Dan Verlindens laatste Soda in 2024 met de hulp van Zidrou en Falzar

17 oktober 2023 Vooruitblikken

In een recent interview gaf tekenaar Dan Verlinden inzage op het vervolg van het Soda-tweeluik dat met deel 13, Verrijzenis, in 2014 startte. Van het vervolg waren al dertig pagina's getekend tot scenarist Philippe Vandevelde alias Tome in 2019 overleed. Terwijl allerlei rechten en andere kwesties uitgevlooid moesten worden, stopte Dan met het tekenen van Soda en werkte hij verder aan een ander project, een post-apocalyptische sf-strip, waarvan er ondertussen een honderdtal pagina's klaar zijn. Ondertussen kwam Bruno Gazzotti terug als tekenaar om op scenario van Olivier Bocquet een gloednieuwe Soda te maken. Van de weeromstuit werd het album van Dan en Tome als een buitenreeksabum beschouwd. Gazzotti en Bocquet gaan officieel verder met Soda, maar eerst moeten er nog twee albums van Gazzotti's andere reeks Alleen verschijnen voor hij werk maakt van een nieuwe Soda. De eerstvolgende nieuwe Alleen verschijnt in januari het Frans. In 2024 verschijnt sowieso een nieuwe Soda, maar het zal dat van Dan Verlinden zijn.

Dan op de vraag of Tome het scenario al volledig had uitgedokterd:

"In grote lijnen, ja. Maar je moet je realiseren dat Tome zijn scenario's nooit van tevoren schreef. Hij had gewoon alles in zijn hoofd, hij schreef nooit iets van tevoren voor een van zijn scenario's, denk ik. We hebben twee maanden samen in Australië aan het verhaal gewerkt, maar hij heeft het einde niet onthuld. We moesten een scenarioschrijver vinden die de taak aankon..."

Voor het voltooien van dat scenario viel de ondankbare taak in de schoot van niet één, maar twee schrijvers.

"Er waren twee 'afwerkers' betrokken bij de reeks. Zidrou en Falzar hebben echt meesterlijk werk geleverd, want het was niet gemakkelijk om aan een verhaal te werken dat niet van henzelf was. In feite was het een ondankbare taak. We vertelden hun wat Philippe in gedachten had en zij namen het project over. (...) In feite is het chirurgisch werk! Ze belanden in een verhaal dat als een tweeluik is bedacht. Vijf zesde van het werk was al gedaan. Het album heet Onthulling omdat alles aan het einde van het verhaal wordt onthuld. Het was echt een lastige klus voor de scenaristen. Maar ze hebben het heel goed gedaan."

Zidrou is genoegzaam bekend. Hij wisselt komische strips af met ernstiger verhalen. Falzar is de scenarist van onder meer de jeugdreeksen Robbe en Bas, Margo en Oscar Pluis, Vlooienbaal en geïllustreerde leesverhalen van De Smurfen.

Eerst werkt Dan nog zijn huidige project af, daarna pakt hij Soda aan. Dat wordt meteen zijn laatste bijdrage aan de stripreeks.

"Het huidige plan is om het album in 2024 uit te brengen. Ik ben vooral blij dat ik verder kan gaan waar ik gebleven was. Maar het is ook een bijzonder moment. Dit album zal speciaal zijn omdat het mijn laatste bijdrage aan het leven van Soda zal zijn. En bovenal is het het laatste project dat ik samen met mijn vriend Tome heb gemaakt..."

Bron: Bruce Rennes, Les Amis de la BD