verwikkeld zijn. Bessadi vergelijkt zijn verhaal eigenlijk liever met Conan, terwijl hij zelf De 5 Rijken als een Game of Thrones beschouwt.

Het verhaal van het slot van de trilogie laat zich als volgt samenvatten: "Eindelijk terug in zijn thuisland begint Kgosi aan het laatste hoofdstuk van zijn zoektocht naar verlossing. Hij moet zijn volk bevrijden uit de slavernij en zichzelf uit de greep van de demonenkoning BaKham. Maar zijn broer, de usurpator Kagisio, heeft een pact gesloten met een oncontroleerbare en verwoestende kracht. De laatste strijd lijkt een zelfmoordmissie, tenzij prinses Byra Nialy op zoek gaat naar mysterieuze en... legendarische hulp."

Hoewel De Ogerleeuw als een trilogie verschijnt, was het oorspronkelijke plan er vijf delen van te maken. De uitgever (en ook wel het Franse publiek) besliste daar na het verschijnen van deel 1 anders over. Bessadi heeft zijn verhaal tijdig kunnen bijsturen en inkorten zonder dat je als lezer het gevoel zou moeten krijgen dat er meer in zat. En toen genoot de prille reeks in het Frans tóch een goed onthaal. Een vervolg is volgens Bessadi uitgesloten: "Het probleem is dat als je één cyclus maakt en daarna een tweede, er een einde moet zijn aan de eerste cyclus en een einde aan de tweede cyclus. En ik heb op dit moment maar één einde. Dus ik weet niet zeker of ik een tweede cyclus ga maken."

Voor zijn volgend project weten we nog niet zeker welk van zijn ideeën hij zal uitwerken. Hij sprak in april 2023 in een interview voor La Ribambulle over de verstripping van een roman met een weerwolf of een post-apocalyptische strip of sciencefiction. Daarin zouden geen dieren voorkomen. "Of misschien gewoon een gorilla", voegde hij er aan toe.

Hieronder zie je de covers van deel 1 en 2, verschenen in 2022 en 2023 in vertaling.