Dubbelexpo Brecht Evens: We kunnen eender waarheen

april 2021

Hasselt is deze zomer hét mekka voor liefhebbers van verhalende grafische vormgeving en graphic novels, want de werken van Brecht Evens komen van 12 juni tot 16 oktober naar zijn geboortestad. De dubbelexpo in Het Stadsmus en Villa Verbeelding is de eerste Belgische solotentoonstelling voor Brecht. "Brecht Evens is uitgegroeid tot een van de belangrijkste Vlaamse stripmakers die internationaal succes oogsten en erkenning krijgen. Hoog tijd dus om deze spraak- en smaakmaker terug naar Hasselt te halen. We dompelen de Limburgers en Hasselaren onder in zijn werk maar willen ook de Vlaamse cultuurtoerist aantrekken", aldus schepen van cultuur Joost Venken.

 
Na verschillende internationale solotentoonstellingen, een solotentoonstelling in België

Brecht Evens (°1986) staat bekend om zijn onconventionele waterverftechniek zonder omlijning en om zijn opvallend kleurenpalet. Hij speelt met geometrie en contrasten. Hij won al belangrijke stripprijzen zoals de Willy Vandersteenprijs voor beste Nederlandstalige graphic novel en de speciale prijs van de jury op het Angoulême International Comics Festival, de belangrijkste stripwedstrijd ter wereld. Volgens de Engelse krant The Guardian is hij zelfs "the finest ambassador for Belgian illustration since Hergé". Zijn boeken zijn vertaald in het Frans, Engels, Duits, Spaans, Noors, Italiaans, Russisch, Koreaans en Pools. Hij had al indrukwekkende solotentoonstellingen in Frankrijk, Italië, Rusland, Taiwan en, vorig jaar nog, in Zwitserland. Hoog tijd dus om dit toptalent eens naar zijn roots te laten terugkeren.

Brecht Evens
Origineel en nieuw werk

Brecht Evens' werken en boeken ademen een sfeer uit waarin het nachtleven, feesten en dansen nooit ver weg zijn. Iets waarin we met zijn allen hard naar snakken na dit jaar van corona-maatregelen. Daarom dompelen we de bezoeker onder in een esthetische roes van verhalen, dialogen, onverwachte plotwendingen, geometrische doolhoven, prikkelende verbeelding, zinderende kleuren en zelfs onderwaterwerelden. Achter de schijnbaar speelse composities en verhalen schuilen diepere thema’s, zoals hoe je je in een massa toch eenzaam en kwetsbaar kan voelen. Een bezoek aan de expo is een unieke kans om de originelen van Evens’ bestaand werk, maar ook nieuw vrij werk, te ontdekken voor ze terugkeren naar de collecties van privé-verzamelaars. "De illustraties van Brecht Evens nemen je mee naar een wereld met uitbundige scènes in een weelderig kleurenpalet. In het echt zijn de prenten nog indrukwekkender. Villa Verbeelding toont ook hoe ze tot stand komen", zegt Marijke Rekkers van Villa Verbeelding.

 

We kunnen eender waarheen

Brecht Evens koos de titel We kunnen eender waarheen zelf. "Dit is de essentie van mijn ambitie die ik heb wanneer ik een stripboek maak: er een soort (visuele) rijkdom in stoppen. De trage lezer wordt beloond met zijstraatjes, details, snippers en suggesties van andere verhalen en personages... Op een grotere schaal en op een discretere, subtielere en vrijere manier dan in films en zelfs romans. De lezer het gevoel geven dat hij een miniwereld in z'n handen houdt", verklaart Brecht Evens.

Aix-en-Provence.

Brecht Evens. © foto: Senne Van Der Ven

Niet toevallig Hasselt

Het is niet toevallig dat Brecht voor zijn eerste solotentoonstelling kiest voor Hasselt. Want hoewel hij in Parijs woont, blijft hij de Limburgse hoofdstad koesteren. De aandachtige kijker zal doorheen zijn werk dan ook verwijzingen naar Hasselt terugvinden. Dit komt het best naar boven in zijn werk De Liefhebbers wat, volgens Brecht zelf, een heel Hasselts-Limburgse sfeer uitademt. Een ander voorbeeld is het boek Het Amusement waar je Hasseltse straat- en wijknamen in kan terugvinden. Maar ook op de stad zelf drukt Brecht zijn stempel. Zo was de affiche van de laatste Jeneverfeesten van zijn hand.

Het Stadsmus heeft een bijzondere band met Brecht. "Het museum volgt Brecht Evens al van in zijn beginjaren. We kochten dan ook een aantal van zijn werken aan. Recent investeerden we in een werk van 220 cm op 140 cm.  het grootste werk dat hij tot dan toe had gemaakt. Dit werk tonen we ook voor het eerst aan het Belgische publiek", zegt Ann Delbeke, directeur van Het Stadsmus. Villa Verbeelding is een logische partner voor deze samenwerking. Want Villa Verbeelding is een huis "vol van woord en beeld" en zet steeds illustratoren en verbeelding in de kijker. Dit gebeurt binnen en buiten de muren met tentoonstellingen, workshops, masterclasses, lezingen en De Illustratieroute in de Hasseltse binnenstad.

 

Hasselt baadt de hele zomer in een esthetische roes.

Onder de noemer "Een hele zomer lang Zin in Zomer" zindert het in Hasselt van de illustratieactiviteiten en -tentoonstellingen. Bibliotheek Hasselt Limburg toont het werk van Brecht Evens in de Hasseltse straten en organiseert een expo rond het werk van Peter Van den Ende. Cultuurcentrum Hasselt plant een expo over de illustraties van de graphic novel Van Muizen en Mensen, de laatste graphic novel van de Franse illustrator Rébecca Dautremer. Geen onbekende voor liefhebbers van verhalende grafische vormgeving, bovendien is Rebecca een grote bewonderaar van Brecht Evens.

Brecht Evens is een van de docenten van de Summer School die Villa Verbeelding organiseert in samenwerking met PXL-MAD. Drie illustratoren met wereldfaam geven vier dagen lang les in Hasselt aan een internationaal publiek. En Brecht is ook van de partij op de festivaldag van Zin in Zomer in Hasselt op zaterdag 28 augustus. Schepen Joost Venken besluit: "Het volledige programma wordt bij de lancering van de expo gecommuniceerd, maar één ding staat vast: we kunnen eender waarheen, maar deze zomer kom je best al zeker naar Hasselt."

Tekst: Villa Verbeelding en Het Stadsmus - Afbeeldingen: © Brecht Evens

 

Praktische info Villa Verbeelding: www.villaverbeelding.be/brechtevens
Praktische info Het Stadsmus: www.visithasselt.be/nl/het-stadsmus