Gecensureerde affiche van Jim voor stripfestival in ere hersteld

30 juni 2023 Divers

Een door Jim (Een Nacht in Rome) getekende affiche voor het stripfestival van Dieppe in Frankrijk werd op vraag van het plaatselijke gemeentebestuur zediger gemaakt door het decolleté af te dekken met enkele extra boeken. Op de afbeelding kan je een voor en na bekijken.

De oorspronkelijke affiche, met het onfatsoenlijk geachte inkijkje, was al gedrukt. De organisatie van het stripfestival werd echter gevraagd de affiche in te trekken en een nieuwe versie te laten maken. Dat gebeurde op last van de communistische burgemeester Nicolas Langlois.

Intussen pakte een grapjas de gewraakte affiche aan door nog wat verder te gaan en de door Jim afgebeelde Marie uit Een Nacht in Rome nog wat meer af te dekken. Een ander ging de omgekeerde weg op en zette haar gewoon in haar blootje (zie afbeeldingen hieronder). Wel werkelijkheid was de vraag van de organisatie van het stripfestival aan diverse van Jims collega's om hun Facebookberichten over de affichekwestie te verwijderen. Sommigen willigden dat verzoek in, bij anderen zette het nog meer kwaad bloed. Het gemeentebestuur levert zowel financiële als logistieke steun aan het festival.

Reactie van het gemeentebestuur

Tot gisteren wenste de vereniging ANBD (association normande de bande dessinée), de organisator van het festival, niet officieel te reageren. Op 27 juni reageerde het gemeentebestuur bij monde van Laëtitia Legrand wel op de kwestie. Zij is de locoburgemeester van Dieppe en verantwoordelijk voor gemeenschapsleven, evenementen en antidiscriminatie. Haar reactie lees je hieronder:

"Toen we de affiche zagen, hebben we de vereniging gewezen op het risico dat deze een controverse zou kunnen veroorzaken. We maken een heel duidelijk onderscheid tussen een kunstwerk, zoals een stripverhaal met een heldin, en een affiche die reclame maakt voor een publiek evenement. Maar om reclame te maken voor een evenement dat alle doelgroepen bereikt, vonden we dat het afbeelden van een jonge vrouw in een wulpse pose, zij het met een licht decolleté, niet strookte met onze visie op de strijd tegen discriminatie. Het is een heel mooi festival en we willen dat het in de best mogelijke omstandigheden wordt gehouden, zonder controverse, dus ja, we wilden voorzichtig zijn."

Er kwamen dus geen voorafgaande klachten van inwoners van Dieppe. De beslissing was volledig ingegeven door het gemeentebestuur om een hypothetische controverse te vermijden. Die controverse heeft het echter zelf veroorzaakt. Op de koop toe lokte het online heel wat onfatsoenlijke, zelfs ronduit racistische commentaren waarbij minderheden onterecht geviseerd worden.

Terug naar de oorspronkelijke affiche

Nadat deze kwestie ook in algemene Franse media werd opgepikt, keerde het gemeentebestuur donderdagavond 29 juni, zo'n 48 uur nadat de feiten bekendmaakten, haar beslissing terug. De oorspronkelijke affiche van Jim mocht opnieuw gebruikt worden voor de online communicatie en op straat in Dieppe. In een gemeenschappelijk persbericht lieten de burgemeester en Jean-Pierre Surest, de voorzitter van het stripfestival, het onderstaande weten:

"De originele affiche, gemaakt door Jim, blijft behouden. En de 21e editie van het stripfestival van Dieppe, dat op 22 en 23 juli op de boulevard wordt gehouden, wordt een geweldige. Dit is mijn gezamenlijke persbericht met Jean-Pierre Surest, voorzitter van de Association normande de la Bande dessinée (ANBD). Gelieve na een paar dagen waarin dingen uit hun verband werden gerukt en vereenvoudigd alstublieft de tijd te nemen om het tot het einde te lezen. Rustig.

Nu de mediahype voorbij is, is het tijd voor ons om te zeggen dat Dieppe nooit voor het censureren van artiesten is geweest — of nooit zal zijn! — of voor het in vraag stellen van creatieve vrijheid. Alle artiesten zijn thuis in Dieppe. Ze kunnen hier al hun creaties presenteren. Dit zal het geval zijn op het stripfestival op 22 en 23 juli.

De affiche van het festival wordt gepresenteerd in zijn originele versie, gemaakt door kunstenaar Jim. Maar we moeten ons nu meer dan ooit collectief afvragen welke plaats het beeld van de vrouw inneemt in de publieke ruimte, of er systematisch voor een afbeelding van een vrouw wordt gekozen om een evenement of een product te presenteren. Vrouwen moeten alle plaats innemen die ze willen in onze samenleving. Ze mogen in geen geval beperkt worden tot de rol en het beeld dat sommigen hen al te lang willen opdringen. Dit is een sociale kwestie en een kwestie van gelijkheid. Zelfs als het sommige mensen met hun tanden doet knarsen, verdient het debat openheid. Zo vreedzaam mogelijk."