Dupuis en Graton in augustus tot oktober 2024

10 juli 2024 Vooruitblikken

Dupuis in augustus en september is het onderstaande aanbod met ook al een titel uit oktober. Je vindt deze ook terug in Te verschijnen. In het Frans is Graton al jarenlang het eigendom van Dupuis. In vertaling verschijnt dat allemaal bij de groep Standaard Uitgeverij.

Barcelona, Donkere Ziel (augustus)

Een misdaadroman die zich afspeelt in de achterbuurten van Barcelona ten tijde van Franco, in een sfeer à la Scarface, met een historische saga over de succesvolle carrière en de pijnlijke ondergang van een maffioso. Rubèn Pellejero (Corto Maltese) is een van de drie tekenaars die allen uit Barcelona komen. Eduard Torrents is een andere tekenaar. Hij tekende onder meer Medici's en Sherlock Holmes - Society. Dit album is nog eens een aanwinst voor de collectie Vrije Vlucht.

"Weeskind, vooraanstaand industrieel, maffioso, romanticus of drugsbaron: Carlitos — ook wel bekend en berucht als Don Carlos — is het allemaal, het hangt er maar vanaf aan wie je het vraagt. Terwijl Barcelona kreunt onder de Franquistische dictatuur, kruipt een jong kind van onder het puin van zijn ouderlijk huis. Het is het begin van een lange weg naar de top... Maar wie hoog klimt, kan diep vallen!"

Harry Dickson 2 (augustus)

"Mr. Hamilton van Rose-Grange heeft erg bizarre dromen... In zijn nachtmerries, die telkens weer terugkeren, staat de ongelukkige miljonair oog in oog met een gemaskerde rechter, voor een bijzonder tribunaal dat hem ter dood veroordeelt! Harry Dickson is meteen geïntrigeerd en besluit op onderzoek te trekken. Onze detective krijgt te maken met ontvoeringen en moordpogingen... die allemaal het werk zijn van een duivelse misdadiger waar hij al eerder mee te maken heeft gehad!"

Rover 2 (augustus)

"Na de schipbreuk van Brigantijn, het schip dat !Rover van zijn moeder heeft gekregen, rusten Rover en zijn vriendjes uit op een eiland vol gevaren. Maar de sfeer slaat helemaal om wanneer 'Ro' toegeeft dat hij de schatkaart zelf heeft getekend... en zelfs het eiland waar ze zijn gestrand heeft hij uit z'n duim gezogen! Waar zijn ze in vredesnaam beland, en hoe komen ze ooit weer thuis? Bovendien sluipt ook de onbetrouwbare antiquair Pivoleux nog rond, op zoek naar de mysterieuze 'wenssteen'..."

Team Rafale 14 (augustus)

"Het vliegdekschip Charles de Gaulle is in opdracht varn de NAVO op missie voor de kust van IJsland, als reactie op Russische inmenging. Tom Nolane en zijn makkers scheren met hun Rafales in moeilijke omstandigheden door het luchtruim het is slecht weer en de Russen zijn agressief. Bovendien zit er ook een Amerikaanse task force en een Chinees vliegdekschip in de buurt, wat de situatie nog verder bemoeilijkt. Op dat moment worden twee Amerikaanse jagers neergeschoten door een mysterieuze zwerm drones. Tom zet de achtervolging in op de mysterieuze toestellen... een race die hem tot diep in het hoge noorden zal brengen voor een van zijn gevaarlijkste missies ooit!"

Deze spin-off van Kid Paddle heeft al een tijdje het aantal albums overschreden van de hoofdreeks. Nog steeds staan tekenaar Adam en hoofdscenarist Midam garant voor de tekstloze gags.

Robbedoes en Kwabbernoot Classic 1 (september)

"Robbedoes en Kwabbernoot Classic is een reeks waarin verschillende hedendaagse auteurs in het rijke verleden van het Robbedoes-universum duiken. Met dit eerste deel keren we terug naar de tijd van het album De Gevangene van Boeddha. Ditmaal beleven onze geliefde striphelden deze periode in de geschiedenis op een heel ander continent in een gloednieuw avontuur: De Varkensbaai.

Fidel Castro is woedend! overal om hem heen wordt er geroddeld en worden er complotten gesmeed om hem politiek buiten spel te zetten. Zelfs zijn eigen mannen, geïnfiltreerd door de CIA, bieden hem sigarenbommen aan! Wanneer hij naar New York reist voor een historische toespraak bij de VN is de Cubaanse leider op zijn hoede, totaal paranoïde. Het tegenovergestelde van Robbedoes, die als eenvoudige verslaggever het evenement komt bijwonen. Maar onze piccolo weet niet dat hij op het punt staat beschuldigd te worden van een moordaanslag op Castro en met geweld naar Cuba zal worden gebracht! Kwabbernoot en IJzerlijm zijn z'n enige hoop. Kwabbernoot vliegt onmiddellijk naar Zuid-Amerika en IJzerlijm is al in Cuba voor een reportage. Maar wat als IJzerlijm zich laat verleiden door de communistische idealen van de charismatische Che Guevara..."

In onze nieuwsrubriek kwamen we regelmatig terug op dit nieuwe initiatief van Dupuis omtrent het personage en de wereld van Robbedoes. Onder meer Janry zou een volgend album in deze collectie tekenen.

Lees meer: Fabrice Tarrin en Lewis Trondheim (en ook Janry?) vervoegen Klassiek-reeks Robbedoes en Kwabbernoot

Vlucht door de Tijd 1 (september)

Nieuwe conceptreeks waarin luchtvaart en tijdreizen samengaan, en waarin je F-18's ziet vliegen naast Fokkers uit de Eerste Wereldoorlog. Het team Olivier Jolivet en Fred Zumbiehl, zelf ooit een jachtvliegtuigpiloot, is ook verantwoordelijk voor de luchtvaartreeks Team Rafale.

"Wanneer Duncan, alias 'Dunk'. net voor de landingsbaan met zijn vliegtuig hel toestel van Lucie, alias 'de gravin', de pas afsnijdt, is de loon voor hun turbulente relatie meteen gezet Hij is een professioneel piloot, zij is een wetenschapster die werkt aan een baanbrekend onderzoek. Ondanks die valse start moeten ze samenwerken aan een project voor Blek Tech, dal investeert in de eerste bemande MHD-vlucht In een F-18 die door Blek Tech wordt gehuurd van het leger, vliegen Lucie en Duncan door een mysterieus onweer dat hen in... 1917 doet belanden, midden in een luchtduel boven hel Franse platteland in volle Eerste Wereldoorlog!"

Jerome K. Jerome Bloks 29 (oktober)

"Het dagelijks leven van een privédetective is niet alleen maar rust. En Jerome snakt naar rust. Midden in de nacht wordt hij gewekt door een telefoontje van zijn trouwe vriend Burhan en ontdekt hij dat hij opnieuw een vreemde verdwijning moet onderzoeken. De verdwijning van een knuffel. Die van Yasmina, die ermee naar haar moeder, een schoonmaakster in een groot burgerhuis, was gegaan en daar tot haar verdriet heeft verloren. Jerome verneemt al snel dat Yasmina's oom ook verdwenen is in de buurt van dit vreemde huis. Hoe dan ook raakt Jerome verwikkeld in een onderzoek dat hij moeilijk serieus kan nemen. Met slaaptekort (en zonder zijn solex) wordt het een moeilijke zaak..."

Er is ook nog het volgende. De collectie Une Vie en Dessins van de uitgeverijen Champaka en Dupuis wijdt dit najaar een dik artbook aan Alain Dodier, de auteur van Jerome K. Jerome Bloks en in een verder verleden ook van de komische fantasyreeks Gully. Deze uitgave verschijnt in september, enkel in het Frans zoals alle voorgaande delen. In deze collectie zijn de vorige artboeken opgehangen aan het werk van Yves Chaland, Tome & Janry, François Walthéry, Marcel Gotlib, Frank Pé, Batem, Victor Hubinon en Willy Lambil.

Het concept van de boeken in Une Vie en Dessins is steeds hetzelfde: een tweehonderdtal reproducties van originele pagina's, covers en illustraties, sommige nog eens uitvergroot om nog meer details te kunnen zien, verrijkt met een biografie, citaten uit interviews en commentaren bij de gebundelde selectie reproducties. Het album van Dodier is 192 pagina's dik. Behalve de reguliere versie tegen 69 euro komt ook nu weer een luxe-editie met een andere cover en een ex libris uit. Die kost 89 euro.

Michel Vaillant Legendes 3 (september)

In deze spin-off komt in elk album een andere historische race aan bod. Deze keer is dat een kijk op het turbulente Formule 1-seizoen van 1970.

"1970 was een tragisch jaar voor de autosport, mei onder meer hel spectaculaire ongeluk van Jacky lckx, maar ook met de dood van Bruce McLaren, Piers Courage en Jochen Rindt. Aangezet door die dramatische omstandigheden probeert Michel Vaillant te pleiten voor de veiligheid van de F1-piloten. Tegelijk staat hij voor technologische uitdagingen om de concurrentie Ie kunnen aangaan met de andere renstallen en probeert hij een zekere Judith te vergeten door zich in de armen van een beroemde Amerikaanse actrice te storten..."