45 of 1554
Artbook / bioboek / koffietafelboek over Philippe Delzenne, eind november bij Bonte
Phidel, een pseudoniem van Philippe Delzenne, ken je tegenwoordig hoogstwaarschijnlijk als een van de vaste en ook meest productieve tekenaars van Jommeke. Maar hij tekende veel meer dan de stripreeks van Jef Nys. Ook voor Peyo (met name De Smurfen en Poesie) en zelfs bijna voor Marten Toonder werkte hij in opdracht. In het lijvige artbook Een Boek over Phidel is een ruim overzicht van dat werk te bekijken. Het verschijnt eind november bij Bonte en zal 49,95 euro kosten.
Bijkomend duikt deze maar liefst 272 pagina's tellende uitgave, die tegelijk leest als een artbook en een biografie, ook in Delzennes tekenmappen, waarin nog veel meer uiteenlopende én verbluffende projecten schuilen, allemaal zaken die nooit zijn uitgewerkt tot een uiteindelijk album. Ze dateren van zijn schooltijd tot huidige projecten. Ze getuigen alle van een grote verscheidenheid aan tekenstijlen met invloeden van de allergrootsten, zoals Jacques Tardi en André Franquin om er maar een paar te noemen. Bij elke voorstelling van zo'n project schreef Delzenne er een inleiding met alle uitleg bij. Doorheen het boek zijn ook bijdrages geplaatst van striptekenende collega's, uitgevers en andere lieden uit het stripmilieu.
Een voorstelling van het geplande boek: "Na vijfenveertig jaar strips tekenend en schrijvend voor Jef Nys en Peyo, en bijna voor Marten Toonder, vondt Peter Bonte het hoog tijd om een biografie over Philippe Delzenne uit te brengen.
Het 'Bioboek', zoals Phidel het zelf graag benoemt, geeft een unieke inkijk in de verschillende stijlen die hij doorheen de jaren beoefende. De alombekende stijl van Jef Nys voor Jommeke, de even klare lijn stijl van Peyo voor De Smurfen, en een waaier aan stijlen en schetsen van werk dat nooit het daglicht zag. Jommeke was en is een grote slokkop wat betreft 'tijd' voor Philippe. Want zijn werk voor Jommeke gaat onverminderd door.
Tevens belicht het boek ook zijn andere kant, zijn meer abstract werk, een gooi naar gags met filosofische/poëtische inhoud en last but not least zijn magnum opus: Trace-Noël, waar hij al meer dan tien jaar aan sleutelt en zijn enige eigen publicatie zal worden. In een stijl die totaal verschilt van al het voorgaande. Het is een kijkboek van 272 pagina's dik, prachtig uitgegeven door Peter Bonte, met getuigenissen van prominente auteurs. Een interview en korte begeleidende teksten. En uiteraard ook enkele fotodocumenten. Een 'koffietafelboek', zoals Peter het initieel voorstelde aan Philippe."
45 of 1554