De Avonturen van Robert en Bertrand integraal 1

1: Mysterie op Rozendael - 2. Het Opgejaagde Weeskind - 3. De Nabjar van Poenjab - 4. De Levende Brug - 5. De Rode Herberg - 6. Het Zwarte Land - 7. De Toverlantaarn

Tekenaar(s)
Willy Vandersteen
Scenarist(en)
Willy Vandersteen
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij
Verschijningsdatum

Standaard Uitgeverij start dit jaar met Robert en Bertrand als integrale reeks. Deel 1 verschijnt op 23 juni, deel 2 op 1 september en deel 3 eind november. Vanaf 2022 zullen er jaarlijks vier delen gepubliceerd worden. We kunnen je in primeur de cover en de eerste pagina's laten zien. De cover is een gloednieuwe illustratie van Ron Van Riet en dat is een hertekende cover van Het Opgejaagde Weeskind, deel 2 in de klassieke reeks, met elementen uit De Rode Herberg en Het Zwarte Land, andere gebundelde verhalen in deze eerste integrale. Het volledige binnenwerk van 212 pagina's is in kleur, met telkens een achtergronddossier van 16 pagina's, samengesteld door Ronald Grossey, de schrijver van het boek over Studio Vandersteen. Hij zet zijn tanden gretig in onder meer onderwerpen die verwijzen naar de historische realiteit. 

Vooreerst wordt de lange Willy Vandersteen-periode (vijfenzestig verhalen) gebundeld met maar liefst zeven verhalen per integrale. In de laatste twee integralen van deze periode, die in 2023 zullen verschijnen, staan telkens zes verhalen met in de laatste al de eerste drie verhalen door tekenaar Ron Van Riet. Wie goed kan rekenen, weet nu dat er van deze periode tien delen zullen verschijnen. Deel 9 zal 182 pagina's tellen en deel 10 190. Na deze periode volgen de resterende verhalen van tekenaar Ron Van Riet (drieëndertig verhalen in totaal, waarvan de eerste drie dus al in deel 10 zullen staan). Die tweede periode zal normaliter in vijf delen gebundeld worden, dus vijftien integralen voor de complete reeks. Standaard Uitgeverij communiceert voorlopig enkel over de integrale uitgave van de eerste vijfenzestig verhalen. Van elk deel verschijnt ook een luxe-editie op 200 exemplaren, met linnen rug en een met door Ron Van Riet getekende en gesigneerde prent. Die ex libris is dezelfde tekening als de coverillustratie. Deze luxes kosten 70 euro per deel, maar daarvoor moest al eerder dit jaar ingetekend worden bij stripspeciaalzaken en die oplage is compleet gereserveerd.

Willy Vandersteen creëerde Robert en Bertrand in 1972 naar het negentiende-eeuwse toneelstuk van Benjamin Antier en Fréderick Lémaître op basis van de romans van Koen Ravestein. De twee hoofdrolspelers zijn Franse landlopers in de negentiende eeuw die doorheen de reeks evolueren naar (sociaal) onrecht bestrijdende schelmen. Op hun weg vinden ze Nummer 17 als aartsvijand, een agent die hen voor landloperij wil inrekenen. Al vroeg introduceerde Vandersteen het jongetje Joeki, een prins uit Moldavië, naar diens eigen jeugdige evenbeeld. Hij werd een vast nevenpersonage in de reeks.

De reeks startte als krantenpublicatie in Het Nieuwsblad en De Standaard waarvoor De Rode Ridder tijdelijk moest wijken naar het kinderbijvoegsel Pats. Na vijfenzestig delen droeg Vandersteen de reeks over aan tekenaar Ron Van Riet met scenario's van Marck Meul en Jacques (alias YaackBakker. Zij voegden de knappe vrouw Evelyne toe tot de vaste cast. Een honderdste album werd de reeks niet gegund. Robert en Bertrand werd in 1993 na achtennegentig delen stopgezet, nota bene met een toenmalige oplage die tegenwoordig als een aanvaardbaar succes zou gelden.

In 1977, op de vierde editie van het Franse stripfestival in Angoulême, werd de bronzen Alfred voor het beste scenario trouwens aan het Robert en Bertrand-album De Stakingbreker toegekend. De prijs werd later in Brussel uitgereikt, maar Vandersteen kon hem die avond niet zelf komen afhalen. Hij stuurde zijn goede kennis, de in december 2020 overleden Karel Driesen, met de invitatie waarop Vandersteen voor de organisatoren handgeschreven excuses schreef. Uitgeverij Erasme gaf zevenenveertig albums van de vagebondenreeks in het Frans uit, niet in chronologische volgorde.

De laatste jaren gaf Adhemar de eerste veertig delen al uit in een soort Suske en Wiske Klassiek-uitvoering met linnen rug, hardcover, in een beperkte oplage van 500 exemplaren en met de ingescande originelen als nieuwe albumversie. Het blijft bij deze veertig delen nu de integrale reeks een feit wordt.

Reeks
De Avonturen van Robert en Bertrand
Deel
integraal 1
Pagina's
224
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
geschiedenis
humor
Extra
complete verhalen met dossier
Prijs
hardcover
€ 34,99
luxe met ex libris van Ron van Riet
€ 70,00