De Blauwbloezen 64: Waar Is Arabesk?

Tekenaar(s)
Willy Lambil
Scenarist(en)
Raoul Cauvin
Uitgeverij
Dupuis
Verschijningsdatum

Het allerlaatste scenario van Raoul Cauvin voor De Blauwbloezen verschijnt helaas postuum. Cauvin overleed namelijk op 19 augustus. Cauvin had geen speciaal afscheid ingelast. Het is een verhaal zoals een ander dat weliswaar na het door Jose Luis Munuera en BeKa gemaakte deel 65 verschijnt.

"Wanneer hij terugkomt van een missie ontdekt Blutch dat Arabesk, zijn dierbare merrie die tijdens charges voor dood speelt, door een andere noordelijke eenheid is gevorderd. Uitzinnig van woede verwoest hij alles wat op zijn pad komt, met inbegrip van de officiersmess. Uiteindelijk kan hij Chesterfield overtuigen samen zijn paard te gaan zoeken. Wat volgt is een gevaarlijke en hilarische roadmovie, waarin de gruwelen van de Burgeroorlog zichtbaar worden. Onderweg ontmoeten ze een oude vijand en zullen ze een paar keer nipt aan de dood ontsnappen... Dit is een album om van te genieten want Willy Lambil toont opmerkelijker dan ooit dat hij de kunst van het paarden tekenen onder de knie heeft."

Voor Lambil gaat het werk gewoon verder. Hij verklaarde al meermaals dat hij De Blauwbloezen blijft tekenen tot hij erbij neervalt. Intussen werkt hij aan deel 66 dat volgend jaar moet verschijnen. Dat verhaal is geschreven door de Bretoense scenarist Kris (Christophe Goret). Zijn verhaal heet Irish Melody. De rol van Ierse soldaten in het Amerikaanse leger komt hierin aan bod. Kris heeft een tijdje in Ierland gewoond. Een bijkomend geluk: Lambil is zelf gek op Ierland en hij wou altijd eens Ierse landschappen tekenen, hoewel Kris' verhaal zich daar helemaal niet afspeelt. Het blijft op Amerikaanse bodem gesitueerd, meer bepaald aan de vooravond van de Slag bij Fredericksburg (13 december 1862) waar het Zuidelijke Army of Northern Virginia van generaal Robert E. Lee tegenover het grotere, Noordelijke Army of the Potomac van generaal-majoor Ambrose Burnside stond. De Zuidelijken wonnen glansrijk.

Reeks
De Blauwbloezen
Deel
64
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
avontuur
geschiedenis
humor
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 8,25