Terug naar overzicht

50 jaar SAF Comics

28 september 2021 Divers

Dit jaar viert het in Slovenië gebaseerde SAF Comics haar vijftigste verjaardag. Strip Art Features (SAF) kwam voort uit een in 1971 opgericht Joegoslavisch stripblad van Ervin Rustemagić dat vanuit Sarajevo vanaf medio jaren 1970 met vermaarde stripmakers begon te werken en hen ook begon te vertegenwoordigen op de internationale rechtenmarkt. Zo heeft het een samenwerkingsverband met het Amerikaanse Dark Horse Comics.

In de jaren 1980 werd SAF Comics onder de vleugels van de ambitieuze Rustemagić een van de top-5-rechtenhouders die aan meer dan vijfhonderd uitgeverijen striplicenties verkocht. Ook Hermann en Martin Lodewijk worden door Rustemagićs bedrijf in het buitenland vertegenwoordigd. Dankzij SAF raakten de rechten op Jeremiah verkocht voor de Amerikaanse tv-reeks met Luke Perry en Malcolm-Jamal Warner in de rollen van Jeremiah en Kurdy. Onder de naam Prestige publiceert SAF Comics ook strips in het Nederlands. Van Alfonso Font staat eerstvolgend deel 2 van de misdaadthriller Aloma gepland.

Als je op deze woorden klikt, kan je een pdf downloaden met een collage van foto's die een terugblik bieden op de vijftig jaar stripgeschiedenis van SAF Comics. Je zal er ook Martin Lodewijk, Don Lawrence, Morris, André Franquin en Hermann in terugvinden.

In 1992 werden de kantoren van het bedrijf vernield door de oorlog in Joegoslavië waardoor alle archieven verloren gingen met daarbij veertienduizend originelen. Unieke originelen van onder meer André Franquin, Hermann, Martin Lodewijk, Maurice Tillieux, Hal Foster, Sergio Aragonés, Alex Raymond, Charles M. Schulz, Mort Walker, Gordon Bess, Bud Sagendorf en vele anderen zijn voorgoed verloren. Hermann was zo aangegrepen door wat zijn vriend overkwam dat hij de ijzersterke aanklacht Sarejevo-Tango maakte. Joe Kubert tekende dan weer  het geweldige Fax uit Sarajevo. Dankzij Rustemagićs vrienden konden enkele foto's voor deze terugblik gerecupereerd worden.

Hieronder: enkele foto's uit de pdf met op de foto's telkens Rustemagić bij respectievelijk Morris (foto 1), Hermann en André Franquin (foto 2), Martin Lodewijk en Don Lawrence (foto 3) en Luke Perry en Malcolm-Jamal Warner (foto 4).

Terug naar overzicht