421 integraal 1

0. Het Wrak en de Miljoenen - 1. Koude Oorlog - 2. Groetjes uit de 7de Hemel

Tekenaar(s)
Éric Maltaite
Scenarist(en)
Stephen Desberg
Uitgeverij
Dupuis
Verschijningsdatum

De integrale uitvoering van de spionagereeks 421 wordt vanaf dit jaar vertaald door Dupuis. Deel 2 volgt in het najaar. Het derde en laatste deel van de integrale reeks moet eerst nog in het Frans verschijnen. Dat zou dit jaar moeten gebeuren. De vertaling daarvan is dan in 2023 te verwachten.

Tussen 1980 en 1992 liep 421 in het weekblad Robbedoes. De reeks was een samenwerking tussen de jeugdvrienden Eric Maltaite (de zoon van Will) en Stephen Desberg (die voor Will een tijdlang Baard en Kale schreef). Maltaite is ook de tekenaar van de door Stéphane Colman geschreven trilogie Stomp waarin de ware identiteit van de schurk uit Baard en Kale werd onthuld. In 2016 publiceerde Dupuis een eerste integrale met het deel 0 en de delen 1 en 2, aangevuld met twee niet eerder in album uitgegeven korte verhalen. In 2021 verscheen deel 2.

De twee kameraden Maltaite en Desberg schoten goed op met elkaar . Samen maakten ze al de komische reeks Herodes, waarin een schurk en zijn nageslacht door de eeuwen heen wordt gevolgd. Ze trokken vaak naar middernachtvertoningen in de bioscoop waar ze avonturenfilms, B-films en spionagefilms zagen. James Bond maakte deel uit van het cinematografische aanbod en ze waren allebei dol op de flegmatieke geheim agent. Toen Will opmerkte dat er in Robbedoes geen spionagereeks verscheen, raadde hij de twee aan om zoiets te maken. Daarop creërden ze de Britse geheim agent Jimmy/James Plant alias 421 (naar een Frans dobbelspel waarbij de gegooide ogen 4, 2 en 1 de hoogste score vormen) met een vette knipoog naar James Bond.

De eerste verhalen lezen nog als een komische persiflage op het personage van Ian Fleming, inclusief de snelle wagens, knappe vrouwen, hoogtechnologische snufjes, actie en een krachtmeting met andere geheime diensten, zoals de KGB en de CIA. Eind jaren 1970 woedde de Koude Oorlog nog. Geleidelijk aan evolueerde de serie naar een ernstige, realistische, no-nonsense actiethriller waarbij Maltaite zijn tekenstijl naar een realistischer niveau tilde. Jimmy is een verleidelijke vrouwenversierder die het opneemt tegen spionnen, criminelen en ander gespuis op alle continenten en zelfs in een futuristisch tijdperk (in Een Gril van het Lot). De reeks kent een kantelmoment wanneer zijn collega Morgane Angel elementen over een gat in 421's vroegere leven blootlegt na een evaluatie die ze over 421 moest maken. 421 verlaat de geheime dienst om vervolgens als freelancer aan de slag te gaan. Ook het lot van Morgane Angel staat daarbij op het spel in het vervolg van de spannende avonturen.

Het eerste avontuur, Het Wrak en de Miljoenen, verscheen in 1983 voorzichtig in de collectie Debuut. Het jaar erop startte alsnog een eigen stripreeks die tot 1992 tien delen zou tellen.

Reeks
421
Deel
integraal 1
Pagina's
200
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
detective
drama
humor
thriller
Extra
deel 1 van driedelige reeks met dossier
Prijs
€ 32,95