De Stripschapprijzen 2022

11 juli 2022 Awards en prijzen

Afgelopen zaterdag werden in het Groninger Forum, in samenwerking met het lokale strip-, animatie en gamemuseum Storyworld, de Stripschapprijzen 2022 uitgereikt. Dat Aimée de Jongh de œuvreprijs had gewonnen, was al langer geleden bekend. Nu kreeg ze de prijs ook officieel overhandigd (zie foto). Marloes Dekkers won de P. Hans Franfurtherprijs voor speciale verdiensten aan de Nederlandstalige strip. Zij is inkleurster voor heel wat strips. Een nieuwe prijs was de Storyworld Publieksprijs die naar het album ging dat het meest werd ontleend in de bibliotheek van het Groninger Forum. Dat was de stripbewerking van Multatuli's Max Havelaar door Eric Heuvel en Jos van Waterschoot.

Albumprijzen

Tegelijk werden drie albumprijzen toegekend voor de beste van oorsprong Nederlandstalige albums uit 2021 in drie categorieën.

Aimée de Jongh rijgt er voor haar Dagen van Zand nog een prijs bij als Album van het Jaar. De andere genomineerden waren Groenland van Mark Hendriks, Wynona 1: Als de Beer Ontwaakt van Hans van Oudenaarde, De Tamboer van Borodino van Simon Spruyt en Hoe Noemen We de Band van Roel Venderbosch.

Brugpieper Roos Vink 5: Snotneus! van Jan Vriends kreeg de oorkonde voor Jeugdalbum van het Jaar. Het album won het van de medegenomineerden Prinses Simone 3: Vriendinnen met Tegewind van Robbert Damen en Yasmina 2: Honger als een Konijn! van Wauter Mannaert.

Tot slot won Wie Is die Vogel?! van Boris Peeters in de categorie Info & Integraal. Het naslagwerk Duizend Bommen en Castraten van Jan Smet en Marc Sleen - De Interviews, samengesteld door Noël Slangen, Yves Kerremans en Wouter Adriaensen, moesten de duimen leggen voor het vogelaarsboek van Boris Peeters.

De Commissie voor de Stripschapprijzen bestond uit Wasco (stripmaker/winnaar Stripschapprijs 2020), Gerben Valkema (stripmaker/winnaar Stripschapprijs 2021), Gaby Baas (redactie Quest Junior), Mariella Manfré (stripvertaalster), Eefke Boelhouwers (radiopresentator Omroep Brabant – Muziek & Zo met striphoekje), Koen Maas (De Perfecte Podcast), Erwin Suvaal (illustrator/stripfotograaf/medewerker StripNieuws), José en Olivier Sabbe (stripwinkeliers Het Beeldverhaal Almere) onder voorzitterschap van stripjournalist en stripvormgever Cok Jouvenaar.

Hieronder kan je de oorkondes van de drie albumprijzen lezen.

 

© foto: Alex Odijk