Expo A cosmonaut, hiding under the sink (Sebastiaan Van Doninck)

juni 2021

A cosmonaut, hiding under the sink is de eerste verkoopexpo van de gloednieuwe geert de weyer gallery, een nieuw initiatief van stripjournalist Geert De Weyer. Hieronder vind je een voorstelling van Sebastiaan Van Donick, wiens werk als eerste wordt geëxposeerd, met interviewfragmenten.

 

A cosmonaut, hiding under the sink

“Ik verberg me al mijn hele leven. Dat heb ik ontdekt toen ik aan deze reeks bezig was. Ik herinner me steeds levendiger de momenten dat ik in de Lilse Bergen, een recreatiegebied, zo lang mogelijk stil lag op de bodem van het meer. Voor zolang ik mijn adem kon inhouden... Ik voelde me toen echt sereen en geborgen. Best vreemd, want hebben de meesten niet vooral schrik onder water?

Het was een vlucht. Ik wilde me verstoppen. Altijd al gehad. Ik zag het gaandeweg ook bij anderen. Bij mij uitte dat zich in mijn werk. Het sloop er echt in. Truien met enorme rolkragen, schaduwhoeden, maskers, brillen waar je niets door kan zien, personages die zich verschuilen achter wolken,...

“Ik heb altijd geweten dat ik als kind heel verlegen en introvert was. Steeds als ik artikels lees over wat iemand introvert maakt, kom ik mezelf daar in tegen. Ik besef nu pas de emotionele lading daarvan en hoe zich dat uitte als kind. Verstoppen deed ik toen op alle mogelijke manieren. Liggend op het dak omdat niemand me daar kon zien, onder de kast van de lavabo kruipen of me in bad tot op de bodem laten zakken om de stilte te ervaren. Ik wilde verdwijnen. Ik wilde niet gezien worden.”

 

Augustus 2020: Zwaar ongeluk met verstrekkende gevolgen

Het moest een heuglijk jaar worden voor Sebastiaan Van Doninck (*1979). In 2020 won hij immers de Boekenpauw voor De Fantastische Vliegwedstrijd (Querido). Een hogere prijs voor illustratie is in onze regio ondenkbaar. Feest! Maar in augustus van datzelfde jaar sloeg het lot toe. Op vakantie in Gran Canaria liep hij een ongeluk op met ernstige gevolgen in het aangezicht. Dertien breuken. Onderkaak. Bovenkaak. Oogkassen. Neus. De lijst was behoorlijk lang, de operaties talrijk, de revalidatie bijzonder moeizaam.

Een keuze drong zich op: blijven stilstaan en blijven verstoppen, of het roer drastisch omgooien.

Mijn U-turn...

Zeven maanden lang heb ik mijn illustratieopdrachten voor prentenboeken on hold gezet. Ik wilde de kunstenaar in mij los laten. Vandaag ga ik de confrontatie steeds makkelijker aan, ben ik minder terughoudend en ik gun ik het mezelf om kunstenaar te zijn.

Het verschil tussen illustrator en kunstenaar? Een illustrator is een kunstenaar die werkt in opdracht. In mijn geval voel ik dat de kunstenaar er al die tijd was. Als kind al. Nu was het tijd die tevoorschijn te halen, al ging er een pijnlijk proces aan vooraf.

Dat zie je ook in mijn expositie. Ik heb voor deze expo beslist dat ik vooral portretten wil laten zien. Misschien heeft dat alles wel te maken met de metamorfose waarin ik me fysiek bevind.”

 

Bio Sebastiaan Van Doninck

Sebastiaan Van Doninck (*1979) werd bekend als illustrator van prentenboeken. In 2020 won hij de Boekenpauw voor De Fantastische Vliegwedstrijd (Querido). Tegenwoordig werkt hij echter als beeldend kunstenaar. Hij werkt graag met gewassen inkt en aquarel, en is altijd op zoek naar nieuwe manieren van werken door middel van experiment, om de grenzen te verleggen in zijn tekeningen, schilderijen en illustraties. Tekenen tijdens het reizen is een essentieel onderdeel van zijn proces. Sebastiaan doceert ook tekenen en illustratie aan het Antwerpse Sint Lucas College of Art & Design.

 

Praktische info

geert de weyer gallery, Blauwmoezelstraat 2, 2000 Antwerpen • +32 (0) 486 896 101 • geert@geertdeweyergallery.be • geertdeweyergallery.be

Sebastiaan Van Doninck