Presentatie Altijd Feest! in Huis van Alijn

29 oktober 2022 Fotoreportages
tekst: David Steenhuyse — © foto's: Raymond Lagae

 

Op een zonovergoten, om terrasjesbezoek schreeuwende 29 oktober stelde uitgeverij Nanuq in het Gentse museum Huis van Alijn het album Altijd Feest! voor. Dit stripboekje voor kinderen is nieuw in de collectie Lees-Trip van Nanuq. De mascottes van het museum, de spookjes Hendrik en Poes, willen meer dan slechts één keer per jaar Nieuwjaar vieren en stripmaker Pieter De Poortere laat de twee hun buren en vrienden opzoeken die elk volgens hun tradities Nieuwjaar vieren op andere dagen. Het museum maakte van de voorstelling een kinderfeestje. We vierden mee en bezochten meteen ook de vaste hoofdexpo over het dagelijks leven in de twintigste eeuw, met een focus op tradities, rituelen en feesten. De tijdelijke expo verzamelt erfgoudstukken van drie theatergezelschappen. Op beide expo's was ook materiaal aanwezig dat met strips te maken heeft.

 

Altijd Feest!

De samenwerking tussen Pieter De Poortere en het Huis van Alijn gaat terug tot 2005 toen hij de mascottes voor het museum ontwierp. De spookjes Hendrik en Poes wonen al een paar honderd jaar in het museum. Ze komen voor op verschillende plekken van de hoofdexpo en maken deel uit van een zoekparcours voor kinderen. De vraag om de mascottes te ontwerpen, vond Pieter indertijd een grote eer. De in Gent geboren tekenaar bezocht het museum in zijn jeugd namelijk meermaals met zijn ouders en grootouders.

Na een geïllustreerd leesboekje en twee grote zoekplaatboeken spelen ze nu de hoofdrol in een eerste stripverhaal met het thema Nieuwjaar. Bij de eerste aanzet voor het bedenken van het verhaal hield Pieter een naar eigen zeggen saaie excelsheet bij over hoe Nieuwjaar wereldwijd en in verschillende culturen wordt gevierd. Dat leidde naar het boekje Altijd Feest! 

Pieter verklaarde dat hij zelf heel veel heeft bijgeleerd bij het maken van de strip. En dat is precies het opzet van de collectie Lees-Trip: iets fantasievols zodat alle kinderen kunnen leren lezen zonder dat ze beseffen dat ze aan het leren zijn. Uitgever Peter Rogiers voegt eraan toe dat er meerdere titels mogelijk zijn met Hendrik en Poes, maar eerst volgen andere albums, minstens één per jaar, graag twee. Inmiddels kent de collectie vijf titels. De Leeuwen van Vlaanderen en Het Verdwenen Paneel zijn eveneens getekend door Pieter De Poortere. Beestig Koud! (door Michiel Van Thillo, Frank Pollet en Moniek Vermeulen) en De Familie Blet Tikt Door! (door Melvin, Pollet en Vermeulen) vullen de collectie aan.

Het eerste exemplaar van Altijd Feest! overhandigde Pieter aan Ann Van Nieuwenhuyzen, directeur van Huis van Alijn. Na de gebruikelijke speeches, was er tijd voor een signeersessie.

De Stemband

Bij het verwelkomen vergastte het kinderkoor De Stemband onder leiding van volkszanger Wim Claeys de genodigden met Gentse volksliedjes. Elke zaterdag repeteert hij met de kinderen die zich hiervoor gratis kunnen inschrijven. Hij zoekt nog extra stemmen voor het kinderkoor. Het Gentse dialect onder de knie hebben, is geen vereiste. Dat leert hij hen wel aan. Contact via mail: info@wimclaeys.be.

Tijdelijke expo over poppenkasttheater

We maakten van de gelegenheid gebruik om de twee expo's in het museum te bezoeken. De ene vleugel geeft een overzicht van de wereld van het poppenkasttheater met unieke erfgoedstukken van onder meer Theater Taptoe. Tussen het promotiemateriaal herkenden we werk van cartoonist Joseph Meuleplas alias Pil. Er lag een hoofd van Nero en ook Herr Seele heeft blijkbaar een bijdrage geleverd aan de poppenkastwereld. Van kinderboekenillustratoren Gerda Dendooven en Carll Cneut en illustrator Jan Van der Veken hangen affiches uit met hun versie van Pierke van Alijn, een pop uit het Gentse volkse poppentheater die dit jaar zijn honderdste verjaardag viert.

Klik hier voor meer info over deze tijdelijke expo.

Het masker van Nero

Oude foto's van Theater Taptoe van een theatervoorstelling van Nero met acteurs die schuimrubberen maskers dragen, kan je raadplegen op een beeldscherm.

Het Huis van Alijn

De andere vleugel van het museum is voor de generaties van voor de millennials één grote nostalgische trip. Er is uitgestald speelgoed, keukengerei, schoonmaakproducten, oude lessenaars, T-shirts en Joepie-posters, affiches voor allerlei feesten en optredens, postkaarten en opstellingen uit de tijd dat we doorheen de twintigste eeuw communies, Kerstmis en Nieuwjaar, huwelijken en nog veel meer vierden of hoe het dagelijks leven 'm in de details zit. We zagen er een oud weekblad van Spirou (Robbedoes), oude centsprenten (een voorloper van het stripverhaal) en tussen dat alles Pieter de Poorteres Hendrik en Poes.

Website: huisvanalijn.be