Terug naar overzicht

9e Kunst zet zich in voor nieuwe stripgarde met stripblad en anthologie

21 juni 2021 Vooruitblik

9e Kunst is behalve een zeer goede website met striprecensies en artikelen ook een katalysator voor nieuwe initiatieven, extern en intern. Een huidig project is het lanceren van het eenmalige striptijdschrift Nieuwe Garde, met werk van meer dan zestig jonge of nog niet zo bekende stripmakers, dat moet leiden naar een anthologie. Vergelijk dat laatste met de twee verzamelwerken Hic Sunt Leones die de Vlaamse uitgeverij Bries in 2004 en 2007 uitgaf. De striptekenaars en illustratoren die daarin hun werk presenteerden, doen inmiddels een heel beiaard aan belletjes rinkelen: Pieter de Poortere, Nix, Philip Paquet, Olivier Schrauwen,, Jan van der Veken, Maarten Vande Wiele, Sebastiaan van Doninck, Serge Baeken, Ephameron, Brecht Evens, Randall Casaer, de lijst gaat verder.

Het enige nummer van Nieuwe Garde verschijnt op 8 juli, telt 48 pagina's en kost slechts 3,95 euro. Er zit zelfs een miniboekje in. Het is de voorbode voor de anthologie die in het najaar te verwachten is. Abonnees van Zone 5300 en Stripgids krijgen het tijdschrift gratis bij het eerstvolgende nummer van hun eigen tijdschrift. Het zal ook gewoon te koop zijn in stripspeciaalzaken. De distributie wordt verzorgd door Pinceel (België) en Strips in Voorraad (Nederland). Hieronder delen we de complete informatie met je.

Hier is de Nieuwe Garde...

Hier zijn ze! De tekenaars van de Nieuwe Garde zijn in aantocht! De stripmakers van morgen komen naar ons toe om nooit meer weg te gaan. Vanaf nu zal iedereen weten welke auteurs de komende jaren de stripwereld bevolken. 

Met het Nieuwe Garde-tijdschrift presenteren we ons voor het eerst aan het grote publiek. In het tijdschrift staan de verkenningstroepen, want straks — in het najaar — meldt de Nieuwe Garde zich met meer dan zestig stripmakers sterk. Dan verschijnt de anthologie, het overzichtswerk waarover gesproken gaat worden. Zo is het tijdschrift bedoeld: als vriendelijke opmaat naar de grote Nieuwe Garde-anthologie.

Nieuwe generaties binden

De Nieuwe Garde is een project van 9e Kunst. Hiermee willen we ons inzetten voor jonge stripmakers. Dat doen we omdat we veel jong talent om ons heen zien, met een groot hart voor de strip. Al jaren klinkt de noodkreet dat de stripwereld vergrijst, dat er te weinig nieuwe, jonge lezers bijkomen en dat het voortbestaan van de toch al kleine Nederlandstalige stripwereld hierdoor onzeker is. 

Tegelijk krijgen jonge stripmakers maar mondjesmaat voet aan de grond en daardoor zijn ze te weinig zichtbaar voor het publiek. Dat moet echt anders. De strip verdient het om te groeien, om nieuwe generaties aan zich te binden en om voor altijd te blijven. Iedereen moet zich thuis voelen in dit magische medium. Vandaar dat Nieuwe Garde zo nodig is.

Samenwerking met de stripwereld

We zijn voortvarend van start. Achter de schermen zijn we al bijna een jaar bezig met Nieuwe Garde. Het mooie is dat we het allemaal niet alleen doen. Helemaal niet zelfs! We krijgen veel steun uit de stripwereld, zij helpen ons om onze plannen te realiseren. Want iedereen weet: alleen samen kunnen we grote stappen zetten. 

Het tijdschrift is mogelijk gemaakt door uitgevers en betrokkenen uit de Nederlandstalige stripscene: de uitgeverijen Scratch Books, Oogachtend, Uitgeverij L, Concerto Books en Sherpa, samen met Cross Comix, Stripwinkel Akim, Debutantenfonds Beeldverhaal, Pictoright, Stripgids, Zone 5300, Eppo, Pinceel en Strips in Voorraad. Zij dragen bij en onderschrijven onze ambities én die van de jonge stripmakers. 

Wat kun je verwachten?

Het Nieuwe Garde-tijdschrift is vanaf 8 juli verkrijgbaar in stripwinkels in Nederland en Vlaanderen. Het eenmalige blad van 48 pagina's kost € 3,95. Abonnees van Zone 5300 en Stripgids krijgen het als cadeau bij het eerstvolgende nummer meegestuurd. 

Naast strips van Karin Blaauwijkel, Mélanie Corre, Hanne Dewachter, Dido Drachman, Valentijn Hamel, Sabrina Kooijmans, Melanie Kranenburg, Bob op 't Land, Tim Layae, Charlotte Pasveer, Lode Peeters, Emma Ringelding, Hugo Seriese, Indi Vos en Sarah San van der Wagt, lees je artikelen van Aimée de Jongh, Frits Jonker, Peter Moerenhout, Tamara Ansing en Stefan Nieuwenhuis. De prachtige cover is van Helene Lespagnard. Wommol maakte een uitneembaar miniboekje in het hart van het blad.

© geselecteerde fragmenten: Melanie Kranenburg, Bob op 't Land, Didi Drachman, Sabrina Kooijmans

Terug naar overzicht