Gordinne Stripcatalogus

Scenarist(en)
Peter Van Hooydonck
Uitgeverij
't Vlaams Stripcentrum
Verschijningsdatum

"In verzamelaarskringen worden ze vaak Wrill-boekjes genoemd, maar deze term dekt de lading niet. In deze catalogus geven we een overzicht van de Nederlandstalige albums van uitgeverij Charles Gordinne, ook wel Chagor genoemd. Dit overzicht vullen we aan met de Franstalige Gordinne-stripboeken die nooit in het Nederlands zijn verschenen. Op die manier willen we wat licht werpen op de productie van deze Luikse uitgeverij, die bekend staat omwille van haar chaotische makelij van boeken met zeer diverse formaten, het gebruik van vaak exotische papiersoorten en het weglaten van de nodige bibliografische informatie.

Het is een echt zootje, die dekselse albums van de Luikse uitgeverij Gordinne. Op het eerste gezicht horen deze albums niet eens bij elkaar. In de meeste boeken staat geen jaartal vermeld, er bestaan diverse varianten van eenzelfde titel, er is het gebruik van de meest exotische papiersoorten en niemand weet precies wat er gemaakt is en wat niet. Noch van de Franstalige noch van de Nederlandstalige versies is er een exhaustieve lijst. Zeer verdienstelijke pogingen werden ondernomen door Pol Tilkin (1987) en Dany Evrard Michel Roland (1992), maar sedertdien werden nog bijkomende uitgaven gevonden, en groeide het inzicht in de uitgaven van Gordinne.

Tijd om opnieuw alles op een rijtje te zetten! Het basisprincipe is eenvoudig: we beperken ons tot de stripalbums, met tekst onder de stroken of tekst in de ballonnen. We vertrekken van de Nederlandstalige edities, en vullen aan met de Franstalige, die niet in het Nederlands verschenen zijn."

Reeks
Gordinne Stripcatalogus
Pagina's
232
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
informatie / naslagwerk
Prijs
€ 35,00