Wrill integraal

Tekenaar(s)
Albert Fromenteau
Scenarist(en)
Albert Fromenteau
Uitgeverij
't Vlaams Stripcentrum
Verschijningsdatum

"‘t Vlaams Stripcentrum heeft zich tot doel gesteld één boek per jaar uit te geven rond één stripcreatie. We beginnen met het stripfiguurtje Wrill de Vos, waarvan we alle avonturen gebundeld hebben en deels vertaald naar het Nederlands. In deze luxueuze editie is er bovendien een rijkelijk geïllustreerd dossier toegevoegd met toelichting over het ontstaan van het figuurtje.

Wrill de Vos werd in 1942 bedacht door de schrijfster Madeleine Charlier, die werkte voor de uitgeverij-drukkerij Charles Gordinne (CHAGOR). De tekenaar Albert Fromenteau kreeg de opdracht er illustraties bij te verzinnen. Het figuurtje kende zo’n succes dat Gordinne aan Fromenteau vroeg om er korte tekenfilms van te maken. Er werden er drie vervaardigd, in volle bezettingsperiode. In afwachting dat ze mochten getoond worden, maakte Fromenteau stripversies van de filmpjes, alsook allerlei afgeleide producten. In juli 1945 besloot Gordinne de tekenfilmproductie niet verder te zetten, maar creëerde hij het stripweekblad Wrill dat in de beide landstalen werd verspreid. Wrill de Vos beleefde er allerlei avonturen.

De Belgische tekenaar Albert Fromenteau (1916-1988) laat nu nog nauwelijks een belletje rinkelen, maar toch is hij een van de Belgische pioniers geweest. Zijn grote voorbeeld was Walt Disney, en dat is duidelijk te zien in zijn tekenwerk. Als publiciteits- en striptekenaar was Fromenteau een echte vakman, die streefde naar de hoogste kwaliteit. We vinden zijn stripœuvre dat hij bijeen tekende rond het figuurtje Wrill belangrijk genoeg om het opnieuw uit te geven bij ’t Vlaams Stripcentrum. Maar wie was Albert Fromenteau? En wie is Wrill? 

(her-)Ontdek in deze integrale, met een 9 pagina’s dossier, Wrill de Vos en Albert Fromenteau."

Reeks
Wrill
Collectie
Erfgoedreeks
Pagina's
144
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
fantasy
humor
jeugd
Extra
complete verhalen met dossier
Prijs
€ 35,00