Gaffel en Gitaar (1): Contra Foxy Lady

Tekenaar(s)
Marc Hardy
Scenarist(en)
Mythic
Uitgeverij
Arcadia
Verschijningsdatum

Jaarlijks geeft Arcadia uit in hun op nostalgie drijvende collectie Arcadia Archief. Daarvoor put het vaak uit oude weekbladen als Robbedoes en Kuifje om onuitgegeven verhalen in album te publiceren of in vertaling stopgezette reeksen alsnog te voltooien. Marc Hardy is al vele jaren een van de hoofdleveranciers voor de uitgeverij. Na de volledige uitgave van diens reeksen Arkel (geschreven door Stephen Desberg) en De Libellenpatroelje (op scenario van Yann) en een buitenreeksalbum van G. Raf Zerk (met gags van Raoul Cauvin) start in 2023 de albumuitgave van Hardy's Gaffel en Gitaar

Samen met de avonturenreeks Badminton (twee verhalen tussen 1974 en 1980) is de door Mythic geschreven reeks Gaffel en Gitaar een van de debuutreeksen van tekenaar Marc HardyGaffel en Gitaar bestaat uit tien korte en lange verhalen die tussen 1975 en 1979 in Robbedoes verschenen. De twee speurders staan in hun mysterieuze zaken vaak tegenover de sexy en intelligente slechterik Foxy Lady. De reeks heet dan ook voluit Gaffel en Gitaar tegen Foxy Lady. De verhalen spelen zich af in de jaren 1920. In een ervan lopen ze zelfs in Brugge rond.

Een door Hardy ooit voor een nummer van Robbedoes getekende cover werd klaargestoomd voor het eerste deel dat Arcadia publiceert. Het album verschijnt in zwart-wit.

De stripreeks was ook al in het Frans opgepikt voor een nieuwe albumreeks in kleur. Het Franse Black & White geeft sinds enkele jaren luxes op groot formaat uit van Arkel met reproducties van de originele platen en ontzettend veel bonusmateriaal. Voor Gaffel en Gitaar doet de uitgeverij momenteel hetzelfde. In het Frans is in 2018 begonnen met Golven over Brugge, chronologisch gezien het zevende verhaal in de reeks en in 1977 ook het eerste van 44 pagina's na zes verhalen die 10 tot 22 pagina's lang zijn. Black & White is van plan de volledige reeks in vier albums uit te geven, maar blijft door de coronajaren voorlopig steken op één gepubliceerde luxe. 

Hieronder vind je een compleet lijstje van alle tien in Robbedoes verschenen verhalen:

  • Vlieg Er Eens Uit... (10 pagina's, 1975)
  • Het Spookcommando (10 pagina's, 1975)
  • De Leeghalers (14 pagina's, 1975)
  • De Gouden Engelen (10 pagina's, 1976)
  • Cupido Slaat Toe (10 pagina's, 1976)
  • De Veilige Haven (22 pagina's, 1976)
  • Golven over Brugge (44 pagina's, 1977)
  • Wagon Vermist (12 pagina's, 1977)
  • Jeugdindruk (1 pagina's, 1977)
  • Schatgravers onder Zee... (44 pagina's, 1978)
Reeks
Gaffel en Gitaar
Deel
Arcadia Archief 66
Collectie
Arcadia Archief
Pagina's
48
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
detective
fantasy
geschiedenis
humor
Extra
compleet verhaal
Prijs
gesigneerde hardcover (450 exemplaren)
€ 26,95
gesigneerde luxe met 2 gesigneerde prenten in luxedoos (50 exemplaren)
€ 55,00