Bruce J. Hawker terug in 2024

22 december 2023 Vooruitblikken

In 2021 lieten we je al weten dat dit Christophe Bec een gloednieuw verhaal van de maritieme reeks Bruce J. Hawker van William Vance schrijft voor de Spaanse tekenaarCarlos Puerta. Bruce komt in 2024 terug bij Le Lombard met vooreerst een gloednieuw tweeluik met de Franse titels L'Œil du Marais (Het Oog van het Moeras) en La Croix de Cross (Het Kruis van Cross), waarin de Britse held de Atlantische Oceaan oversteekt. De albums zullen ook in het Nederlands verschijnen. Het Franse deel 1 onder de reeksnaam De Nieuwe Avonturen van Bruce J. Hawker verschijnt op 26 april 2024 en zal 64 pagina's tellen.

De inhoud: "Bruce J. Hawker heeft weer het commando over de Lark. Maar aan boord doen geruchten de ronde: het jacht is vervloekt, tenzij het de kapitein zelf is... De kapitein zelf zal dit niet ontkennen en eist dat zijn mannen hem volgen tot het einde van de hel. En wanneer de uitkijk van de Lark het zeil ziet van een orde die al bijna vijf eeuwen is uitgestorven, moet je je afvragen of het echt niet de duivel is die aan het roer staat..."

Bec is ook al de scenarist van nieuwe avonturen avontuur van Bob Morane (eveneens ooit getekend door Vance) waarvan de vertalingen bij Daedalus verschijnen. Hij ontfermt zich als tekenaar en co-scenarist met Valérie Mangin ook over Thorgal voor een toekomstig one-shot in de spin-offreeks Thorgal Saga. Bec is verder de scenarist van reeksen als Bunker, Carthago, Duisternis, Olympus Mons, Prometheus, Sarah en Vasten.

Van tekenaar Puerta vertaalde uitgeverij Prestige de one-shots Het Huis in Pollack Street en Niemandsland. Hij is ook de tekenaar van de bij Dupuis verschenen luchtvaarttrilogie De Rode Baron. Een weetje, in 1990 letterde hij enkele Spaanse vertalingen van Henk Kuijpers' Franka.

Ook Vance' andere stripreeks Bruno Brazil maakte een paar jaar geleden een comeback. Diens bestaan wordt nu geleid door de auteurs Philippe Aymond en Laurent-Frédéric Bollée en heeft al drie albums opgeleverd. Vance' succesvolste stripreeks XIII viert in 2024 zijn veertigste verjaardag.

Hieronder vind je wat illustraties en een pagina in zwart-wit van Puerta's Bruce.

De marineluitenant

Tot slot duiken we in ons archief voor onderstaand artikel van Peter D'Herdt over Bruce J. Hawker voor een (hernieuwde) kennismaking.

Toen Greg halfweg de jaren 1970 op ontdekkingstocht naar Amerika trok en kampte met een stilaan dalende productiviteit, droogde de aanvoer van verse scenario's voor de spionagereeks Bruno Brazil op. Tekenaar William Vance broedde op zijn eigen ei dat kuikentjes bevatte van die oude reeks die hij vele jaren eerder samen met Yves Duval had gemaakt voor KuifjeHoward Flynn. Een reis naar Spanje in 1975, vele mijmeringen langs de kust incluis, en de maatschappelijke evolutie die ervoor zorgde dat de censuur wat meer oogluikend naar stripverhalen keek, deden de schaal barsten. De tijd was rijp om het zeemansleven te laten zien zoals het echt was en Bruce J. Hawker werd dan ook een rauwere, meer gewelddadige en vooral realistischere verwant van de geromantiseerde en veel te brave luitenant Flynn. Het thema bleef wel identiek: de scheepvaart in de negentiende eeuw, een onderwerp waarop de toen nog jonge Vance in 1963 verliefd was geworden bij een bezoek aan Portsmouth en de H.M.S. Victory (het legendarische vlaggenschip van Lord Horatio Nelson tijdens de zeeslag bij Trafalgar). Titelheld Hawker begon als officier op een Engels schip maar zou na een beschuldiging van verraad en bijgestaan door zijn vriend Lund van het ene spannende avontuur naar het andere varen. 

Eerst nog gepubliceerd in Het Rijk der Vrouw vanaf eind 1976, werd het eerste verhaal in 1979 aangeboden aan het weekblad Kuifje. Gedreven door zijn legendarische drang naar perfectie, bewerkte William Vance de platen van dat eerste avontuur. Het herschikken, schrappen en toevoegen herschiep het tot de proloog van een reeks met een nieuwe en populaire Kuifje-held. Delen 2 en 3 werden exclusief in Kuifje gepubliceerd en vormden samen met het eerste een cyclus. Een beetje op de sukkel door tijdsgebrek (XIII verscheen sinds 1984 in Robbedoes) werd Vance voor de découpage en de dialogen van het derde album bijgestaan door zijn vriend en collega André-Paul Duchâteau. Een bescheiden vriendendienst, zo noemde de gentleman Duchâteau zijn (toen voor de lezers anonieme) bijdrage, maar ze zou zich wel doorzetten tot een samenwerking voor wat volgde. Met XIII en Ramiro had Vance immers al veel te veel werk op de plank. Hij zou nog steeds de synopsis schrijven, maar het was Duchâteau die vanaf deel 4 (en niet langer anoniem) het scenario verder uitschreef. De avonturen werden onder invloed van de papa van Rik Ringers misschien ietwat detectiveachtiger, maar de held bleef dezelfde en werd de absolute chouchou van Vance zelf. Het commerciële succes van XIII zorgde er echter voor dat die lieveling nogal stiefmoederlijk werd behandeld waardoor er uiteindelijk en soms met lange tussenpauzes, slechts zeven albums (na de eerste cyclus nog twee tweeluiken) zouden verschijnen. Het laatste deel werd rechtstreeks als album uitgebracht in 1996 en bevatte naast de afwikkeling van het lopende verhaal een paar korte verhalen die eerder in Kuifje en Super Kuifje hadden gestaan.

Alle avonturen van Bruce J. Hawker werden samen met rijkelijk geïllustreerde achtergronddossiers in 2016 gebundeld in twee integrales bij Saga Uitgaven.