Suske en Wiske hommage: De Verdwenen Joker

Tekenaar(s)
Dirk Stallaert
Scenarist(en)
Ronald Grossey
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij
Verschijningsdatum

De Verdwenen Joker is een gloednieuw hommagealbum van Suske en Wiske. Het verhaal speelt zich af rond Expo 58, de wereldtentoonstelling waarvoor Brussel de pleisterplek was voor bezoekers van over de hele wereld. Het album is getekend door Dirk Stallaert, die in 2020 al De Sonometer, een oud project van Willy Vandersteen voor de befaamde Blauwe Reeks, heeft gepubliceerd op scenario van François Corteggiani. Daarvoor was hij jarenlang werkzaam als studiotekenaar van Suske en Wiske. Met De Sonometer werd de Blauwe Reeks voorgoed afgerond. De Verdwenen Joker zal ook verschijnen met een blauwe coverkleur, maar officieel is het een hommagealbum aan diezelfde Blauwe Reeks en krijgt het daarom een plaatsje in de reeks met albums van Gerben Valkema + Yann, Steven Dupré + Conz, Jean-Marc Krings + Zidrou en het album van Paul Geerts.

Voor dit nieuwe verhaal duikt Ronald Grossey verrassend op als scenarist. Stripinformatievreters als wij zijn, kennen we hem vooral als schrijver van het dikke boek Studio Vandersteen: Kroniek van een Legende 1947-1990 dat in 2007 bij Roularta Books verscheen. Na dat boek over Willy Vandersteens studio had hij het plan om een boek over het weekblad Kuifje te schrijven, maar dat evolueerde naar een biografie van Bob De Moor, Hergés rechterhand voor de stripreeks Kuifje, maar ook een beste vriend van Vandersteen. Bob De Moor: De Klare Lijn en de Golven verscheen in 2013 bij Uitgeverij Vrijdag, waar Grossey werkzaam is als uitgever. Grossey stelt ook de achtergronddossiers samen van de integrale reeksen Robert en Bertrand en Piet Pienter en Bert Bibber. Hij bewerkte ook oude scenario's van Bessy voor nieuwe versies die werden getekend door Jeff Broeckx. Eveneens uit het universum van Willy Vandersteen komt Grossey's Red Knight, wat een meer volwassen versie van De Rode Ridder moest worden, getekend door Marvano. Na één deel uit 1990, een update van De Vuurgeest, verdween deze reeks voortijdig in de annalen van de stripgeschiedenis.

De korte inhoud: "Maandag 14 april 1958. Lambik, Suske en Wiske wandelen blijgezind rond op de Heizelvlakte in Brussel. Vele prachtige paviljoenen kunnen nog een laatste likje verf gebruiken, hier en daar is er nog een extra spijker nodig, want over drie dagen zal de Expo ’58 officieel zijn deuren openen. Als journalist mag Lambik in avant-première de site bezoeken, om alvast sfeerindrukken aan de hoofdredactie te bezorgen, en zijn twee vrienden mogen hem vergezellen. Vooral Lambik is in de wolken want hij kreeg de opdracht om later die week de ravissante filmactrice June West te interviewen. Hij zweeft ook letterlijk want botst op een vreemde jongeman die duidelijk gehaast is. De vreemdeling vlucht weg,  achternagezeten door twee mannen, maar steekt nog vlug een kaartspel in het vestzakje van Lambik. Suske ontdekt dat er drie kaarten ontbreken. Diezelfde avond wordt het kaartspel gestolen. De drie ontbrekende kaarten worden de inzet van een spannend avontuur met Amerikaanse geheimagenten en Russische spionnen, een computernerd, een plichtsbewuste ambtenaar van het Ministerie, een filmdiva en de hypnotiseur Priem in hoofdrollen."

Het album verschijnt opnieuw in verschillende uitvoeringen die we hieronder op een rijtje zetten:

  • Softcover: 56 pagina’s, 9,99 euro
  • Hardcover: 64 pagina’s met dossier van 8 pagina’s, 14,99 euro
  • Hardcover (Franstalig): 56 pagina’s, 14,99 euro
  • Luxe halflinnen: 56 pagina’s met 4 pagina’s aan schetsmateriaal en ex libris, 65 euro
  • Luxe suède: 56 pagina’s met 4 pagina’s aan schetsmateriaal en ex libris (identiek binnenwerk als hierboven), 100 euro
  • Luxe groot formaat met andere covertekening: 56 pagina’s in zwartlijn en 2 ex librissen, 150 euro
Reeks
Suske en Wiske hommage
Pagina's
56 (softcover) • 60 (luxes) • 64 (hardcover)
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
avontuur
humor
jeugd
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 9,99
hardcover met dossier
€ 64,00
luxe halflinnen met ex libris
€ 65,00
luxe suède met ex libris
€ 100,00
luxe op groot formaat met andere cover en 2 ex librissen
€ 150,00