Kappie 1: En de Vreemde Zeerovers

Tekenaar(s)
Marten Toonder
Scenarist(en)
Marten Toonder
Uitgeverij
Stripstift
Verschijningsdatum

"Tegelijk met het verschijnen van het grote Kappie-boek brengt Uitgeverij Stripstift een bijzonder deel in de Kappie-reeks uit: een heruitgave van het eerste Kappie-verhaal, voor het eerst compleet in boekvorm!

Dit eerste Kappie-verhaal, geschreven én getekend door Marten Toonder zelf, werd vanaf eind 1945 gepubliceerd in de Nieuwe Courant (Den Haag — later Het Vaderland) en de Groninger Courant, een halfjaar later volgde publicatie in het Algemeen Dagblad. De eerste bundeling kwam in 1946 en 1947 uit bij uitgeverij D.A.V. I. D. in een aantal aan kranten gerelateerde edities.

Die oblonguitgave is echter niet compleet: hierin ontbreken de laatste vijf stroken van het verhaal. Dit is ook het geval bij alle latere publicaties in provinciale en regionale kranten (en dat zijn er nogal wat). Waarom het verhaal werd ingekort is niet met zekerheid te zeggen. Wellicht heeft het korte optreden van Adolf Hitler aan het eind van het verhaal ermee van doen. Voor de inkorting werd alleen de tekst minimaal aangepast: de laatste tekstregel van strook 84 (‘De kleine vloot zette zich weer in beweging, voorafgegaan door de goede Kraak...’) werd vervangen door de tekst ‘En zo gebeurde het ook, zodat er eigenlijk over dit avontuur niet veel meer te vertellen is...’ Nu weten wij beter. Dat het verhaal oorspronkelijk langer was, is pas recent ontdekt. Dit is dus de eerste complete uitgave van Kappie en de Vreemde Zeerovers.

Voor de echte Toonder-liefhebber is dit Kappie-verhaal extra interessant. Het is Toonders eerste naoorlogse strip en we zien dat zijn tekenstijl inmiddels een fraaie dynamiek heeft ontwikkeld. Ook het plot is behoorlijk volwassen (zij het met veel elementen die hij eerder in andere strips had gebruikt). De tekst is echter nog een wonderlijke mengeling van spannend kinderverhaal met hier en daar satirische speldenprikjes. Dat maakt het fascinerend studiemateriaal."

Reeks
Kappie
Deel
1
Pagina's
96
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
avontuur
humor
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 12,50