Monica

Tekenaar(s)
Daniel Clowes
Scenarist(en)
Daniel Clowes
Uitgeverij
Concerto Books
Verschijningsdatum

Daniel Clowes, de auteur van onder meer Ice Haven, Eightball, David BoringDe Ideale Man, Patience, Dodelijk Wapen, Wilson en de verfilmde strips Ghost World en Art School Confidential, heeft zeven jaar gewerkt aan zijn nieuwe album, waaronder een volledig jaar om de inkleuring te kiezen en uit te voeren. Concerto Books krijgt de wereldprimeur voor deze uitgave. De Amerikaanse editie verschijnt pas eind oktober bij Fantagraphics.

Het verhaal: "Monica wordt beslist niet onder een goed gesternte geboren. Het zijn de wilde jaren zestig, en Penny, haar moeder, is bijna een karikatuur van de onverantwoordelijke hippie-ouder uit die jaren. Rebels en bij voorbaat in verzet tegen alles wat burgerlijk is. Een stoet minnaars trekt langs en Monica heeft geen idee wie van hen haar vader is. Toch lijkt alles goed te komen wanneer oorlogsveteraan Johnny in hun leven verschijnt, maar wanneer een dope-freak hen op straat een obscuur pamflet in de handen drukt verandert alles — al is dat op dat moment nog niet duidelijk. Penny dumpt haar dochter bij haar eigen ouders — en de twee zullen elkaar niet terugzien, tot Monica naar haar vader op zoek gaat."

Monica vertelt de reis van een jonge vrouw van onschuld naar ervaring. Clowes staat stil bij eenzaamheid, verlatenheid en een "eindige verzameling van ideeën". Aanvankelijk had hij negen verschillende verhalen voor ogen, maar gaandeweg werd het boek "als een telefoonspelletje", zegt hij. "Elk verhaal leidt tot het volgende verhaal op een manier die je niet per se ziet aankomen totdat je aan het eind komt."

Monica is fictie, maar mensen en herinneringen uit het leven van de auteur vormen de basis voor veel van zijn artistieke keuzes, tot en met de nevenpersonages die zijn gebaseerd op vijftig jaar oude familiefoto's. Tijdens het maken van de strip verloor hij enkele dierbaren. Het album is opgedragen aan vier van hen, waaronder zijn moeder Allison, die in 2019 overleed en die de inspiratie vormde voor Monica's zwervende moeder, Penny. Een maand voor haar dood verloor Clowes ook zijn broer Jimmy, die een decennium ouder was dan Daniel. Behalve zijn zoon is Clowes nu het enige overlevende lid van zijn familie. Monica heeft hij niet aan zijn moeder kunnen laten zien. Dat wou hij ook niet. Hij beweert dat hij zich zorgen zou maken over haar reactie. Een andere naam is die van striptekenaar Richard Sala, die in 2020 stierf. Sala woonde in Clowes' buurt en raakte ermee bevriend. Ook nadat Sala zich als een kluizenaar terugtrok, bleef Clowes contact houden. En de vierde verdwenen dierbare is Gary Leib, overleden in 2021, een muzikant/kunstenaar en medeschepper van de graphic novel Idiotland.

Een bijkomend uitgewerkt concept is dat Clowes voor elk van de negen verhalen een andere tekenstijl heeft gehanteerd. Hij grijpt hiervoor terug naar de strips waarmee hij is opgegroeid. Het ene verhaal roept de sfeer op van oude oorlogsverhalen, het andere romantische verhaaltjes zoals van uitgeverij Archie Comics en nog een ander dat van bovennatuurlijke horror zoals in de traditie van EC.

Voorts put Clowes uit zijn eigen creatieve wereld, met knipoogjes naar Ghost World en David Boring.

Reeks
Monica
Pagina's
108
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 28,99