Kwartaal 2 2022 van Arboris

22 februari 2022 Vooruitblikken

Het aanbod voor de maanden april tot juni van Arboris kan je in onze rubriek Te verschijnen terugvinden per titel met extra details over de uitvoeringen en verkoopprijzen. Daar vind je ook de pdf van de aankondigingsbrochure terug die je hier kan downloaden. In deze periode staan drie integrales gepland, met de start van René Follets Steven Severijn, enkele vervolgdelen, een speciale uitgave met complete verhalen van Tanguy en Laverdure en niet eerder in het Nederlands verschenen gags van Olivier Blunder. Hieronder vind je ook een overzicht van deze geplande albums. De vermelde maanden zijn onder voorbehoud. Meestal publiceert Arboris de albums telkens wat later.

De Complete Peter Pan 2 (april)

Tweede en laatste integrale met dossier.

"Peter Pan wordt algemeen beschouwd als een meesterwerk van Régis Loisel. Het werd dan ook hoog tijd voor een integrale uitgave van deze stripreeks! De geweldige bewerking die Loisel maakte van het alom bekende boek van James Matthew Barrie maakt optimaal gebruik van de extra mogelijkheden die het medium stripverhaal biedt ten opzichte van een geschreven roman. In dit deel 2 vervolgt Loisel zijn verhaal over de avonturen van Peter Pan en zijn vrienden, dat zich deels in Londen en deels op het magische eiland afspeelt, waar het tot een confrontatie komt met kapitein Haak.

De twee delen waaruit deze integrale uitgave bestaat, bevatten een uitgebreid dossier met veel schetsen, niet eerder verschenen tekeningen en informatie over de strip en zijn auteur."

Tanguy en Laverdure: Speciale Editie (april)

Deze speciale editie van Tanguy en Laverdure verscheen in 2019 als feestelijk album voor de zestigste verjaardag van de luchtvaartreeks. Het bevat acht voorheen onuitgegeven verhalen op 96 pagina's door twaalf tekenaars en scenaristen.

"Tanguy en Laverdure, de bekende Franse jetpiloten, slagen er al sinds 1959 in om telkens weer buitengewoon spannende avonturen te beleven. In deze speciale dubbeldikke editie van de albumreeks zijn acht korte en langere verhalen opgenomen die spelen tussen 1959 en de huidige tijd en die soms een bijzonder inzicht geven in de achtergronden van de twee piloten. Zo leren we bijvoorbeeld ook de vaders van Michel en Ernest kennen! Aan de verhalen is meegewerkt door een grote groep bekende Franse stripmakers: Jean-Charles KraehnYvan FernandezFred DuvalEric CorbeyranAndré Le Bras,Patrice BuendiaFrédéric ZumbiehlMatthieu Durand, Sébastien PhilippeFrancis BergèseDominique Héloret en Gilles Laplagne. Elk verhaal wordt telkens gevolgd door een kort uitgebreid geïllustreerd dossier over de in de strips voorkomende vliegtuigen."

De Belofte van Schildpadeiland 2 (april)

"In 1642, twee jaar nadat hij na een harde strijd Schildpadeiland heeft terugveroverd op de Engelsen, laat gouverneur Levasseur uit Frankrijk een schip vol vrouwelijke gevangenen overkomen, die in de meeste gevallen veroordeeld zijn voor diefstal of prostitutie. Zijn bedoeling is dat deze vrouwen zullen trouwen met de al op het eiland aanwezige vrijbuiters en er zo permanente bewoning op het eiland tot stand komt. Drie van die vrouwen, Quitterie, Apolline en Louise, komen onvoorbereid terecht in deze wrede en uitsluitend mannelijke wereld en sluiten vriendschap om elkaar te helpen en koste wat het kost te overleven. Quitterie wordt gekocht door gouverneur Levasseur, maar ze wil terug naar Frankrijk om haar zoon terug te vinden en gooit het op een akkoordje met de onbetrouwbare De Poincy. Appoline leert jagen op wilde runderen tussen de raddraaiers van het eiland, en Louise komt samen met pater Enguènes op Martinique terecht om zieltjes te winnen voor het geloof, maar valt in handen van menseneters…

De Belofte van Schildpadeiland is een driedelige albumreeks die wordt geschreven door Stéphane Piatzszek, die al voor veel Franse stripuitgevers strips heeft geschreven, en getekend door TieKo, waarvan Arboris al eerder de reeksen Hindenburg en Tomoë heeft uitgegeven."

Sonata 2 (april)

"Perdita, zo hebben de kolonisten deze planeet genoemd. Twee volkeren zoeken hier naar een nieuw thuis, de vreedzame Ran en het krijgersvolk de Tavans, die over de nieuwste technologische snufjes beschikken. De vrijwel onbewoonde planeet blijkt echter ook de woonplaats van de slapende Reuzen, een mysterieus volk waar niemand nog iets van weet. Sonata van het Ranvolk wil weleens onbesuisde dingen doen, maar tijdens een conflict met het Tavanvolk levert dat wel een doorbraak in de moeizame verhoudingen op, waarna zij met een lid van het Tavanvolk op pad gaat om onderzoek te doen naar de slapende Reuzen, want minstens een van de ‘slapers’ is wakker geworden...

Sonata is een nieuwe stripreeks van de Engelse tekstschrijver David Hine (die onder andere voor 2000 ADMarvel en DC schreef), tekenaar Brian Haberlin(WitchbladeSpawn) en inkleurder Geirrod van Dyke (The MarkedWitchbladeSpawn). Bij de liefhebbers van De HuurlingWachters van de Maser en De Metabaronnen zullen deze avonturen ongetwijfeld in de smaak vallen!

De eerste cyclus bestaat uit drie albums van ca. 64 pagina’s op Europees albumformaat."

Draak en Gif 2 (mei)

Slot van het komische fantasytweeluik uit de catalogus van Christophe Arlestons Franstalige Drakoo-label.

"In Nienors is alles giftig en het leven dan ook tamelijk onzeker. Greyson de onverschrokken krijger, Névo de scherpzinnige dokter en Natch de luidruchtige ingenieur zijn de grootste avonturiers van de stad. Ze zijn ook vrienden en meedogenloze concurrenten. Negentien jaar na een mislukte expeditie in een wensput gaan Névo en Greyson terug naar de draak die ze destijds in de put hebben leren kennen. Hun doel: hun dwaasheid van vroeger goedmaken. Ze gaan met hulp van de draak terug in de tijd om hun vroegere ‘ikken’ duidelijk te maken niet aan de expeditie te beginnen. Maar wie zegt dat fouten zich niet kunnen herhalen?"

Kapitein Bligh (mei)

Nummer zes in de Collectie XL die bestaat uit complete verhalen met een hoger aantal pagina's. Fabrice Le Hénanff is ook de tekenaar van onder meer H.H. HolmesDe Kameleons, de biografie Monet en het ijzersterke Wansee.

"Sir William Bligh is bekend geworden als de kapitein die te maken kreeg met de muiterij op het schip De Bounty. Of hij nu oorzaak of alleen slachtoffer van de muiterij was, hij wist dankzij zijn grote kennis van de zee te overleven en is daarmee de geschiedenis ingegaan. Fabrice Le Hénanff brengt het ongelofelijke avontuur weergaloos knap in beeld. Ga mee de oceaan op en lees - en zie - wat deze fantastische zeeman allemaal heeft moeten doorstaan!"

Maarten Milaan Compleet 3 (april/mei)

"Maarten Milaan is een vrije vogel, die met zijn oude vliegtuigje, de ‘Pelikaan’, in de verste uithoeken van de aardbol transport- en taxivluchten uitvoert. Hij raakt geregeld betrokken bij kwesties waarin hij door zijn gevoel voor rechtvaardigheid gedwongen wordt partij te kiezen. Zo belandt hij keer op keer in het kamp van de onderdrukten en moet het dan opnemen tegen patsers, potentaten en jagers op groot wild.

De stripreeks, die circa dertig jaar lang in het weekblad Kuifje heeft gestaan, maakte door de bijzondere en vaak persoonlijk getinte scenario’s van Christian Godard grote indruk op meerdere generaties lezers en veel stripliefhebbers kunnen zich nog altijd exact bepaalde verhalen herinneren.

In deze derde van in totaal vier bundelingen worden chronologisch alle verhalen afgedrukt die verschenen tussen 1978 en 1981, inclusief de moeilijker te vinden korte verhalen, met waar nodig gecorrigeerde vertalingen en volledig nieuwe letteringen. Ook is weer een groot door Patrick Gaumer samengesteld dossier aanwezig, waarin Godard vertelt over zijn carrière, zijn andere langlopende strip Norbert & Kari, en over het ontstaan van elk verhaal."

De Huurling - De Definitieve Editie 9 (juni)

"Aansluitend op de ontdekkingen in het album Het Jaar 1000, gaat Nan-Tay op zoek naar het volk waar Nan-Ky en zij van afstammen, daarbij geholpen door de Huurling. Na een lange speurtocht komen ze terecht bij een Incabeschaving vol pracht en praal, maar helaas met nogal barbaarse rituelen!

Bij de eerste verschijning viel het prachtige schilderwerk van De Huurling-tekenaar Vicente Segrelles al enorm op en de dertien in de afgelopen jaren bij uitgeverij Arboris verschenen albums van de reeks zijn dan ook vele malen ongewijzigd herdrukt. Nu de scan- en druktechnieken de afgelopen jaren veel beter geworden zijn, heeft Segrelles al zijn pagina’s met de beste apparatuur opnieuw laten digitaliseren, wat een veel gedetailleerder beeld oplevert, en alle albums voorzien van een zestien pagina’s dossier met unieke illustraties en achtergrondinformatie. Van deze versie verschijnen nu tegelijk deel 9 en 10, met nieuwe vertalingen en letteringen, gedrukt op zwaar kunstdrukpapier en gebonden in harde kaft."

De Huurling - De Definitieve Editie 10 (juni)

"In dit tiende album blijkt de huurling in een nostalgische bui te zijn. Hij haalt herinneringen op aan vroeger en besluit de anderen te vertellen over enkele avonturen die hij in zijn lange loopbaan beleefd heeft. Het blijken griezelig spannende belevenissen te zijn geweest, stuk voor stuk stammend uit de tijd dat er in zijn wereld nog veel reuzen leefden, die helaas niet allemaal vreedzaam waren..."

Olivier Blunder 4 (juni)

Goed nieuws voor de fans van Olivier Blunder, of lezers die de reeks hebben (her)ontdekt dankzij Arboris' eerdere albums. De uitgeverij gaat ermee door, nu met niet eerder vertaalde gags van Greg, de oorspronkelijke auteur van de praatvaar.

"De nieuwe avonturen van Olivier Blunder, door Fabcaro en Serge Carrère als opvolgers van oorspronkelijke auteur Greg, vielen in de smaak bij het Nederlandstalige publiek. Helaas zijn er in het Frans maar drie nieuwe albums gemaakt, die nu allemaal vertaald zijn, maar... bij het spitten in de archieven kwam aan het licht dat er nog een heel stel Olivier Blunder-albums van Greg zijn, die nooit vertaald zijn geraakt omdat het tempo van de Nederlandstalige albums lager lag dan in het Frans. Dat geeft ons de mogelijkheid onze albumreeks voort te zetten met onvervalste ‘vintage’ avonturen van Olivier Blunder, die toch helemaal nieuw zijn. Dat belooft heel wat uurtjes vermaak! Hop!"

In principe zijn we nog goed voor acht extra albums. In de oorspronkelijke reeks zijn namelijk veertig albums verschenen, terwijl de Franse reeks er achtenveertig telt. De nummering tussen beide taalversies wijkt ook af.

De Omzwervingen van Steven Severijn 1 (juni)

Start van de integrale uitgave van de klassieke avonturenreeks door René Follet, de in 2020 overleden tekenaar van onder meer Ivan ZoerinDe IliasDe Zingari'sEdmund Bell, een paar albums van Jan Kordaat en TerreurSteven Severijn was zijn langst lopende stripreeks dankzij de Nederlandse opdrachtgevers van het stripblad Eppo. Van de stripreeks verschenen negen albums, de vijf eerste in kleur bij Oberon, de drie laatste als gelimiteerde hardcoveralbums bij Silhouet, terwijl deel 6 ook een buitenreeksgeval is na een strikt gelimiteerde editie bij 9e Kunst (met originele plaat) en een versie in zwart-wit bij Saga UitgavenArboris publiceert de verhalen trouwens ook in zwart-wit en liet daarvoor zoveel mogelijk originele pagina's opnieuw scannen.

"Toen in 1975 de bladen Pep en Sjors werden samengevoegd, wilden de bedenkers van opvolger EppoMartin Lodewijk en Frits van der Heide, daar ook een strip in hebben over een jongen van de Eppo-leeftijd die grootse avonturen zou gaan beleven. Als tekenaar dachten ze aan René Follet, een uitzonderlijk virtuoze tekenaar die echter vooral bij zijn collega’s waardering oogstte en nog niet eerder een grote succesvolle en langlopende strip had gemaakt. Steven Severijn zou de reeks worden die Follet (overleden in 2020) het langst zou tekenen en we zijn er trots op nu de integrale uitgave in drie delen te kunnen aankondigen van deze strip. Follet-kenner Rob van der Nol heeft gezorgd voor een zeer gedegen dossier in elk deel, dat telkens drie verhalen zal bevatten, in zwart-wit afgedrukt, meestal vanaf opnames van de originele tekeningen, om de uitzonderlijke kwaliteit van het werk van Follet te laten zien, met alle verdere illustraties en bijdragen in kleurendruk."

Little Wing (juni)

"Aanleiding van dit boek is het nummer Little Wing van Jimi Hendrix, die het nummer leerde kennen in de versie van Nina Simone (de oorspronkelijke versie is van Johnny Mathis). Mischa van Broekhoven bedacht er nieuwe woorden en monarchvlinders bij en Geert liet zich inspireren tot het maken van twee metershoge tekeningen, die samen twee werelden verbeelden met al de daarbij behorende emoties.