Ik Haat Sprookjesland 1: En Ze Leefden Nog lang en Ongelukkig

Tekenaar(s)
Skottie Young
Scenarist(en)
Skottie Young
Uitgeverij
Menlu
Verschijningsdatum

De nog jonge Nederlandse uitgeverij Menlu start de vertaling van Ik Haat Sprookjesland, een geestige en ook gemene jeugdreeks van Skottie Young. Een eerste hardcoverbundeling met de titel En Ze Leefden Nog Lang en Ongelukkig bundelt de eerste vijf comicdeeltjes op 132 pagina's. Het formaat is groter dan het oorspronkelijke comicformaat, met een hoogte van 30 centimeter. De Amerikaanse reeks verschijnt bij Image Comics, van wie Menlu recent een vertaling van Stray Dogs uitbrengt onder de titel Bastaards. Ik Haat Sprookjesland loopt sinds 2015 en telt al twintig comicdeeltjes.

In deel 1 maken we kennis met het meisje Gertrude die pardoes in Sprookjesland terechtkomt en al zevenentwintig jaar de uitgang probeert te zoeken. Het ooit zo schattige, lieflijke, vriendelijke meisje is in haar nieuwe habitat nog steeds zes jaar jong, maar ze is inmiddels een van haat, walging en ellende overlopende, vloekende sociopaat geworden. Met het aan haar toegewezen insect Larrington zoekt ze naar een sleutel om te kunnen ontsnappen. Daarbij wordt ze stokken in de wielen gelegd door koningin Cloudia, die over Sprookjesland heerst, en Gertrude allerlei booswichten op haar pad stuurt.

In de eerste bundeling wemelt het voor de rest van allerlei door Skottie Young bedachte sprookjesfiguren, de ene al gemener dan de andere. Er passeert een hele parade van vliegende varkens, monsters, zombies, reuzen, trollen, sprekende bergen en bomen. Met haar vlijmscherpe bijl of vileine woorden gaat Gertrude haar tegenstanders te lijf. Ook al wat lieflijk is, gaat eraan. En plots staat ze tegenover Happy, een schattig, zesjarig meisje dat ook op zoek is naar de sleutel...

Skottie Young is ook de tekenaar van talloze covers (vaak Baby Variant-covers) van reeksen die bij Marvel verschijnen. Tevens illustreerde hij covers van Cable & Deadpool, Spider-Man, Deadpool en Iron Man. Hij tekende ook mee aan reeksen als New X-Men, Human Torch, Venom, Deadpool en Strange Academy. Met zijn The Wonderful Wizard of Oz bewerkte hij met scenarist Eric Shanower vijf oorspronkelijke romans van L. Frank Baums De Tovenaar van Oz. Hij schreef en tekende ook een minireeks over Rocket Raccoon uit de reeks Guardians of the Galaxy. Voor de Fresh Start-herlancering van Deadpool werd hij in 2018 de scenarist van de komische superheldenreeks.

Vorig jaar liet Young nog weten dat hij Ik Haat Sprookjesland na de lange pauze die hij had ingelast weer oppikt. Brett Parson zal de reeks voortaan tekenen met bijkomende verhalen die zijn getekend door andere tekenaars.

Reeks
Ik Haat Sprookjesland
Deel
1
Pagina's
132
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
comic
fantasy
humor
jeugd
Prijs
€ 24,99