Franse integrale Ginger vanaf januari 2025

14 november 2024 Vooruitblikken

Voordat Jean De Mesmaeker alias Jidéhem de assistent werd van André Franquin voor Robbedoes en Kwabbernoot en Guust Flater (waarbij hij aanvankelijk meer aan Guust tekende dan Franquin zelf) en zijn eigen stripreeks Sophie ontwikkelde, had hij al een andere stripreeks gecreëerd. Voor het Belgische stripblad Héroïc-Albums publiceerde hij in 1954 de eerste aflevering van Ginger, een stevige detectivereeks onder invloed van Maurice Tillieux's Felix, die in hetzelfde blad geboren werd. Ginger verscheen tot 1956, ook in het Nederlands, het jaar waarin Héroïc-Albums ophield te bestaan. Twintig jaar later maakte Ginger een korte comeback in het weekblad Robbedoes waarop Dupuis er drie albums van uitgaf. Een andere comeback uit 2001 (voor uitgeverij Joker, enkel in het Frans), met Le Prisonnier du Kibu (Ginger in Afrika), is helemaal geen succes gebleken.

In Héroïc-Albums was de toon harder dan in de concurrerende weekbladen Kuifje en Robbedoes. Het kille hoofdpersonage Ginger wordt in de verhalen geconfronteerd met allerlei gangsters, maar ook onverwachte situaties en gevaren, zoals vliegen die hun larven in menselijke wonden leggen en vervolgens hun slachtoffers verslinden. De reeks zit vol met auto-achtervolgingen (Jidéhem was dol op techniek!), geweerschoten en andere salvo's.

De Waalse uitgeverij Éditions de l'Élan, die de complete reeks Felix in het Frans heeft uitgegeven in elf prachtige en uitgebreide integrales en ook ander oud werk van Tillieux heeft gebundeld, geeft in januari 2025 een eerste integrale uit van Jidéhems Ginger. De release was eigenlijk voorzien voor december, maar op het laatste moment konden de uitgeverij en de samenstellers de bestaande dossiers nog uitbreiden met uiterst zeldzame documenten. Deze integrale zal 39 euro kosten.

In de eerste integrale staan zeven complete verhalen die in zwart-wit verschenen. Ginger verscheen in Héroïc-Albums in zowel zwart-wit als kleur. Daarbovenop staan ook de non-stop promgrammes, korte intervalstripjes tussen twee verhalen door. Deze zijn nooit eerder in een (legaal) album verschenen. Bédéscope had in 1979 een onvolledige integrale uitgegeven op slechts duizend exemplaren zonder deze stripjes. In 1984 volgden nog twee bundelingen bij Bédéscope.

Er zijn ook nog drie rijkelijk geïllustreerde dossiers in de integrale van Éditions de l'Élan opgenomen. Het eerste biedt een interview met Jidéhem, die in 2017 is overleden, waarin hij het heeft over zijn eerte contact in 1953 met Fernand Cheneval, de oprichter van Héroïc-Albums. Schrijver en scenarist Étienne Borgers, die onder meer voor Natasja scenario's heeft geschreven, vertelt over zijn talloze contacten met Jidéhem, zowel vriendschappelijk als werkgerelateerd. En Daniel Depessemier buigt zich in een derde dossier over de talloze onuitgegeven verhalen van Ginger voodat hij met een andere look zijn eerste stapjes in het stripblad zette.

De hamvraag: verschijnt dit ook in het Nederlands. Het bedroevende antwoord: nee! Jaren geleden hadden we zelf al eens contact met Éditions de l'Élan met de vraag naar een eventuele vertaling van Felix. Het gesprek met de uitgever ging ook over haalbare oplages in het Nederlands en die bleken veel te klein te zijn om er vooreeerst al de kosten uit te halen als ze het zelf zouden doen. Dan houdt het snel op. Nochtans gaven een paar vertaaluitgevers te kennen dat ze het wel zouden zien zitten om Felix integraal uit te geven. Tot op heden is daar nog geen resultaat uit gevolgd.

In onderstaande covergalerij vind je de drie albums van Bédéscope (uit 1979 en 1984), de drie van Dupuis (1983-1985) en het allerlaatste avontuur van Ginger bij Joker (2001), waarvan je ook de backcover ziet afgebeeld. Enkel de albums van Dupuis zijn in het Nederlands verschenen. Illegale uitgaven houden we uiteraard buiten beschouwing.