3 Franse naslagwerken bij Dupuis in januari

2 november 2022 Vooruitblikken

In 2022 vierde uitgeverij Dupuis haar honderdste verjaardag. In september had eigenlijk een eenmalige glossy van Robbedoes moeten verschijnen, maar die is mede door de perikelen omtrent de comeback van Guust Flater uitgesteld naar volgend jaar. Ook volgend jaar blijft men bij Dupuis vieren, getuige onderstaande speciale uitgaven in het Frans.

Het 152 pagina's tellende boek Spirou dans la Tourmente de la Shoah hoort in feite niet bij de feestelijkheden, maar omdat Robbedoes het vlaggenschip is van de uitgeverij, stellen we het hier aan je voor. Dit boek is de catalogus die bij een expo hoort die in december in Parijs start en tot 30 augustus 2023 te bezoeken is in het museum Mémorial de la Shoah. Via de vierdelige stripreeks Robbedoes - Hoop in Bange Dagen van Emile Bravo wordt het tijdperk van toen gereconstrueerd, met een focus op het verzet en de vreselijke jodenvervolging. Daarbij is veel aandacht voor verzetsman Jean Doisy, die het weekblad Robbedoes nog als hoofdredacteur heeft geleid. Met een poppenkast leverde hij ook zijn bijdrage aan het verzet. Het vormde een van de basiselementen voor Bravo's verhaal.

Voor de expo en de catalogus leverden gerenommeerde historici als Pascal Ory, Bernard Krouck, Tal Bruttman, Joël Kotek, Caroline FrançoisChantal Kesteloot en Romain Blandre getuigenissen. Het geheel staat onder leiding van stripjournalist Didier Pasamonik die zelf een Joodse achtergrond heeft. Voor de striphistorische hoofdstukken kreeg hij de hulp van Bertrand en Christelle Pissavy-Yvernault die vele dossiers van integrale reeksen hebben geproduceerd. Reproducties van Bravo's originele pagina's, voorstudies, schetsen en historische documenten zijn eveneens opgenomen in deze uitgave. het verschijnt op 6 januari en moet 29 euro kosten.

La Fabrique des Héros: 100 ans d'édition chez Dupuis verschijnt ook op 6 januari en is 216 pagina's dik. Deze uitgave zal 34 euro kosten. Ook dit boek is in feite een catalogus van een expo die tussen december 2022 en april 2023 plaatsvindt in het Museum van Schone Kunsten in Charleroi. Die expo hoef je niet bezocht te hebben om dit naslagwerk te kunnen doorgronden. Het is een verzameling van precies honderd historische én amusante anekdotes waarin José-Louis Bocquet en Serge Honorez, beiden werkzaam bij Robbedoes en Dupuis, de geschiedenis van de uitgeverij vertellen. Of hoe een kleine drukker uit Charleroi met niets begon en de grootste heldenfabrikant van Europa werd.

Tot slot is er nog de 400 pagina's tellende kanjer La Véritable Histoire des Éditions Dupuis (55 euro). In het zog van hun historische reeks over Robbedoes presenteert Christelle Pissavy-Yvernault aangevuld met David Amram in dit naslagwerk de geschiedenis van uitgeverij Dupuis in alle mogelijke facetten sinds 1922. Deze uitgave verschijnt op 20 januari.

Dit is het meest uitgebreide en gedetailleerde geschiedenisboek over uitgeverij Dupuis. Het is verrijkt met honderden, vaak zeldzame of onuitgegeven afbeeldingen. Behalve een geschiedkundig overzicht van de drukkerij en uitgeverij, staan andere hoofdstukken stil bij de esthetiek van de school van Marcinelle (de ronde tekenstijl van onder meer André Franquin, Peyo, Maurice Tillieux en andere grootheden), de uitgeefgeschiedenis van Dupuis, haar morele overtuigingen, haar vaderlandslievende en educatieve engagement, maar ook de subversieve kantjes en uiteraard de geschiedenis van alle collecties en weekbladen die het uitgaf, zoals Les Bonnes Soirées, Moustique, Humoradio/Humo en Spirou/Robbedoes.