Terug naar overzicht

Eerste beelden vervolg De “U-"straal

26 juli 2022 Vooruitblik

Vorig jaar lieten we je al weten dat er een vervolg komt op Edgar P. Jacobs' allereerste volwaardige stripverhaal De "U"-straal, een voorloper van zijn succesreeks Blake en MortimerChristian Cailleaux en Étienne Schréder staan in voor de tekeningen, terwijl ook scenarist Jean Van Hamme zijn ervaring met Blake en Mortimer voortzet om te duiken in de wereld van Jacobs. Cailleaux is de tekenaar van het Blake en Mortimer-avontuur De Schreeuw van de Moloch. Schréder hielp bij zowat alle albums na Jacobs mee als inkter of decortekenaar. Bij dit artikel staan enkele tekeningen en schetsen die uitgever Yves Schlirf prijsgaf.

Van Hamme werkte met dezelfde personages uit De "U"-straal een volledig nieuw verhaal uit dat als vervolg te lezen is. Daarin geeft hij een verklaring voor de titel, want dat heeft Jacobs zelf nagelaten te doen in zijn eigen verhaal. Het album wordt begin 2023 verwacht. Eind dit jaar verschijnt alvast weer een nieuw album van Blake en Mortimer: Huit Heures à Berlin (Acht Uur in Berlijn) door tekenaar Antoine Aubin en de scenaristen Jean-Luc Fromental en José-Luis Bocquet.

De "U"-straal verscheen tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Belgische stripweekblad Bravo toen Jacobs de vraag kreeg om een nieuwe sf-reeks te bedenken nadat de Duitse censuur strips uit de VS in de ban sloeg. Daardoor verdween Flash Gordon van Alex Raymond uit Bravo en kwam De "U"-straal in de plaats. Een bijzondere, trouwe lezer lijfde Jacobs daarna in om aan zijn eigen reeks mee te helpen. En zo kwam een samenwerking tot stand tussen die lezer, Hergé, en Jacobs voor de reeks Kuifje.

Terug naar overzicht