Terug naar overzicht

Barry Windsor-Smiths levenswerk Monsters bij Sherpa

8 juni 2021 Vooruitblik

Eind juni zou een nu al internationaal bejubeld meesterwerk in de winkel moeten liggen. Dan publiceert Sherpa het dikke one-shot Monsters door Barry Windsor-Smith. De Britse striptekenaar vierde onlangs zijn tweeënzeventigste verjaardag en zette met Rode Spijkers, zijn bewerking op scenario van Roy Thomas, een van de beste Conan-adaptaties ooit op papier. Ook dat verhaal is eerder uitgegeven door Sherpa. Hij tekende mee aan comicreeksen als Avengers, Daredevil, Fantastic Four, Iron Man, Conan the Barbarian en Savage Sword of Conan, Wolverine en vele andere titels. De laatste zestien jaar heeft hij geen strips meer gepubliceerd. Monsters is zijn jongste publicatie. Hij werkte er 35 jaar aan.

Monsters telt maar liefst 368 pagina's. De oorsprong is eigenlijk een comic van Hulk uit 1984 dat hij voor Marvel zou maken. Uiteindelijk werd het een persoonlijker project, een feest in zwart-wit. Hartverscheurende scènes worden afgewisseld met scènes waarin ondraaglijke pijn en verwoestend geweld voorbeelden zijn van Windsor-Smiths vermogen om zich te onderscheiden in visuele vertelling. Hij verstrengelt het leven van twee generaties van twee Amerikaanse families samen die met elkaar verbonden zijn door een onvoltooid naziproject voor genetische manipulatie dat in de jaren 1960 wordt voortgezet door de Amerikaanse regering. Het verhaal is zowel een familiedrama en een spionagethriller als een politieke odyssee en een intiem portret van individuen die hun leven weer in orde proberen te krijgen.

Het album verschijnt in twee uitvoeringen in zwart-wit, allebei op groot formaat, groter dan de originele Amerikaanse editie zelfs. De gewone hardcover kost 55 euro. De luxe met linnen rug is gesigneerd en verschijnt in een oplage van 50 exemplaren. Deze versie kost 85 euro. Dat is een voorintekenprijs, want na 1 juli gaat de prijs omhoog naar 95 euro. We hopen je binnenkort een voorsmaakje te kunnen laten zien.

Terug naar overzicht