Expo: Studio Spaarnestad - strips met een loonstrookje

juli 2021

Strips met een loonstrookje

De Spaarnestad was een uitgeverij en drukkerij in Haarlem, opgericht in 1906, met als een van de voornaamste uitgaven het tijdschrift Katholieke Illustratie. Naast bekende tijdschriften zoals Panorama, Libelle, Beatrijs, Revu, Margriet en Story, verschenen ook — deels via dochteruitgeverij Oberon — stripbladen en albums zoals het Weekblaadje voor de Roomsche Jeugd, Taptoe, Okki, Billie Turf, Sjors respectievelijk Sjors en Sjimmie, Donald Duck, Tina, Winnetou, Asterix en Bobo.

Opmerkelijk is dat in de jaren 1950, 1960 en ook nog 1970 veel tekenaars in dienst waren van De Spaarnestad — zij waren stripmakers met een loonstrookje, iets dat tegenwoordig ondenkbaar is. Frans Piët was als tekenaar van de zeer populaire stripreeks Sjors & Sjimmie hoofd van die studio, waar in de loop der jaren veel tekenaars hebben gewerkt: Harry Balm, Bert Bus, Theo Funke Küpper, Boy Ten Hove, Frans Lammers, Henk Rotgans, Piet Broos, Carol Voges en Nico van Dam.

De tentoonstelling Studio Spaarnestad – strips met een loonstrookje, geeft in drie zalen een overzicht van een belangrijke episode in de Nederlandse (en zeker ook Haarlemse) stripgeschiedenis. Met relevant beeldmateriaal van en over de betrokken tekenaars wordt inzicht gegeven in de thematiek die karakteristiek was voor de periode 1950 – 1975. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met Stichting Beeldverhaal Nederland.

Praktische info Museum Haarlem: https://museumhaarlem.nl/project/studio-spaarnestad/ 

Sjors