Concerto Books tot juni 2023

22 maart 2023 Vooruitblikken

Ook Concerto Books moest de distributie van haar strips weer in ord e krijgen na het wegvallen van andere kanalen. Dat is inmiddels zo goed als geregeld waardoor we onderstaande titels kunnen aankondigen die in de komende maanden worden verwacht. 

Het volledige overzicht, met alle bijkomende info over het aantal pagina's, de uitvoering en verkoopprijzen kan je ook raadplegen in de rubriek Te verschijnen, waar je eveneens deze pdf met het aanbod van januari tot juni 2023 kan downloaden.

Terug naar Liverpool (maart)

"Wat als de Beatles in 1980 besloten hadden om weer door te gaan, tien jaar nadat zij uit elkaar waren gegaan? De Franse auteurs Hervé Bourhis en Julien Solé stellen zich met humor voor hoe hun comeback zou zijn geweest! Het fictieve verhaal is uitstekend gedocumenteerd door Hervé Bourhis, een enorme fan en bewonderaar van de Beatles, en wordt fantastisch in beeld gebracht dankzij het tekentalent van Julien Solé. Met gastoptredens van onder meer Yoko Ono, Linda McCartney, Freddie Mercury, de Monty Python-acteurs en George Martin, terwijl er ook nog wat stevige confrontaties zijn met een stel skinheads en een groep groupies. Achterin het boek is een aanvulling opgenomen op het in 2010 uitgekomen Het Kleine Boek van de Beatles van Hervé Bourhis."

Van tekenaar Solé is eerder de komische zombiereeks The Zumbies vertaald. Behalve bovenvermelde Beatles-albums schreef Bourhis ook het Vrije Vlucht-album Het Molitorzwembad en Sterrenwaas, een parodie op Star Wars.

The Complete Crumb Comic Covers (maart)

"The Complete Crumb Comic Covers is een ambitieuze verzameling van meer dan tweehonderd illustraties en comicomslagen die Robert Crumb tussen 1960 en 2021 tekende. Van Zap Comix tot Arcade en van American Splendor tot Weirdo laat dit boek meer dan zestig jaar van Crumbs carrière zien met een groot aantal zeldzame en nooit eerder vertoonde tekeningen.

Er is bijna vijftien jaar aan deze uitgave gewerkt waarbij veel aandacht is besteed aan het restaureren van sommige tekeningen en aan het bijwerken van de kleuren, allemaal om een kwaliteitspublicatie te garanderen die trouw is aan de originele illustraties. Bij deze bijna 2 kilo wegende uitgave van 320 pagina's is een Nederlands cahier toegevoegd met daarin vertalingen van het Franstalige interview met Crumb en de Franstalige index die in het boek opgenomen zijn."

Het Grondrecht: Dagboek van een Duizelingwekkende Reis (april)

"In juni 2019 wandelde Étienne Davodeau, uitgerust met een rugzak, van de grotschilderingen van Pech Merle naar het nucleaire afval in Bure, een reis van 800 kilometer. Van beschermde grotschilderingen tot aan ondergronds opgeslagen nucleair afval, ook beschermd maar om heel andere redenen. In deze lange wandeling stelt Étienne Davodeau onze relatie met de aarde, de grond, aan de orde middels een aantal vragen en wordt hij soms vergezeld door vrienden, door zijn partner, maar ook door specialisten, die ons uitleg geven over de bodem van onze planeet maar ons tegelijkertijd waarschuwen dat kernenergieafval duizenden jaren gevaarlijk blijft. In dit zeer indrukwekkend album keert Étienne Davodeau terug naar waar hij enorm goed in is: reportagestrips."

Van Davodeau raakten eerder Luchtwegen, Lulu, De Onwetenden, De Stroman, De Val en De Vrienden van Saltiel vertaald. Hij is op zijn best als hij zijn reportages verwerkt als stripverhalen.

De Man met de Leeuwenkop (april)

"Is geluk een roeping? Die van Hector Bibrowski, geboren in een circus aan het einde van de negentiende eeuw met haar over zijn hele gezicht, maakt hem niet gelukkig, maar hij heeft er niet voor gekozen. Net als zijn vader voor hem zal hij Europese steden bezoeken in het gezelschap van degenslikkers, Siamese tweelingen, vrouwen met vier benen en andere freaks van de kermis. Maar iedereen heeft alleen maar oog voor ‘de man met de leeuwenkop’ die, achter zijn wilde gezicht, gepassioneerd is door literatuur en in staat is om te converseren met de meest ontwikkelde heren. Al snel krijgt hij de kans om zich bij het grootste circus van de Verenigde Staten aan te sluiten. Dat brengt hem naar het moderne New York, waar de wolkenkrabbers en de onevenredige ambities van mannen de boventoon voeren. Zal de man-leeuw de koning van de show blijven in een wereld die alle menselijke maat heeft verloren en die het eerste begin van de cinema doormaakt?

Xavier Coste maakte in 2022 naam met zijn ‘verstripping’ van George Orwells 1984."

Z (april/mei 2023)

"Wat is die mysterieuze Z waar Willem naar verwijst? Ongeveer een jaar geleden zagen we het raadselachtig verschijnen op de oorlogszuchtige Russische voertuigen die Oekraïne aanvielen. Een emblematisch teken van Moskous onrechtvaardige offensief tegen Kiev, het zet de toon: een jaar oorlog in Oekraïne is niet iets om te vieren, het is iets om met een versneden wodka te besmeuren, aldus de inmiddels gepensioneerde Willem. Want na het virus en de Russen komt de megalomanie en waanzin van Poetin, oligarchen en militairen tussen nostalgie naar de USSR en grove domheid... in de vorm van stripverhalen in de symbolische gedaante van fictieve personages (Oleg & Oksana), is dit pure, woedende en een geëngageerde Willem over de oorlog in Oekraïne, tussen ongepubliceerd materiaal en voorpublicaties in Charlie Hebdo van het afgelopen jaar, die ons doet ineenkrimpen!"

Colorado Train (mei)

"Midden jaren 1990, een voormalig mijnstadje door de Red Mountains in Colorado. Hier groeit Michael op, een dolende tiener op skates, met schouderlang flodderig haar, een capuchon en All Stars. Bevriend met Durham, een aan crack verslaafd dakloos kind. En dikke Don, die probeert te ontsnappen aan de pestkoppen op school. En natuurlijk Suzy, de androgyne rebel, in de steek gelaten door haar sheriff-vader. Het leven is best wel aardig: skateboarden, school, spijbelen, dromen, eerste keren, liefde en bier en dat allemaal onder de brandende juli-zon... Tot de dag dat een verdwenen kind uit de stad half verslonden wordt gevonden. Onmiddellijk besluiten de vier vrienden op onderzoek uit te gaan."

Colorado Train is de verstripping van de gelijknamige debuutroman uit 2017 van de Franse schrijver Thibault Vermot.

Een Engelse Romance (mei)

Als de groep Standaard Uitgeverij geen brood ziet in het vertalen van bepaalde albums uit de Vrije Vlucht-collectie van Dupuis zijn er gelukkig nog andere, kleinere uitgeverijen die dergelijke auteursverhalen nog wel willen en kunnen uitgeven in het Nederlands. Zo is dat ook met Een Engelse Romance van Miles Hyman (12 September, Bloednacht, De Loterij, De Zwarte Dahlia) en Jean-Luc Fromental (Blake en Mortimer, De Avonturen van Hergé, De Andere Kant van de Grens). Samen maakte het duo al het Vrije Vlucht-album De Praagse Coup.

"In Een Engelse Romance biedt het Amerikaans-Franse duo Miles Hyman en Jean-Luc Fromental een frisse kijk op de smoezelige Profumo-affaire, die begin jaren 1960 de Britse pers beheerste. De geschiedenis wordt verteld vanuit het gezichtspunt van Stephen Ward, de osteopaat die minister van Defensie John Profumo en callgirl Christine Keeler aan elkaar voorstelde en vervolgens de zondebok werd in een schandaal, waarin politiek, voyeurisme, afpersing, racisme en spionage zich vermengden tot een bruisende cocktail."

Het Profumo-schandaal raakte ook vertaald als Scandal (1989) van regisseur Michael Caton-Jones met John Hurt als Stephen Ward, Joanne Whalley als Christine Keeler en Ian McKellen als John Profumo in de hoofdrollen.

Een Zee te Hoog (mei)

Nieuw album van de Franse stripmaker Christian Hincker die zich het pseudoniem Blutch aanmat naar de korporaal uit De Blauwbloezen, een van zijn favoriete stripreeksen. Blutch heeft het hommageverhaal Waar Is Kiki? van Baard en Kale op zijn actief, evenals vertalingen van komisch en dramatisch werk, zoals Donjon Monsters, Kleine Christiaan, Blotch en Rapido Moderna.

"Een Zee te Hoog is een surrealistische liefdesgeschiedenis over het meisje A en de jongen B die met elkaar hebben afgesproken in het Brusselse Hôtel Métropole. Het uitgangspunt is simpel: B beweegt zich van links naar rechts en A van rechts naar links, tot ze elkaar ten slotte ontmoeten. Gaandeweg krijgen ze steeds meer trekjes van de auteur en zijn vrouw...

Het grillige en speelse verhaal, waar zowel Mœbius als de avonturen van Kuifje doorheen schemeren, leest als een droom, maar wie droomt nu eigenlijk van wie?"

Toen We van de Duitsers Verloren (heruitgave) (juni)

In 2002 publiceerde De Harmonie / Oog & Blik het one-shot Toen We van de Duitsers Verloren als een softcover. Concerto Books geeft het opnieuw uit als een herziene editie in hardcover met extra pagina's.

"Toen We van de Duitsers Verloren speelt zich af op de dag na de beruchte WK-voetbalfinale in 1974. Terwijl Nederland de nederlaag tegen West-Duitsland verwerkt, wordt er in een Zaanse nieuwbouwwijk een meisje vermoord. Toen We van de Duitsers Verloren is een strip over een geheime liefde en een geheime obsessie in de archetypische Hollandse buitenwijk in de jaren zeventig, over kleurrijk behang, glitterrock en de meest traumatische wedstrijd uit de vaderlandse voetbalgeschiedenis.

Deze heruitgave van het befaamde stripboek uit 2002 is door de auteur opnieuw bewerkt in teksten en beelden en voorzien van een essay waarin hij nader ingaat op de persoonlijke achtergronden van het verhaal over de vermiste Heleentje. Ook vertelt de filmregisseur annex striptekenaar hoe hij zijn beeldverhaal heeft omgewerkt tot een speelfilm. Deze nieuwe editie van Toen wij van de Duitsers verloren bevat daarnaast filmstills en foto’s van filmset."