Concerto Books in 2025

5 maart 2025 Vooruitblikken

Van uitgeverij Concerto Books zijn dit jaar al een paar albums verschenen. De rest van het jaar stellen we hieronder aan je voor. Een overzicht van dit alles, samen met hun hele catalogus tot dusver, kan je ook in deze pdf raadplegen. De aankondigingen voor 2025 vind je ook terug in Te verschijnen. De verschijningsdatums zijn onder voorbehoud.

De Veerman van de Lagune (maart)

Door de tekenaar van Het Ongedierte, een eerder bij Concerto Books verschenen misdaadverhaal.

"Venetië, in de nabije toekomst. Paolo is een tiener die met zijn vader, een visser, op het eiland Giudecca woont. Met drie vrienden, waaronder zijn beste vriend Ahmad, is hij onlangs betrokken geraakt bij de handel in synthetische drugs. Op een dag verdwijnt zijn vader spoorloos. Terwijl hij besluit hem te gaan zoeken, wordt een groot deel van hun eerste lading drugs gestolen. Ze zullen zichzelf moeten verantwoorden tegenover de maffiaorganisatie voor wie ze werkzaam zijn. Ahmad, hun tussenpersoon, vraagt Paolo om hem te helpen. Binnenkort zal Paolo begrijpen dat de verdwijning van de drugs en die van zijn vader misschien met elkaar verbonden zijn... 

Een verhaal over volwassen worden, dat een kijkje neemt achter de schermen van een weinig bekende lagune, ver van het Venetië van de toeristen. De prachtige aquarellen van de Venetiaan Piero Macola sublimeren de lichten en schaduwen van de landschappen van deze binnenzee en onthullen al haar verborgen schoonheid. Een schitterende graphic novel op het kruispunt tussen thriller en sociale kroniek."

Dagboek van 1985 (april)

Na 1984 komt 1985. Xavier Coste (De Man met de Leeuwenkop) verstripte de door George Orwell geschreven dystopische roman 1984, eveneens bij Concerto Books verschenen. Met Dagboek van 1985 creëerde hij een sequel.

"Een man met een kap op spuit een gigantisch gezicht op de muur van een gebouw in Londen. Wanneer hij door een camera wordt opgemerkt, probeert de militie hem te arresteren. De man vlucht. In zijn haast valt er een boek uit zijn zak: Winston’s Book. Het boek wordt gerapporteerd aan kameraad O’Brien. Om de auteur van het boek te achterhalen, luidt zijn bevel: 'Maak een lijst met namen voor me. Ik wil dat we iedereen identificeren die contact had met Winston tijdens zijn gevangenschap. Daar moet de dader tussen zitten.' Na een lange reeks arrestaties en verhoren staat er nog maar één persoon op de lijst: O’Brien zelf. 'Maar als het niemand op de lijst is, wie zit er dan achter het boek?' vraagt kameraad secretaris-generaal O’Brien zich af als hij wordt gearresteerd. Terwijl de menigte vol haat naar zijn executie kijkt, haast een jongeman zich naar voren. Zijn naam is Lloyd, en hij moet zich vóór de avondklok bij zijn kameraden voegen, leden van een geheime verzetsorganisatie..."

De Prins van de Hoogvliegers (april)

"April 1942, Antoine de Saint-Exupéry leeft sinds zijn demobilisatie in ballingschap in New York. De schrijver en piloot is depressief en denkt alleen nog maar aan de terugkeer naar het bezette Frankrijk om daar te vechten en het te verdedigen. In deze context wordt hij door zijn Canadese uitgever uitgenodigd voor een promotietournee. Hij gaat naar Canada op het moment dat dat land, in oorlog met Duitsland, besluit alle Franse ambassades op haar grondgebied te sluiten. Hierdoor zit de schrijver vast in Quebec en begint er een verblijf dat hem uit zijn lethargie zal halen. Tussen de visuitjes en de boswandelingen door ontmoet hij een klein meisje dat schapen tekent, een lantaarnpaalaansteker en een jongetje met een heldere blik dat veel vragen stelt... 

Een verrassende graphic novel van de Canadese tekenaar Philip Girard, van wie eerder bij Concerto Books Leonard Cohen: On a Wire verscheen, dat in korte tijd meerdere keren herdrukt is."

Elon Musk: Tesla, SpaceX en Twitter (mei)

"Een zeer goed gedocumenteerde maar tevens zeer scherpe biografie van een van ‘s werelds meest fascinerende en controversiële figuren. Van zijn jeugd in Zuid-Afrika tot de ontwikkeling van PayPal, van de vorming en intwikkeling van Tesla en SpaceX tot de overname van Twitter, dit uitgebreide onderzoek toont weinig bekende en schokkende facetten van de fascinerende maar duivelse carrière van de rijkste en meest ongrijpbare man ter wereld."

Paul: De Wederopstanding van James Paul McCartney (1969-1973) (mei)

"'Ik was een halfgod en nu ben ik werkloos', verzucht Paul McCartney aan het begin van de jaren 1970. De Beatles zijn uit elkaar en dat wordt Paul aangerekend. De rockwereld keert hem de rug toe. Bovendien is zijn bankrekening geblokkeerd vanwege onduidelijke rechtenkwesties. Samen met Linda, de liefde van zijn leven, staan ze er alleen voor. Ze zoeken hun toevlucht in Schotland, waar hij met zijn familie en vrienden een nieuw leven opbouwt om met zijn nieuwe groep Wings de top te bereiken. 

Deze cruciale episode in de popgeschiedenis, verteld en getekend door de Fransman Hervé Bourhis, is na Het kKeine Boek van de Beatles en Terug naar Liverpool het derde album dat Bourhis aan de Beatles (of aan een lid van de groep) wijdt."

De Zaak David Zimmerman (juni)

Na De Magneet, De Laatste Zomerroos en het onvertaalde Nachave is dit het vierde one-shot van tekenaar en co-scenarist Lucas Harari. Voor het scenario laat hij zich bijstaan door zijn broer Arthur, een filmmaker en allebei de kleinzonen van de Franse acteur Clément Harari. Voor het scenario van de film Anatomie d'une Chute won Arthur een César, Golden Globe en Oscar voor beste (originele) scenario.

"Die ochtend verloor ik mijn lichaam... Parijs, heden ten dage. De dertigjarige David Zimmerman leidt een somber bestaan. Hij is fotograaf, maar bijna niemand weet dat. Hij houdt zich alleen bezig met bruiloften en Bar Mitswa’s. Op de avond van 31 december laat hij zich door zijn enige vriend Harry, die even uitbundig als asociaal is, meevoeren naar een groot feest. Midden in de menigte wordt zijn blik getrokken door een raadselachtige jonge brunette, die hij niet kan laten om te volgen... Midden in de nacht verandert zijn leven. David wordt wakker... in het lichaam van de vreemdeling."

Robert Crumb - The Complete Record Cover Collection 1 (juni)

"In 1968 begon Robert Crumb voor het eerst met het tekenen van platenhoezen toen Janis Joplin, een medebewoner van Haight Ashbury, hem vroeg om een hoes te tekenen voor haar album Cheap Thrills. Het was een uitnodiging die Crumb niet kon weerstaan, vooral omdat hij al sinds zijn tienerjaren gefascineerd was door platenhoezen, vooral voor de legendarische jazz-, country- en ouderwetse bluesmuziek uit de jaren 1920 en 1930. Deze vroege samenwerking bleek zo succesvol dat Crumb honderden platenhoezen tekende voor zowel nieuwe artiesten als grotendeels vergeten meesters. Crumbs artistieke interpretaties van deze oude 78-toerensingles waren zo opmerkelijk dat de kunst zelf invloedrijk bleek te zijn bij hun herontdekking in de jaren 1960 en 1970. Met klassiekers als Truckin’ My Blues Away, Harmonica Blues en Please Warm My Weiner, bevat Crumbs opus ook recentere covers voor cd’s.

Robert Crumb - The Complete Record Cover Collection deel 1 is een herziene en uitgebreidere versie van het reeds jaren uitverkochte standaardwerk uit eind vorige eeuw. In voorbereiding: The Complete Record Cover Collection deel 2.

De Meteoren (september)

"In De Meteoren kom je geen helden tegen, laat staan superhelden, maar heel gewone mensen die heel gewone levens leiden. Zoals de goedzak Floyd, die elke dag de bus van 5.46 uur neemt, met zijn enorme lichaam en geheugenverlies, zijn 'lege plekken', zoals hij ze met een vleugje poëzie noemt. Of zoals Hollie, een jonge alleenstaande ouder die voor haar kinderen zorgt en zichzelf ervan overtuigt dat ze van haar werk houdt, zelfs als het betekent dat ze de kont van een oude man moet afvegen. Of Don die verliefd wordt op een verkoopster van Ikea (hier omgedoopt tot Aeki), waar een groot deel van het verhaal zich afspeelt. En dan zijn er nog Gary, Charlie, Sammy, Elijah... allemaal druk bezig met leven of, nog beter, overleven. En zelfs als een meteoor de ongelukkige bedoeling heeft om iets te dicht langs de aarde te willen vliegen en alle levensvormen te vernietigen, vervolgt iedereen zijn weg, zonder heldendaden of paniek, berustend alsof ze zelf slechts op doorreis zijn. 

Met winterse sferen, weinig licht en een beperkt kleurenpalet nemen de auteurs ons mee op een reis door dit verhaal dat geen echt begin of einde heeft. Op poëtische wijze ontvouwen ze fragmenten van levens en laten een glimp zien van de kwetsbaarheid van de mensheid. Een intiem en zo universeel verhaal!"

Onderstaande albums zijn nog niet vastgelegd voor een concrete maand van verschijning. Sommige zullen in het najaar gepubliceerd worden, andere pas begin 2026.

Alles Komt Goed: Amsterdam 2091

De Nederlanders Christiaan Fruneaux en Edwin Gardner zijn twee futurologen die onder meer via hun Studio Monnik historische trends onderzoeken en denkkaders ontwikkelen die doorgetrokken kunnen worden naar geloofwaardige toekomstscenario's. Daarmee helpen ze overheden en bedrijven om grip te krijgen op de snel veranderende wereld. In Alles Komt Goed passen ze hun visies toe op het Amsterdam in het jaar 2091, met illustraties van Jan Cleijne (Helden van de Tour). 

Uit de introtekst van Alles Komt Goed: "Beste Tijdreiziger, welkom in Amsterdam, in 2091. In je handen ligt een bijzondere reisgids naar een buitengewone bestemming; onze niet zo nabije toekomst. Deze gids is gemaakt om te helpen met het begrijpen van de waarden, de ideeën en de denkbeelden die Amsterdam in 2091 voortdrijven en eigen maken. Het laat bovendien zien hoe deze onzichtbare culturele krachten hun weerslag vinden in meer tastbare zaken, zoals in de maatschappelijke instituties, de dagelijkse mores en in het straatbeeld. Het is dus een reisgids naar de tijdgeest van morgen, met Amsterdam als canvas. Bedoeld om onze eigen tijd in een hoopvol perspectief te plaatsen. Want, zoals de titel van deze gids al aangeeft, alles komt goed."

Orson: Welles, de Artiest en zijn Schaduw

"Een dubbelportret van Orson, de schepper, en van Welles, zijn alter ego, wiens buitensporige omvang het immense werk en de demonen vertegenwoordigt die zijn carrière in Hollywood verwoestten. 

Nadat hij uitblonk in het theater en op de radio, arriveert Welles met veel pracht en praal in Hollywood met zijn eerste speelfilm in 1941: Citizen Kane, een van de klassiekers van de cinema. Maar hij zal al snel met veel tegenslagen te maken krijgen en ontdekken welke prijs hij moet betalen voor zijn genie, zijn vroegrijpe roem, zijn felle onafhankelijkheid en zijn gevoel voor Shakespeariaanse tragedie. 

Een graphic novel over een van de meest briljante, maar ook vervloekte kunstenaars van de twintigste eeuw, geschreven en getekend door Youssef Daoudi, van wie Concerto Books eerder Monk! uitbracht."

Rébétissa

"Moeten we onze rug buigen om onze kunst te blijven beoefenen? In 1936 nam generaal Ioannis Metaxas in Griekenland de macht over, vestigde een dictatuur en voerde censuur in. Alle liederen waarin oosterse toonladders, rebetikas, voorkomen, zijn verboden omdat ze als subversief worden beschouwd. De politie plunderde cafés, vernielde instrumenten en brak de vingers van muzikanten die deze muziek bleven spelen. Katina is de eigenaresse van een café waar muzikanten uit Rébétiko en hun twee zangeressen, Bèba en Marika, welkom zijn. De vraag die ze stelt is ogenschijnlijk eenvoudig: of ze stemmen ermee in om van register te veranderen en hun traditionele instrumenten op te geven om samen te kunnen blijven spelen en een inkomen te kunnen verdienen, of ze weigeren en raken allemaal werkloos en zijn ze veroordeeld tot een andere baan. Zoals een van hen zegt: 'Wij hebben het ongeluk dat we alleen maar zijn wie we zijn, in een wereld die niet langer wil zijn wie we zijn.' 

Met Rébétissa heeft David Prudhomme (Rébétiko, Leve de Branding!, De Maria van Plastic) een indrukwekkende graphic novel gemaakt over de noodzaak om je passie te blijven beleven wanneer dat verboden is."

Twee Naakte Meisjes

Op het stripfestival van Angoulême werd de Fauve d'Or voor het beste album van 2024 uitgereikt aan het one-shot Deux Filles Nues van tekenaar Luz (Renauld Luzier). Concerto Books vertaalt het als Twee Naakte Meisjes. Het is het verhaal van het werkelijke schilderij van de Duitse expressionistische schilder Otto Mueller wiens tentoongestelde œuvre in 1935 door de nazi's werd verwijderd uit Duitse musea omdat het werd beschouwd als ontaarde kunst. 

De strip van 196 pagina's wordt verteld vanuit het standpunt van het schilderij zelf. De lezer beleeft het verhaal alsof hij kijkt door het schilderij als venster. En dat verhaal omspant meer dan honderd jaar, van de creatie in 1919 over hoe het eerst via een verzamelaar en de confiscatie van de Gestapo van hand tot hand werd overgemaakt en werd opgenomen in de druk bezochte expo over ontaarde kunst in 1937. Na heel wat verwikkelingen kreeg de familie van de verzamelaar het opnieuw in handen voordat het aan een museum werd verkocht. Het hangt nu in het Ludwigmuseum in Keulen.

Het album is vooral ook een observatie in stilte over vrolijke en trieste dingen die om het schilderij heen losbarsten, onder meer de opkomst van extreemrechts, antisemitisme, boekverbrandingen, haat en onwetendheid in de jaren 1930, maar net zo goed stiekeme bewondering en een oproep om te weerstaan aan elke vorm van censuur. Op dat gebied kan Luz uit de eerste hand meespreken over tot wat dat kan leiden. Hij is een voormalig medewerker van Charlie Hebdo. Hij was op 7 januari 2015 te laat voor een redactievergadering en ontsnapte zo aan een mogelijke dood na de aanslag diezelfde dag.

Wernher von Braun

De tekenaar van La Bande Dessinée de Drs P. en de scenarist van de stripbiografie Gargarin (over de Russische astronaut die de eerste mens in de ruimte was) slaan de handen in elkaar voor een biografisch portret van Wernher von Braun (1912-1977). 

Hij was een Duitse raketingenieur en ruimtevaartpionier die een sleutelrol speelde in de ontwikkeling van de Amerikaanse ruimtevaart. Na zijn werk aan de V2-raket in nazi-Duitsland werd hij na de Tweede Wereldoorlog via Operatie Paperclip naar de VS gehaald. Daar leidde hij bij NASA het team dat de Saturnus V-raket ontwierp, waarmee de Apollo-astronauten naar de maan werden gebracht. Zijn bijdrage aan de Amerikaanse ruimtevaart maakte hem een van de belangrijkste figuren in de maanlanding van 1969 en de vroege ruimteverkenning. Hij werkte niet alleen voor de NASA, maar zelfs voor Walt Disney als technisch directeur voor drie televisiefilms rond ruimtevaart

De Totale Kriek

"In navolging van Voldongen van Peter van Dongen is het nu de beurt aan Erik Kriek voor een rijk visueel overzicht van zijn strip- en illustratiewerk uit de afgelopen jaren. Op honderden pagina’s komt in De Totale Kriek zijn veelzijdigheid aan bod, die we kennen uit onder meer zijn reeks Gutsman, zijn illustraties voor de VPRO, de Volkskrant, Vrij Nederland, de omslagen van de Nederlandse Tolkien-uitgaven van uitgeverij Meulenhoff en natuurlijk van de bij Concerto Books verschenen albums Welcome to Greek Country en Bambalam."