Kiss the Sky: tweeluik van Mezzo en Jean-Michel Dupont over Jimi Hendrix

27 september 2022 Vooruitblikken

Wat ons een beetje tegenstaat aan stripverhalen over muzikanten of zangers, meestal als biografie gepresenteerd, is dat je op papier de werkelijke muziek van de geportretteerde(n) mist, tenzij je tijdens het lezen zelf voor een passende soundtrack zorgt. Er zijn uitzonderingen die de keurige biografie ontstijgen en ook nog voor grafisch vertier zorgen. Tekenaar Mezzo is zo iemand. We kijken al uit naar zijn Kiss the Sky waarin het leven van Jimi Hendrix (1942-1970) wordt verteld. De titel is een fragmentje uit het lied Purple Haze. Het verschijnt in het Frans bij Glénat. Het eerste album van het tweeluik op vierkant formaat telt 88 pagina's en het verschijnt op 19 oktober. Sherpa liet ons weten dat zij het album zullen vertalen. 

Mezzo ken je misschien als tekenaar van Hold-up, Love in Vain, Mickey Mickey, Twee Killers en De Vliegenkoning. In de jaren 1980 was hij nog bassist van het groepje Silence Hôpital. In die periode ontmoette hij muziekjournalist Jean-Michel Dupont die voor het inmiddels verdwenen blad Rock schreef. Mezzo tekende illustraties voor Rock. De vriendschap leverde een eerste samenwerking op, maar dat project over een soort The X-Files avant la lettre, werd niet verder uitgewerkt. In 2014 verscheen hun eerste gezamenlijke stripverhaal, een jaar later door Sherpa vertaald. Love in Vain bood een biografie van de blueslegende Robert Johnson... die net als Jimi Hendrix op zijn zevenentwintigste stierf. Voor Kiss the Sky werkten Mezzo en Dupont opnieuw samen.

In deel 1 vertelt het duo over de getormenteerde jeugdjaren van Jimi Hendrix, een bestaan vol ontberingen en vernederingen en een wanhopige zucht naar erkenning. Hun strip is geen droge biografie, maar een verslag van een gekwelde ziel tijdens een muzikale route die hem in contact brengt met legendarische figuren als Little Richard, Ike en Tina Turner, BB King, Curtis Mayfield, Sam Cooke, Wilson Pickett, Bob Dylan en The Rolling Stones. Ze tonen hem rauw en niet altijd flatterend, bijvoorbeeld wanneer hij gewelddadig werd als hij dronken of jaloers was. Het duo ziet hem ook liever als een rode draad om een fresco te schetsen van de muziekscene in de jaren 1960.

In tegenstelling tot deel 1, dat volledig in zwart-wit is, zal deel 2 in kleur verschijnen. dat is pas in 2024 te verwachten. Een logische keuze voor Mezzo omdat het zich afspeelt in het Swinging London met kleurrijke popart en psychedelica, terwijl Jimi uit de schaduw treedt als muzikant en zelf in de spotlichten komt te staan. Dat tweede stuk van zijn carrière duurde slechts vier jaar. Voldoende om hem nu nog steeds als een legendarische muzikant en zanger te herinneren.

Bron: DBD 167 en Casemate161